Gisella Monaldi

Gisella Monaldi

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1969

FBI - Francesco Bertolazzi investigatore

Seriál


1967

Professionisti per un massacro

Film - Dobrodružný, Western


1963

Le signe de Zorro

Film - Dobrodružný, Western


1957

La ragazza del palio

Film - Komedie


1956

Totò: Všechno nebo nic

Film - Komedie


1955

Canzoni di tutta Italia

Film - Muzikál

Disperato addio

Film

Ragazza di Via Veneto

Film

Římské povídky

Film - Komedie


1953

La domenica della buona gente

Film - Komedie, Drama

Madre ritorna, Una

Film

Ulička naděje

Film - Komedie

Agenzia matrimoniale

Film - Komedie


1952

L'eterna catena

Film - Drama

Il sogno di Zorro

Film - Dobrodružný

Viva il cinema!

Film - Komedie


1951

Nejkrásnější

Film - Drama

Era Lui!... Si! Si!

Film - Komedie

Sedm hodin malérů

Film - Komedie

Stasera sciopero

Film - Komedie

Il microfono è vostro

Film - Hudební, Komedie

Core 'ngrato

Film - Drama


1948

Sotto il sole di Roma

Film - Komedie

Životopis

Gisella Monaldi se narodila v Turíně 4. března 1913 během divadelního turné, do herecké rodiny. Jejím otcem byl herec Gastone Monaldi (9.6.1882 – 1.1.1932) a matkou herečka Fernanda Battiferri (4.9.1896 - ?), ta se v letech 1912-1920 objevila v sedmnácti němých filmech a byla také vítězkou soutěže krásy. Fernanda byla sestrou herce Giulia Battiferriho (15.7.1893 – 22.1.1973), jenž za svou kariéru vytvořil více než sto rolí a byl manželem  další herečky v rodině, Piny Piovani (20.3.1897 – 2.1.1955). Pina a Giulio byli tedy tetou a strýcem Giselly.

Rodiče Giselly, Gastone a Fernanda, zřídili divadelní společnosti Monaldi – Battiferri a její součástí se stal i Giulio a velice brzy i mladá šestnáctiletá Pina a tak není divu, že Gisella zažila svůj debut na prknech co znamenají svět velice brzy, ještě v dětských letech.

Její kariéra divadelní herečky je spjata převážně s komediálními rolemi. Ve filmu debutovala Gisella roku 1948 v roli Toscy, v komedii Renata Castellaniho, SOTTO IL SOLE DI ROMA (POD ŘÍMSKÝM SLUNCEM). Tato komedie měla svou premiéru v říjnu 1948 a Castellani za ní získal Stříbrnou stuhu i ocenění na filmovém festivalu v Benátkách.  Ve své kariéře natáčela Gisella filmy s režiséry jako Luchino Visconti, Roberto Bianchi Montero, Marino Girolami či Luigi Zampa a vytvořila asi 25 rolí. S prvním z nich natáčela snímek BELLISSIMA (1951), kde hrála vrátnou a v hlavní roli byla Anna Magnani, která byla oceněna Stříbrnou stuhou. S Monterem natáčela v roce 1953 film UNA MADRE RITORNA a o rok později  snímek NESSUNO HA TRADITO. Marino Girolami jí obsadil ve filmu LA RAGAZZA DI VIA VENETO (1955) a Zampa zase v komedii LA RAGAZZA DEL PALIO (1958). Gisella hrála převážně role menší a vedlejší.

Svou hereckou kariéru zakončila Gisella na televizní obrazovce, když se roku 1970 objevila v páté epizodě, první série, seriálu FBI – FRANCESCO BERTOLAZZI INVESTIGATORE, ve kterém hrál hlavní roli Ugo Tognazzi. Jednalo se o epizodu LABBRA SERATE a roli Donny Vincenzo.  Ve své kariéře natáčela s herci jako Walter Chiari, Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Totó, Terence Hill či George Hilton.

Gisella byla také často k slyšení v rozhlase RAI. Jednalo se o pořady RADIO CAMPODOGLIO (1946-1952) a CAMPO DE FIORI, které psal a režíroval Giovanni Gigliozzi a Gisella zde vystupovala jako „Sora Tuta".

Gisella zemřela v Římě, 23. května 1984, ve věku 71 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.