Ugo Ceseri

Ugo Ceseri

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1941

Mamma

Film - Drama


1940

Canzone rubata, La

Film

Fortuna

Film

Su mayor aventura

Film

Cantate con me

Film

Lluvia de millones

Film

Mare

Film


1939

Tajemná maska

Film - Dobrodružný

Loterie lásky

Film - Komedie, Muzikál

Papà per una notte

Film - Komedie

Il segreto inviolabile

Film

Retroscena

Film - Komedie


1938

Il conte di Bréchard

Film - Drama, Historický

La contessa di Parma

Film - Komedie

Orologio a cucù, L'

Film - Mysteriózní

Crispino e la comare

Film


1937

È tornato carnevale

Film - Komedie

Nina non far la stupida

Film

Fratelli Castiglioni, I

Film


1936

Ma non è una cosa seria

Film

Ginevra degli Almieri

Film - Drama

Musica in piazza

Film - Komedie

La danza delle lancette

Film

Tredici uomini e un cannone

Film - Válečný

Due sergenti, I

Film - Drama


1935

Il serpente a sonagli

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Aldebaran

Film

Passaporto rosso

Film

Maestro Landi

Film


1934

Oggi sposi

Film - Komedie

Tenebre

Film - Drama

Frutto acerbo

Film - Komedie, Romantický

Seconda B

Film

Stará garda

Film


1933

Cercasi modella

Film - Komedie

Il caso Haller

Film - Drama


1932

Ve víru slávy

Film - Muzikál

La vecchia signora

Film - Komedie

Una notte con te

Film - Komedie

Palio

Film - Drama


1931

Figaro e la sua gran giornata

Film - Komedie

Životopis

Italský herec Ugo Ceseri začínal u divadla, před kamerou se prosadil až s příchodem zvuku a během deseti let pak před kamerou na své konto nastřádal přes čtyřicet rolí různě velkého rozsahu. Pocházel z Florencie a jako profesionální divadelní herec začínal v roce 1914 v souboru tehdy proslulého Ermeta Novelliho, později hrál v divadelní společnosti neméně slavného Ruggera Ruggeriho. Úspěch jeho herectví byl zčásti založen na korpulentní postavě, právě obezita mu ale později působila řadu zdravotních problémů a nakonec i předčasnou smrt.
S prací před filmovou kamerou byl poprvé konfrontován poměrně velkou rolí impresária Rantoliniho v komedii FIGARO A JEHO VELKÝ DEN (Figaro e la sua gran giornata, 1931) významného režiséra Maria Cameriniho. Poté se musel spokojit s několika menšími filmovými výstupy, ale nakonec ukončil své působení v divadle (naposledy hrál v letech 1932-1934 ve společnosti Armanda Falconiho) a v polovině třicátých let se stal výhradně filmovým hercem.
Ke spolupráci jej čtyřikrát přizval režisér Alessandro Blasetti, hrál například v jeho propagandou ovlivněných filmech STARÁ GARDA (La vecchia guardia, 1934) a ALDEBARAN (1935). Častěji hrál v historických filmech, připomeňme například postavu fanatického bonapartisty Barniho ve filmu KUKAČKOVÉ HODINY (L’orologio a cucù, 1938). Jednu z hlavních rolí ztvárnil v dramatu BRATŘI CASTIGLIONIOVÉ (I fratelli Castiglioni, 1939), nevyhnul se ani účasti v typu filmů dnes zatracované éry bílých telefonů, což dokládá společenská komedie HRABĚNKA Z PARMY (Contessa di Parma, 1938) opět v režii Alessandra Blasettiho.
Jedinou titulní roli Kryšpína dostal v komedii KRYŠPÍN A KMOTRA (Crispino a le comare, 1938) natočené podle stejnojmenné komické opery. Hrál také role otců hlavních hrdinek, na místě je připomenout taktéž početnější spolupráci s režisérem Guido Brignonem, v jejich společném filmu LOTERIE LÁSKY (La mia canzone al vento, 1939) byla jeho dcerou tehdy populární Laura Nucci. Tento film byl ve své době uveden i v československých kinech, což se týká například také dobrodružného snímku TAJEMNÁ MASKA (Un’avventura di Salvator Rosa, 1939) znovu režírovaný Alessandrem Blasettim.
Jak již bylo řečeno, Ugo Ceseri od mládí trpěl nadváhou, která mu ve spojení s nezdravým životním stylem působila četné komplikace. Zemřel v Římě 3. prosince 1940 ve věku 47 let. Poslední film, v němž hrál doktora Salveria (MÁMA – Mamma, 1941) přišel do kin až dva měsíce po jeho smrti.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.