Ravi Shankar

Ravi Shankar

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

2011

George Harrison: Living in the Material World

Film - Dokumentární, Životopisný


2010

Music

Film - Dokumentární


2008

Wisdom

Film - Dokumentární


2007

Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts

Film - Dokumentární, Hudební


2005

Concert for Bangladesh Revisited with George Harrison and Friends

Film - Dokumentární


2003

Concert for George

Film - Dokumentární, Hudební


2001

Ravi Shankar: Between Two Worlds

Film - Dokumentární, Hudební


1997

George Harrison Interview

Film - Dokumentární


1995

Rock & Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební


1994

Woodstock Diary

Film - Dokumentární, Hudební


1972

The Concert for Bangladesh

Film - Dokumentární, Hudební


1971

Unterwegs nach Kathmandu

Film - Dobrodružný


1970

Ravi Shankar

Film - Dokumentární


1968

Monterey Pop

Film - Dokumentární, Hudební


1966

Chappaqua

Film - Experimentální, Drama


1963

Ustad Alauddin Khan

Film


Skladatel

2001

Ravi Shankar: Between Two Worlds

Film - Dokumentární, Hudební


1986

Genesis

Film - Drama


1982

Gándhí

Film - Životopisný, Drama


1979

Meera

Film - Drama


1971

Unterwegs nach Kathmandu

Film - Dobrodružný


1969

Sex and the Animals

Film - Dokumentární


1968

Charly

Film - Sci-Fi, Drama, Romantický


1966

Alice in Wonderland

Film - Rodinný, Drama, Fantasy

Chappaqua

Film - Experimentální, Drama

Psychedelics, The

Film


1963

Godaan

Film - Drama


1960

Anuradha

Film - Rodinný, Drama


1959

Hlas krve

Film - Drama

Sword and the Flute, The

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1958

Kámen mudrců

Film - Komedie


1957

Nezdolný

Film - Drama

Pohádka o jedné židli

Film - Komedie, Krátkometrážní, Fantasy, Animovaný

Kabuliwala

Film

Flétna a šíp

Film - Dobrodružný, Dokumentární, Drama


1955

Žalozpěv stezky

Film - Drama


1946

Neecha Nagar

Film

Dharti Ke Lal

Film


Host

1993

Noční show Conana O'Briena

Seriál - Komedie, Talk-show


1978

The South Bank Show

Seriál - Dokumentární


1972

The Midnight Special

Seriál - Hudební


1970

In Concert

Seriál - Hudební


1969

The David Frost Show

Seriál - Talk-show


1967

The Smothers Brothers Comedy Hour

Seriál - Komedie


1966

Gala de l'Unicef

Seriál - Hudební, Rodinný, Talk-show


1964

The Hollywood Palace

Seriál - Komedie, Muzikál, Rodinný


1959

The Clay Cole Show

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2015

Americká 70. léta

Seriál - Dokumentární, Historický


2009

Woodstock: Now & Then

Film - Dokumentární

Životopis

Říká vám něco líbivá skladba Norwegian Wood od nejproslulejší světové hudební skupiny Beatles? Tak věřte, že jste slyšeli tóny citlivé duše indického skladatele Raviho Shankara.

Narodil se v indickém Varanasi 7. dubna roku 1920. Podle indického systému kast přišel na svět jako brahmin, což znamená, že je členem velmi vážené rodiny prastarého rodu. Aby ne, už samo Varanasi je prakticky nejstarší mekkou hinduistických poutníků. Mark Twain o městě napsal, že: „je starší než historie, starší než tradice, dokonce starší než legenda. Je dvakrát tak starší než my všichni dohromady."

Ravi zde vyrůstal až do svých deseti let, pak se vydal do Paříže, aby doprovázel svého bratra Udaye. Ten byl členem tanečního souboru Compagnie de Danse et Musique Hindou (Soubor hinduistického tance a hudby). Později vzpomíná: "Často jsem intenzivně poslouchal naši hudbu a pozoroval reakce publika. Tato kritická analýza mi pomohla se rozhodnout, co bychom mohli západnímu publiku nabídnout, aby opravdu ocenili a respektovali indickou tvorbu."

V Paříži rovnou vystudoval a jako houba nasával do sebe všechny západní hudební tradice. Tento přístup prokazatelně ovlivnil jeho pozdější tvorbu, která se vyznačovala právě křížením indických a evropských hudebních prvků a stylů. Bylo to od něj přinejmenším chytré, jelikož si získal uznání doma, především však celosvětově. Můžeme o něm uvažovat jako o průkopníkovi, který světu přiblížil tradiční indickou hudbu.

Na hudebním festivalu v roce 1934 se setkal s multi-instrumentalistou Allaudinem Khanem, který se záhy stal jeho hudebním guru a především mentorem. O něm rád vypráví, že byl jako muslim velmi otevřený všemu. Vzpomíná, jak jednoho rána Khan vstoupil do bruselské katedrály, kde zrovna na kůru pěl sbor, přistoupil k soše Panny Marie a začal naříkat jako malé dítě. „Ma, Ma," vykřikoval (matko, matko) a slzy jako hrachy se mu kutálely po tváři. Ravi dodává, že jej z těch míst musel násilím odtáhnout. Tento zážitek způsobil v Raviho duši otevřenost ke všem kulturám a náboženství, kterou si udržel po celý život.

Ve dvaceti letech odchází do Bombaje, kde šest let pracuje pro místní baletní soubor jako skladatel. V dalším desetiletí se prosazuje jako ředitel rozhlasové stanice New Delhi All India Radio. V tomto období skládá kusy pro sitár, což je loutnový mnohostrunný nástroj, typický právě pro Indii, a pro klasické hudební vybavení západního světa. Spolupracuje také s věhlasným Yehudi Menuhindem.

Jméno Ravi Shankar začíná chytat lesk. Po odchodu z rozhlasu rozjíždí turné po Indii a Spojených státech, vyhrává tři ceny Grammy a navazuje spolupráci s Georgem Harrisonem nebo Phillem Glassem, se kterým v roce 1990 vytvoří fantastické album Passages.

Ale zpět do let šedesátých. Americe kraluje Woodstock a tomu zase vládne Ravi. Amerika se pobláznila do jeho hudby, do Indie, a umírněná filozofie Zen buddhismu dostává své slovo. Oslovil i ony The Beatles.

V roce 1971, kdy v Bangladéši zuřil ozbrojený konflikt, obyvatelé města umírali hlady a pákistánská vojska nepolevovala ve svém tlaku, Shankar s Harrisonem uspořádali charitativní koncert na Madison Square Garden s přispěním takových veličin jako Bob Dylan nebo Eric Clapton. Tato akce se prakticky počítá za první svého druhu a její výtěžek byl odevzdán sdružení UNICEF a pomohl bangladéšským uprchlíkům. Album vzniklé na této akci navíc získalo cenu Grammy jako Album roku.

Když v roce 1982 získal Oscara za hudbu k Attenborouhově filmu Gándhí, bylo už všem jasné, že se zrodila další hvězda. Přesto ale mnohokrát čelil kritice svých soukmenovců z Indie, tradicionalistů, kteří jeho kombinacím zrovna dvakrát netleskali. Čtrnáct čestných titulů, ceny Grammy a členství v Americké akademii umění a literatury mohlo však být dostatečnou odpovědí.

Ravi Shankar skonal 11. prosince 2012 v kalifornském San Diegu ve věku 92 let na onemocnění horních cest dýchacích, které se rozvinuly po operaci srdeční chlopně, kterou jeho organismus nepřijal. Zanechal po sobě dvě dcery, které dnes rovněž patří k světovým hudebním kapacitám, sitárovou virtuózku Anoushku Shankar a písničkářku Norah Jones, též vítězku Grammy.

Raviho ustálenou přezdívkou je „godfather of world music" a patří mu nehynoucí sláva na poli indické tradiční hudby a jejího přínosu pro celý hudební svět.

Marek "Segrestor" Pinkava

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.