Art Garfunkel

Art Garfunkel

Osobnostcsfd.cz

Herec

5. listopadu, 1941, Forest Hills, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2017

Cecile on the Phone

Film - Komedie, Krátkometrážní

Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives

Film - Dokumentární


2016

The Everly Brothers: Harmonies From Heaven

Film - Dokumentární


2011

The Harmony Game

Film - Dokumentární

Beatles Stories

Film - Dokumentární, Hudební


2009

Sexy 40

Film - Komedie, Romantický

25 let Rokenrolové síně slávy

Film - Dokumentární, Hudební


2007

Flight of the Conchords

Seriál - Hudební, Komedie


2004

Simon and Garfunkel: Old Friends - Live on Stage

Film - Dokumentární, Hudební


1998

Klub 54

Film - Hudební, Drama


1995

The History of Rock 'n' Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební, Historický

Rock & Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební


1993

Helena v krabici

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama, Romantický


1991

Paul Simon: Born at the Right Time

Film - Dokumentární, Muzikál


1990

Intimate Portrait

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Mother Goose Rock 'n' Rhyme

Film - Dobrodružný, Muzikál, Rodinný, Fantasy


1986

Good to Go

Film - Muzikál, Drama


1982

Simon and Garfunkel: Concert in Central Park

Film - Dokumentární, Hudební


1980

Bad Timing

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


1971

Tělesné vztahy

Film - Drama


1970

Hlava-22

Film - Komedie, Válečný, Drama


1968

Monterey Pop

Film - Dokumentární, Hudební


Host

2010

AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols

Seriál - Reality-TV


2008

Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo

Seriál - Dokumentární


2003

The Best Hit USA

Seriál - Hudební, Talk-show

The 45th Annual Grammy Awards

Seriál - Hudební


1995

Lo + plus

Seriál - Talk-show


1992

Explosiv – Das Magazin

Seriál - Dokumentární, Publicistický


1991

Breakfast with the Arts

Seriál - Hudební, Talk-show


1979

CBS News Sunday Morning

Seriál - Publicistický


1977

Paul Simon Special, The

Seriál - Hudební, Komedie


1975

The Don Lane Show

Seriál - Komedie

The 17th Annual Grammy Awards

Seriál - Hudební, Publicistický


1964

Hollywood a Go Go

Seriál - Hudební

Upbeat

Seriál - Hudební


1961

The Lloyd Thaxton Show

Seriál - Hudební


1959

The Clay Cole Show

Seriál - Hudební


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


Archivní záběry

2019

A Year in Music

Seriál - Dokumentární, Hudební


2018

The Top Ten Revealed

Seriál - Dokumentární, Hudební, Talk-show, Historický


2012

The 2012 Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony

Seriál - Hudební

Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars

Film - Dokumentární


2004

Andy Williams: My Favorite Duets

Film - Dokumentární


1999

SNL: 25 Years of Music

Film - Dokumentární, Hudební

Životopis

Písně i jeho hlas vždy budou patřit k tomu lepšímu v hudebním světě folk-rocku. Není nutné zdůrazňovat veliké úspěchy, které dosáhl na světových pódiích. Především a hlavně za to vděčí svému strhujícímu a krásnému tenoru, který zúročil v přátelství s kamarádem a spolužákem, hráčem na španělskou kytaru a textařem Paulem Simonem. Jeho tvůrčí jemnocitnost textů velebila jejich dvojhlas. Nemýlím se, když napíši, že hodně písní této obdivuhodně tvořivé dvojice se poutavě vyjadřuje k lásce a smutku, životě a osamění.

Americký zpěvák, herec, spisovatel, vlastním jménem Arthur Ira Garfunkel pochází z Queens Forest Hills, stát New York, USA z dobře situované rodiny. Zpíval již od raného věku a ve volném čase se věnoval oblíbenému čtení mnoha knih. Obojí ho provází celý život. Má dva bratry Julese a Benjamina. Na základní škole v šesté třídě potkal svého budoucího partnera ve školní divadelní hře Alenka v říši divů. Art Garfunkel v roli kočky a Paul Simon v roli jako králík. Navštěvovali spolu základní školu a střední školu ve čtvrti Forest Hills v New York City. Vyrůstali ve stejné čtvrti a dokonce i v těsné blízkosti ulic kde žili. Už tehdy, často spolu po škole zpívali a Paul to doprovázel hrou na kytaru. Když se naskytla možnost, navštěvovali rock’n’rollové menší klubové koncerty. Svoje první hudební začátky si každý odehrál v různých kapelách. V patnácti letech se dají spolu dohromady a nazpívají pod názvem dvojice Tom a Jerry první píseň od Paula Simona Hey, Schoolgirl a ještě pár písní, a poté se jejich cesty na čas rozešly (1957).

Art Garfunkel se více soustředil na ukončení vysokoškolského studia, věděl, že se ještě musí vzdělávat, a proto zvolil prestižní Kolumbijskou univerzitu v New Yorku, kterou úspěšně absolvoval. V roce 1962 Art Garfunkel získal titul bakaláře obor dějiny umění a poté magisterský titul, v oboru matematika. Během svého studia natočil několik baladických písní s vlastním textem pod pseudonymem Artie Garr pro Columbia Records. Chvilku se živil jako učitel matematiky. Jeho představa v počátcích, že se bude trvale živit něčím z toho, co studoval, vzala za své. Neopominul ani žádnou příležitost sledovat hudební dění, které je mu blízké a dále udržoval písemný kontakt s Paulem, který už vlastně sólově vystupoval po hudebních klubech v USA a Evropy. Nastávající budoucí slavné duo se opět sejde ve Greenwich Village, čtvrti slavné historie, která se nachází v jižní části Manhattanu, New Yorku proslulá svéráznou architekturou, nízkými řadovými domky s malebnými zahrádkami s květnatým zákoutím. Proslavila se především tím, že zde působila generace beatniků a hippies, žil zde také třeba Jack Kerouac a jiní slavní lidé. V místních klubech hráli Joan Baez a Jimi Hendrix a mnoho jiných slavných osobností.

Zde někde započal Art Garfunkel svoji profesionální hudební kariéru. Téhož roku 1964 opět navázal definitivní spolupráci s Paulem Simonem, který už měl za sebou větší zkušenosti. Poté vydali společnou desku už pod vlastním jménem Simon & Garfunkel s názvem Wednesday Morning 3 A.M. Album se z kraje na americkém hudebním trhu velmi těžce prosazovalo v období The Beatles-mánie. Poté Columbia Records vydala přepracovanou píseň The Sounds of Silence bez jejich souhlasu na singlu, kde přidali baskytaru a dvanáctistrunnou elektrickou kytaru plus bicí, rázem z toho byl super vánoční hit (1965). Tento hit jim poté otevřel snadnější cestu na hudební trh. Dvojice Simon & Garfunkel pro název nového alba Sounds of Silence (1966) použila stejnojmennou píseň z předchozího alba, kde s výjimkou jedné instrumentální skladby všechny ostatní skladby pocházely od Simona, která rychle obsadila čelní místa na žebříčku hitparád koncem roku 1965 a na začátku následujícího roku dosáhla 1. místa prodeje v USA, kde se udržela cca 14 dnů, než jí sesadila píseň We can work it out od The Beatles.

Po prvních dvou albech vydali Simon & Garfunkel další, Parsley, sage, rosemary and thyme (1967), Graduate (1968) a Bookends (1968). Další jejich úspěšná píseň Mrs. Robinson z alba The Graduate zazní ve filmu GRADUATE, THE (1967). Opět válcuje čelo hitparády USA. Jejich popularita začala prudce stoupat a byla ohromující. Žádná dvojice předtím tak působivě a úspěšně tehdejší generaci neoslovila. Spolupráce s Paulem Simonem se završila posledním společným, možná nejlepším albem Bridge over troubled water – Most přes rozbouřené vody (1970). Některé písně se dlouho připravovaly. Největší podíl na protahování připravovaného alba měl právě Art Garfunkel. Skromnější a tvůrčí Paul Simon vedl s ním velmi složitý spor ohledně této desky. Art Garfunkel měl výhrady ohledně textů a hudby, které vlastně Paul Simon psal a složil i v tomto posledním albu. Raritou písně Bridge over troubled water je, že Art Garfunkel tuto zkraje odmítal zpívat, protože se mu zdála moc podbízivá a k jeho hlasu nevhodná. Navzdory těžkostem se tato jejich nejlepší píseň umístila na špici britské, americké a německé hitparády v kategorii singlů i alb. Získala několik cen Grammy a stala se toho času hymnou mladé generace. Potom se k překvapení všech jejich příznivců slavná dvojice rozchází, rozkol zapříčinili odlišné názory na hudební tvorbu a také problém dlouhodobého soužití ve stejném prostředí.

A je tu ještě jedna vlastnost, velmi rád si také zahraje ve filmu. Vlastně se nikdy netajil tím, že chtěl hrát v celovečerním filmu, vyzkoušet hereckou profesi a setkat se s novými, zajímavými lidmi. Proto přijal nabídku ve válečném filmu HLAVA 22 (1970), do role poručíka Natelyho. Říkal o tom: „To je totiž úplně jiné vyzkoušet si slávu na kameru, vlastně mi ta role sedla." Původně měl hrát i Paul Simon, ale pro dlouhou stopáž filmu byla jeho role vyškrtnuta. Poté následoval psychologický film TĚLESNÉ VZTAHY (1971), kde si zahrál v hlavní roli s hercem Jackem Nicholsonem. V roce 1973 se vrací na hudební scénu singlem All I Know, který pro něj složil a napsal jeho hudební partner Jim Webb. Art Garfunkel musel vždy hledat někoho, kdo mu písně složí. Ještě téhož roku vydává sólové album Angel Clare, které bylo úspěšné. Následovala hlavní role v dramatickém filmu BAD TIMING (1980) v roce 1981 opět vystoupil společně s Paulem Simonem na legendárním koncertě v Central Parku s účastí cca 500 000 lidí. Ten byl vydán jako album s názvem The Concert in Central Park. Po koncertě uspořádali společně celosvětové turné v 1982-83 a Art Garfunkel se těšil na přípravu nové desky, s názvem Think too much. Nakonec realizace společného alba se nekonala pro opětovné vzájemné neshody a kreativní rozdíly obou. Vyšlo pod jiným názvem Hearts and Bones v režii Paula Simona bez hlasu Arta Garfunkela. Tolerantnější oboustranná spolupráce nastane v dalších letech. V roce 1986 dostal příležitost si zahrát v muzikálním filmu GOOD TO GO.

Další společné vystoupení se odehrálo v roce 1990 při jmenování přijetí nových členů pro Rock and Roll Hall of Fame muzea v Clevelandu v Ohiu, pro významné hudebníky a ostatní osobnosti důležité pro rock 'n' roll. Legendární dvojice minulosti Simon & Garfunkel se příležitostně schází znovu na jednom pódiu jen při zvláštních hudebních aktivitách. Art Garfunkel si udržuje i ve starším věku stále vysokou profesionální úroveň. V žádném případě se necítí stár spíše naopak. Jeho hlas sice doznal patrných změn, ale jeho přátelé a příznivci ho stále rádi poslouchají a nadále si udržuje profesionální úroveň svých hudebních projektů. Určitě mezi ně patří nové koncerty, skvělá další písňová alba a básnické soubory prózy. Závěrem připomeňme, že jeho písně i dnes dovedou si najít cestu k posluchači.

Zajímavosti:

Hudebním vzorem pro Simona a Garfunkela byla legendární rokenrolová sourozenecká dvojice The Everly Brothers.

Realizoval také poznávací pěší túru napříč USA (1984), kterou absolvoval postupně v průběhu několika let dlouhé cesty cca 4000 mil. Vydané DVD ACROSS AMERICA – LIVE, Arta Garnfunkela je nahrávkou živého koncertu, jednotlivé písně jsou prokládány rozhovorem s interpretem, který vypráví v komentářích a ve vzpomínkách o putování Spojenými státy.

V roce 1980 napsal soubor básní, kterou nazval Still Water a zveřejnil knižně 1989.

Roku 1998 Art Garfunkel vystupoval i ve Zlíně na moravském folk-rocku a byl mile překvapen opravdu velmi vřelým publikem a skvělou atmosférou a hlavně tím, že netušil, kolik lidí zde zná jeho písně.

V roce 2004 v časopise Rolling Stone obsadila dvojice Simon & Garfunkel 40 místo na seznamu sto největších umělců všech dob.

První manželství uzavřel s architektkou Lindou Marii Grossman roku 1972. 1975 se rozvedl.

Druhé manželství uzavřel 19. 9. 1988 s Kim Cermak, z kterého má syna Jamese.

Simon & Garfunkel nejslavnější hity:
Mrs. Robinson The Boxer The Sound Of Silence Scarborough Fair / Canticle Homeward Bound Bridge Over Troubled Water America El Condor Pasa Bookends Cecilia

Josef "tahit" B.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.