Pierre Cardinal

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka

Filmografie

Režisér/ka

1988

Phèdre

Film - Drama


1984

Le dialogue des Carmélites

Film - Drama


1983

Miláček

Film - Drama


1980

Vie de Pierre de Coubertin, La

Film - Životopisný, Drama


1979

Mers El-Kebir

Film


1978

Mazarin

Seriál


1976

Vie de Marianne, La

Seriál


1974

Madame Bovary

Film

Saint-Just ou La force des choses

Film - Drama, Historický


1972

Fossés de Vincennes, Les

Film

Mare au diable, La

Film


1971

Sous le soleil de Satan

Film

L'échafaudage

Film - Drama

Vipère au poing

Film - Drama


1968

Beauté sur la terre, La

Film - Drama

Boniface, La

Film


1967

Oeuvre, L'

Film


1964

Beaux yeux d'Agatha, Les

Seriál - Drama


1961

Rouge et le noir, Le

Film


1954

Fantaisie d'un jour

Film - Komedie


1952

Au coeur de la Casbah

Film - Drama


Scenárista/ka

1971

Sous le soleil de Satan

Film


1967

Oeuvre, L'

Film

Životopis

Francouzský režisér Pierre Cardinal proslul především jako tvůrce adaptací slavných literárních děl pro televizi. Narodil se v Alžírsku, které bylo tehdy ještě součástí francouzské koloniální říše, a pocházel z bohaté průmyslnické rodiny. Během středoškolských studií do jeho života zasáhla druhá světová válka a v roce 1944 vstoupil jako dobrovolník do francouzské osvobozenecké armády generála de Gaulla.

Poté, co jako voják procestoval celou Francii, vrátil se do Alžíru, kde dokončil střední školu a ve studiu pokračoval na pařížské filmové škole IDHEC (Institut des Hautes Études Cinématographiques). Institut absolvoval v roce 1948 a poté začal pracovat jako asistent režie, k samostatné práci se dostal počátkem padesátých let. Ve vlastní produkci realizoval dobrodružný snímek V SRDCI KASBAHU (Au coeur de la Casbah, 1952) a romantickou komedii KOUZLO DNE (Fantaisie d'un jour, 1955). Do obou filmů se mu jako začátečníkovi podařilo angažovat velmi slibné herecké obsazení, úspěch byl však v dobovém kontextu mizivý.

Značné renomé si Pierre Cardinal vybudoval až díky práci pro televizi, kde od počátku šedesátých letech začal točit adaptace literárních děl francouzských klasiků. Prvním takovým počinem bylo televizní zpracování Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1961). Jako scenárista a režisér pak pro televizi zpracoval řadu dalších stěžejních dalších literárních děl, díky hvězdnému televiznímu obsazení zabodoval především televizním filmem PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1974), značný ohlas zaznamenal i díky životopisnému seriálu MAZARIN (1978).

Posledním větším projektem Pierra Cardinala byl třídílný televizní film na motivy předlohy Guy de Maupassanta MILÁČEK (Bel ami, 1983), úplně naposledy stál za kamerou v rámci televizní adaptace Racinovy divadelní hry FAIDRA (Phèdre, 1988). Mimoto byl Cardinal členem řady organizací souvisejících s francouzským filmem a televizí, jeho práce pro televizi mu ostatně vynesla také několik prestižních ocenění, za přínos francouzské kultuře byl nakonec dekorován i vysokým státním vyznamenáním, řádem Čestné legie.

Poslední léta strávil Pierre Cardinal na venkově v Normandii, zemřel v Pařížany oblíbeném venkovském letovisku Saint-Martin-aux-Buneaux 16. května 1998 ve věku 73 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.