Jean-Claude Bercq

Jean-Claude Bercq

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1975

Le sexe à la barre

Film - Komedie

Femmes vicieuses

Film - Drama, Pornografický

Pèlerinage, Le

Seriál - Dobrodružný


1974

Přirozená velikost

Film - Komedie, Drama

Étranger, d'où viens-tu?

Seriál - Drama


1973

Décembre

Film - Drama

La regrettable absence de Terry Monaghan

Film

Hit!

Film - Drama, Akční


1972

Pont dormant

Seriál - Drama


1971

Le Mans

Film - Dobrodružný, Sportovní, Akční


1970

Un condé

Film - Krimi, Thriller


1969

L'Opium et le baton

Film


1968

Mayerling

Film - Drama, Romantický, Historický

Stuntman

Film - Dobrodružný, Komedie

Bal des voyous, Le

Film - Komedie


1967

Le monde parallèle

Seriál - Dobrodružný

Capitaine Singrid

Film - Dobrodružný


1966

Ztracená jednotka

Film - Válečný, Drama

Rvačka v Panamě

Film - Krimi, Drama

Druhý dech

Film - Krimi, Drama

Trojitý kříž

Film - Dobrodružný, Thriller, Válečný, Akční

Judoka, agent secret, Le

Film


1965

L'Arme à gauche

Film - Krimi, Drama

La fleur de l'âge

Film - Drama

Up from the Beach

Film - Válečný, Drama


1964

Vlak

Film - Thriller, Válečný, Akční

Spatřit plavého koně

Film - Válečný, Životopisný, Drama

Peklo

Film - Mysteriózní, Drama


1963

Les Vierges

Film - Komedie, Povídkový, Drama


1962

Snobs !

Film - Komedie


1960

Un couple

Film

Životopis

Francouzský herec Jean-Claude Bercq byl ve filmu s jedinou výjimkou představitelem jen malých rolí, uplatnil se také jako kaskadér, několikrát se objevil i v nákladných mezinárodních projektech válečného žánru. Narodil se v malém městečku Valleroy na francouzsko-německém pomezí a v mládí vystřídal různá zaměstnání, jako voják se také zúčastnil korejské války. Po návratu z Asie znovu hledal uplatnění a nakonec začal studovat herectví.

Během padesátých let hrál v různých divadelních společnostech, s nimiž podnikal turné po Francii. Před filmovou kameru jej poprvé přivedl režisér Jean-Pierre Mocky, s nímž natočil hned tři snímky, větší příležitost dostal v komedii SNOBOVÉ (Snobs, 1962). Příležitostně ještě pokračoval v divadle, v roce 1963 vystupoval ve Studio des Champes Elysées. V několika koprodukčních válečných filmech poté hrál vedlejší role důstojníků (VLAK – Train, 1964; TROJITÝ KŘÍŽ – Triple Cross, 1966). Zúčastnil se také natáčení nikdy nedokončeného Clouzotova filmu PEKLO (L’enfer, 1964).

Zatímco vedlejší role hrál Bercq v mezinárodně úspěšných titulech, jeho jediná hlavní role skončila spíše fiaskem. Jednalo se o film TAJNÝ AGENT S JUDO PRŮPRAVOU (Le judoka, agent secret, 1967), který těžil z tehdejší obliby špionážních filmů, nedosáhl ale kvalit ani úspěšnosti jiných podobně zaměřených počinů. U nás jsme jej mohli vidět jako zástupce komisaře (Paul Meurisse) ve slavné kriminálce DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966) nebo ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi à Paname, 1967) po boku Jeana Gabina. V dalším mezinárodním projektu, Youngově historickém filmu MAYERLING (1968), ztvárnil postavu uchazeče o portugalský trůn vévody z Braganzy.

Poslední významnější filmy v Bercqově filmografii se objevují počátkem sedmdesátých let, jako jednoho ze závodníků jsme jej mohli vidět v dramatu z prostředí automobilové rallye LE MANS (1971), poté hrál v dnes již zapomenutých filmech. Z jeho posledních rolí ve snímcích s erotickým podtextem připomeňme alespoň film V ŽIVOTNÍ VELIKOSTI (Grandeur nature, 1974), který ve Francii natočil významný španělský režisér Luis Garcia Berlanga.

V této době byl Jean-Claude Bercq nespokojen s vývojem kinematografie celkově, nemluvě o jeho vlastních možnostech uplatnění a svou kariéru ve filmu ukončil. Absolvoval rekvalifikaci v oboru uměleckých řemesel a začal podnikat. Věnoval se dodávkám komponentů pro domy skandinávského typu a díky tomu často cestoval do Norska, které si velmi oblíbil.

Jean-Claude Bercq zemřel v Saint-Louis na hranicích se Švýcarskem 12. prosince 2008 ve věku 79 let. Na základě poslední vůle byl jeho popel rozptýlen v Norsku na venkově. Bercq byl ženatý a měl jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.