Haya Harareet

Haya Harareet

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Scenáristka

20. září, 1931, Haifa, Palestina (nyní Izrael)

3. února, 2021, Marlow, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1964

Ultima carica, L'

Film - Dobrodružný


1962

The Interns

Film - Drama

Leggenda di Fra Diavolo, La

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Antinea, l'amante della città sepolta

Film - Dobrodružný, Fantasy

The Secret Partner

Film - Krimi, Drama


1959

Ben Hur

Film - Dobrodružný, Drama, Historický


1958

Žena, o které se mluví

Film


1955

Giv'a 24 Eina Ona

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama


Scenáristka

1967

Dům naší matky

Film - Thriller, Drama


Hostka

1967

Pat Boone in Hollywood

Seriál - Talk-show


1960

The 17th Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Původem izraelská kráska Haya Harareet je dnes již málo známá, kdysi ale oslnila svět velkou rolí půvabné Ester v jedenáctioscarovém velkofilmu BEN HUR (1959). Pochází z města Haifa na severu dnešního Izraele, v době jejího narození to ale byl britský protektorát Palestina. Počátkem padesátých let se Haya Harareet prosadila v domácích soutěžích krásy a to také předznamenalo její cestu do filmových studií. Poprvé hrála v izraelském dobrodružném filmu KÓTA 24 NEODPOVÍDÁ (Giv’a 24 Eina Ona, 1955), který byl uveden na festivalu v Cannes. Tady Haya Harareet získala ocenění za svůj herecký výkon a to jí pomohlo ke zviditelnění v Evropě.

K dalšímu natáčení byla pozvána do Itálie, kde dostala velkou roli ve filmu ŽENA, O KTERÉ SE MLUVÍ (La donna del giorno, 1958) režiséra Francesca Maselliho. Životní příležitostí se pak pro ni stala role dívky Ester, v níž byla partnerkou titulního hrdiny (Charlton Heston) v již zmíněném filmu BEN HUR (1959). Pro tuto roli bylo původně zvažováno přes třicet hereček, režisér William Wyler ale vsadil na exotickou krásu Hayi Harareet, s níž se předtím setkal v Cannes a o jejím obsazení bylo rozhodnuto po kamerových zkouškách krátce před začátkem natáčení v květnu 1958.

Hlavní ženskou roli pak hrála v britské kriminálce TICHÝ SPOLEČNÍK (The Secret Partner, 1961), v dalším mytologickém příběhu ATLANTIDA (L’Atlantide, 1961), tentokrát z francouzsko-italské koprodukce, byla jako královna Antinea partnerkou J. L. Trintignanta. Poté natočila v Itálii již jen dva průměrné filmy dobrodružného zaměření s režisérem Leopoldem Savonou a v páru s americkým hercem Tony Russelem.

Vraťme se ale ještě k předávání Oscarů v dubnu 1960, kde s jedenácti trofejemi zabodoval BEN HUR. O Oscara za nejlepší film se tehdy ucházel také britský režisér Jack Clayton (1921-1995) se svým snímkem MÍSTO NAHOŘE. Oscara sice nezískal, ale životní výhrou se pro něj stalo setkání s Hayou Harareet, která byla od té doby jeho životní partnerkou. Mimo jiné byla spoluautorkou scénáře k jednomu z dalších Claytonových filmů, DŮM NAŠÍ MATKY (Our Mother’s House, 1967). Dodejme, že Clayton byl v té době ještě formálně ženatý s původem francouzskou herečkou Katherine Kath (1920-2012). Až po letech se s ní rozvedl a v roce 1984 následoval sňatek s Hayou Haraheet.

Již ovdovělá Haya Haraheet v současnosti žije na venkově ve Velké Británii. Nyní zůstává poslední žijící osobností z hvězdného obsazení slavného filmu BEN HUR.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.