Memo Benassi

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1955

Adriana Lecouvreur

Film - Drama


1954

Škoda, žes taková potvora

Film - Komedie


1951

Messalina

Film - Drama, Romantický, Historický


1950

Taverna della libertà, La

Film


1946

L'ultimo sogno

Film

Il tiranno di Padova

Film

Paese senza pace

Film - Drama


1945

Trent'anni di servizio

Film


1943

Il figlio del corsaro rosso

Film - Dobrodružný

Dente per dente

Film - Komedie


1942

I due Foscari

Film - Drama

Quarta pagina

Film

Rossini

Film - Muzikál, Životopisný

Fedora

Film - Drama, Romantický

V záři reflektorů

Film

Žertovná večeře

Film - Drama

Le due orfanelle

Film - Drama


1941

Vagabondo, Il

Film

Orizzonte dipinto

Film


1939

Conquista dell'aria, La

Film


1938

Tarakanova

Film - Drama

Inventiamo l'amore

Film - Komedie

Stasera alle undici

Film - Komedie


1937

Pád Kartága

Film - Válečný, Drama, Historický


1934

Žena pro všechny

Film - Drama

Signora Paradiso, La

Film


1933

Il caso Haller

Film - Drama

Il trattato scomparso

Film - Krimi

L'impiegata di papà

Film - Komedie


1932

La vecchia signora

Film - Komedie


1925

Abenteuer der Sybille Brandt, Das

Film


1916

Mimì e gli straccioni

Film

Notte di tempesta

Film


Archivní záběry

1953

C'era una volta Angelo Musco

Film - Životopisný

Životopis

Memo Benassi patřil k významným představitelům italského divadla první poloviny 20. století, svou účastí na desítkách filmů však pověsti předního jevištního herce však příliš nedostál. Narodil se v nevelkém městě Sorbolo v severní Itálii, jeho vlastní jméno bylo Domenico Benassi. Herectví studoval v Miláně a připojil se k proslulé divadelní společnosti Ermeta Novelliho, sám se ale prosadil až po první světové válce. Mezitím získal i zkušenosti s filmovou kamerou a v letech 1916-1917 natočil několik filmů vycházejících vesměs z literární nebo divadelní předlohy.

Pověst významného divadelního herce s procítěnými výkony si Memo Benassi vybudoval až ve dvacátých letech, kdy prošel postupně několika společnostmi a po boku nejslavnějších hereček té doby zazářil v řadě her. Nejpamátnější výkony podával v Shakespearovi (Romeo a Julie, Kupec benátský, Julius Caesar), neméně hodnotné kreace předvedl i v Ibsenovi (Strašidla) nebo Čechovovi (Tři sestry).

Ve dvacátých letech natočil také dva filmy v Německu, teprve po příchodu zvuku se ale začal před kamerou prosazovat častěji. Titulní roli po boku slavné divadelní herečky Marty Abby hrál v Blasettiho dramatu PŘÍPAD HALLER (Il caso Haller, 1933), později se objevil ve slavném i zatracovaném PÁDU KARTÁGA (Scipione l′africano, 1937). Překvapivě až za druhé světové války se Benassi stal hojně vyhledávaným hercem, jeho doménou se staly především postavy v historických kostýmech, skutečné i smyšlené. Jako hudební skladatel Beethoven se objevil v životopisném filmu ROSSINI (1942), další středně velké role odehrál v adaptacích osvědčených předloh (DVA SIROTCI – Le due orfanelle, 1942; DVA FOSCARIOVÉ – Il due Foscari, 1943), znovu točil také s Blasettim a menší part odehrál v jeho slavném filmu HOSTINA POSMĚVÁČKŮ (La cena delle beffe, 1941).

Po válce již točil méně, znovu ale hrál historické postavy, například římského císaře Claudia ve filmu MESSALINA (1951), jeho filmovou dráhu uzavírá další životopisný příběh ADRIANA LECOUVREUR (1955), mezitím se ale ještě mihl ve známější komedii ŠKODA, ŽES TAKOVÁ POTVORA (Peccato che sia una canaglia, 1954) po boku Sophie Loren a Marcella Mastroianniho. Zajímavé příležitosti dostal i v televizi, kde se objevil hlavně ve zpracování slavných divadelních her (HAMLET, 1955; KUPEC BENÁTSKÝ, 1956).

Memo Benassi zemřel v Bologni 24. února 1957 ve věku 70 let. Jeho osobnosti byly v nedávné době věnovány dvě knižní biografie (Memo Benassi, 1997; Memo Benassi, un grande attore diverso, 2007).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.