Monster from Green Hell

Monster from Green Hell36

Filmcsfd.cz

USA, 1957, 71 min

Horor, Sci-Fi

97%

Monster from Green Hell

Monster from Green Hell: hd.1080p
HD

Radiace; zmutovaná fauna; katastrofa způsobená (americkými) vědci ~ (američtí) vědci zachraňující svět; láska v černobílé paranoii; motiv jeskyně... V mnohých ohledech vzorná ukázka béčkového sci-fi své doby okrášlená příznačnými nesouvislostmi, ať už co do vyprávění (vyslání vos do vesmíru pro zjištění vlivu radioaktivního záření na savce) či vizuálního ztvárnění (nesourodé prolínání dokumentární, hrané a animované kinematografie).
Lacinější kopie Them! (1954) má nevelké ambice zaujmout namísto běžné strategie opticky zvětšených zvířat (Tarantula 1955) nejen mechanickými, ale i animovanými loutkami monster, které však v nízkorozpočtovém creature feature klasicky hrají pramalou roli. Divák je většinu stopáže sadisticky omezen na sledování horečnatého cestopisu po „afrických" scenériích, jež zpodobňují kalifornské lokace, jinak prokládané místně autentickými dokumentárními obrazy.
Právě propojení temného kontinentu a brakové sci-fi je vedle animovaného ztvárnění (ne)stvůr dalším specifickým rysem filmu. Znepokojení tu neztělesňuje pouze atomový věk, případně indoktrinace pravicové kultury „rudými ďábly". Obavy tu vyvolává exotické „Jiné", které nezapadá do bílého, civilizovaného řádu. V dobovém kontextu tak producent ruského původu Al Zimbalist a maďarský scénárista Endre Bohem neuvědoměle obnažili symptom rasové politiky na jednom z mnoha vředů americké poválečné kinematografie.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.