Lana Marconi

Lana Marconi

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický


1955

Napoléon

Film - Drama


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama


1953

Vie d'un honnęte homme, La

Film - Komedie, Drama


1952

Je l'ai été trois fois

Film - Komedie


1951

Tu m'as sauvé la vie

Film - Komedie

Deburau

Film - Komedie, Drama


1950

Le Trésor de Cantenac

Film - Komedie


1949

Aux deux colombes

Film - Komedie

Toâ

Film


1948

Le Comédien

Film - Komedie, Drama

Le Diable boiteux

Film - Historický

Životopis

„Ty ostatní byly moje ženy, vy budete mojí vdovou.“ 

Tato slova vyslechla původem rumunská herečka Lana Marconi, pátá a poslední manželka významného francouzského dramatika a režiséra Sachi Guitryho (1885-1957). Narodila se v Bukurešti jako Ecaterina Marcovici, již v pěti letech ale s matkou přesídlila do Paříže. Po maturitě studovala výtvarné umění a díky kontaktům na řadu osobností z uměleckých kruhů se seznámila se slavnou herečkou Arletty, jejím prostřednictvím se pak setkala právě s Guitrym.

Osudem všech manželek Sachi Guitryho bylo, že hrály výhradně ve spolupráci s ním, jinak byla jejich kariéra zanedbatelná (s výjimkou druhé manželky Yvonne Printemps). Týkalo se to i Lany Marconi, která se Guitryho životní partnerkou stala po druhé světové válce, manželství uzavřeli až v listopadu 1949. Na divadelním jevišti debutovala Lana Marconi v lednu 1948 v Guitryho hře Kulhavý ďábel, krátce nato hrála i v její filmové verzi (KULHAVÝ ĎÁBEL – Le diable boiteux, 1949); v divadle i před kamerou ztvárnila postavu vévodkyně de Dino, milenky slavného francouzského diplomata Talleyranda (jehož hrál sám Guitry).

Partnerskou dvojici se svým manželem vytvořila Lana Marconi i v dalších filmech (DEBUREAU, 1951), u nás jsme ji mohli vidět jako Napoleonovu polskou milenku Marii Walewskou ve filmu NAPOLEON (Napoléon, 1955), poté se objevila i v nákladných projektech historických epizod z různých období francouzských dějin KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m’était conté, 1954) a KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1956); v obou těchto filmech ztvárnila královnu Marii Antoinettu.

Prorocká slova Sachi Guitryho zmíněná na začátku se naplnila koncem července 1957; po ovdovění odešla Lana Marconi do soukromí a již nikdy nehrála ve filmu ani v divadle. Zemřela v Paříži 8. prosince 1990 ve věku 73 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.