Jane Sourza

Jane Sourza

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1966

Combinards, Les

Film - Komedie


1959

Messieurs les ronds de cuir

Film - Komedie


1957

À la Jamaïque

Film - Komedie, Muzikál

Cinq millions comptant

Film - Komedie

C'est arrivé à 36 chandelles

Film


1956

Bébés à gogo

Film - Komedie

Coup dur chez les mous

Film - Komedie

Les Duraton

Film - Komedie

Carottes sont cuites, Les

Film


1955

Quatre jours à Paris

Film - Komedie, Muzikál


1954

Sur le banc

Film

L'île aux femmes nues

Film - Komedie

J'y suis... j'y reste

Film - Komedie

Rafle est pour ce soir, La

Film


1952

Mon curé chez les riches

Film

Coiffeur pour dames

Film - Komedie


1951

Piédalu à Paris

Film - Komedie

Le Don d'Adele

Film - Komedie


1941

Ici l'on pêche

Film - Drama


1939

La Famille Duraton

Film


Hostka

1954

La joie de vivre

Seriál

Životopis

Francouzská herečka Jane Sourza patřila k výrazným osobnostem komediálního herectví, působila nejen v divadle a filmu, proslula také jako moderátorka v rozhlase. Byla rodačkou z Paříže, její vlastní jméno bylo Jeanne Elise Sourzat, pocházela z prostých poměrů – otec byl kovářem, matka pracovala jako pradlena. Jeanne vyrůstala na pařížském Montmartru a zdejší bohémské prostředí ji přivedlo ke studiu herectví, absolvovala mimo jiné školení jevištní mluvy ve slavném divadle Comédie Française.

Svou kariéru zahájila v hudebních kavárnách, počátkem třicátých let se v divadle Théâtre Cluny seznámila s hercem Raymondem Souplexem (1901-1972), který se stal jejím častým partnerem na jevišti i v životě. Strávili spolu několik desetiletí profesního i soukromého života, nikdy se ale nevzali. Kromě divadla měli značný úspěch i v rozhlase, kde zazářili především v populární sérii skečů Na lavičce, která se později dočkala i filmové podoby.

S filmem získala první zkušenosti ve třicátých letech, nejprve účinkovala v několika krátkých snímcích, v celovečerním formátu se poprvé objevila v komedii FARÁŘ PRO BOHATÉ (Mon curé chez les riches, 1938), pak hrála v několika dalších veselohrách. Podobně jako její partner Raymond Souplex se k větším rolím dostala až po druhé světové válce, během války ale spolu často účinkovali v rozhlase.

V padesátých letech Jane Sourza hrála v různých pařížských divadlech v úspěšných operetách a muzikálech, v té době se začala rozrůstat i její filmografie. Větší příležitost dostala jako slečna Isabelle v dobově velmi úspěšné komedii PIÉDALU V PAŘÍŽI (Piédalu à Paris, 1951) s populárním komikem Ded Ryselem v titulní roli, hrála také se slavným Fernandelem (DÁMSKÝ KADEŘNÍK – Coiffeur pour dames, 1952). Návštěvnost přesahující tři milióny diváků v kinech dosáhla komedie NA LAVIČCE (Sur le banc, 1954), v níž se s Raymondem Souplexem před kamerou vrátila k legendárnímu rozhlasovému seriálu se stejným názvem.

Se Souplexem vytvořila pak manželskou dvojici také v komedii DĚTI NA ROZDÁVÁNÍ (Bébés à gogo, 1956), v níž ovšem prim hrál začínající Louis de Funès. Poté ještě odehrála několik vedlejších rolí v kvalitativně podružných filmech, naposledy se mihla v komedii PODFUKÁŘI (Les combinards, 1966), mezitím navázala spolupráci také s televizí. I když s Raymondem Souplexem spolupracovala až do smrti, v osobním životě se rozešli krátce po druhé světové válce a v roce 1946 se Jane Sourza provdala za podnikatele Léona Nicolase.

Jane Sourza zemřela v Paříži 3. června 1969 ve věku 66 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.