Nicole Jonesco

Nicole Jonesco

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1976

12 úkolů pro Asterixe

Film - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Animovaný


1966

Hoří v Paříži?

Film - Válečný, Drama, Historický


1960

On roule à deux

Film

Samedi soir

Film


1958

Buď hezká a mlč

Film - Komedie

Sérénade au Texas

Film - Muzikál


1957

Aventurière des Champs-Élysées, L'

Film


1956

Coup dur chez les mous

Film - Komedie

La Vie est belle

Film


1954

Tajemství ložnic

Film - Komedie

Les Hommes ne pensent qu'à ça

Film - Komedie

Vie de garçon, Une

Film

Quai des blondes

Film - Krimi


1953

Légère et court vêtue

Film - Komedie

Au diable la vertu

Film - Komedie


1952

Coiffeur pour dames

Film - Komedie


1951

Pojedeme do Monte Carla

Film - Komedie, Muzikál

Ma femme est formidable

Film - Komedie


1950

Les femmes sont folles

Film

Gang des tractions-arrière, Le

Film


1949

Mission à Tanger

Film - Drama

Entre onze heures et minuit

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1948

Une grande fille toute simple

Film - Komedie

Dieux du dimanche, Les

Film

Životopis

Francouzská herečka Nicole Jonesco začínala v kabaretech, později se proslavila především dabingem, odehrála ale také přes dvacet menších filmových rolí. Pocházela z Paříže a krátce po druhé světové válce začala účinkovat v kabaretech a hudebních kavárnách, uplatnění našla jako zpěvačka a působila například v kdysi populárním a dnes již neexistujícím podniku Concert Pacra.

Na pódiích kabaretů ji také objevili filmaři a poprvé hrála v nenáročné komedii VELKÁ HLOUPÁ HOLKA (Une grande fille toute simple, 1948). Na přelomu 40. a 50. let pak dostala několik dalších menších příležitostí před kamerou, víckrát ji oslovil například slavný režisér André Hunebelle. V jeho filmech různých žánrů se objevila jako telefonistka (MISE V TANGERU – Mission à Tanger, 1949) nebo pokojská (MOJE ŽENA JE BÁJEČNÁ – Ma femme est formidable, 1952). Zmínku si zaslouží i její účast na dobově velmi úspěšných projektech režiséra Jeana Boyera (POJEDEME DO MONTE CARLA – Nous irons à Monte Carlo, 1951; DÁMSKÝ KADEŘNÍK – Coiffeur pour dames, 1952).

Od konce čtyřicátých let hrála také v divadlech a zde dostala příležitostí víc a ve větších rolích, které byly ztělesněním poválečného temperamentu a svěžesti. Jevištní průpravu získala pod vedením dramatika a režiséra J. P. Gréniera, poté působila na populárních scénách s lidovějším repertoárem. Teprve v šedesátých letech, kdy omezila práci pro film, dostala jako divadelní herečka zajímavé příležitosti od režiséra J. L. Barraulta v inscenacích domácích klasiků (Molière) i zahraničních současníků (E. Ionesco). Jestliže se její kariéra před kamerou dostávala do útlumu, nutno dodat, že v letech 1967 a 1969 jí aplaudovala i newyorská Broadway.

Z jejích dalších filmových rolí připomeňme servírku v kriminálce BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958), před filmovou kamerou stála naposledy v roce 1966 (HOŘÍ V PAŘÍŽI?– Paris brûle-t-il?, 1966). V této době se postupně přeorientovala na práci v dabingu, kde zúročila své dlouholeté zkušenosti před mikrofonem, působila také v rozhlase. Její hlas zazněl například ve francouzském filmu 12 ÚKOLŮ PRO ASTERIXE (Les douze travaux d'Asterix, 1976), dabovala také zahraniční animované filmy.

Nicole Jonesco zemřela v Paříži 29. srpna 2008 ve věku osmdesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.