Bohové a démoni68

Seriálcsfd.cz

Dieux et démons
Gods and Demons

Francie, 2005, 52 min

Dokumentární

Bohové a démoni

Bohové a démoni: hd.1080p
HD

Mnohá společenství v různých částech světa odpradávna uctívají zvířata jako božstva, symboly, důvěrníky či ochránce. Francouzský dokumentární cyklus.

1 Dokud žijí krokodýli
Fascinují celé civilizace. Lidé je uctívají, zdobí, stavějí jim oltáře, bojí se jich a radí se s nimi. Od nepaměti nacházíme v různých náboženstvích po celém světě kult posvátných zvířat. Ve francouzském dokumentárním cyklu můžete navštívit některá z těchto etnik a stát se svědky rituálů, zvyků a obřadů, souvisejících s vírou v magickou moc kultovních zvířat. První díl vás zavede do západoafrické země Mali, kde žije početný kmen Dogonů. Pro toto společenství je posvátným zvířetem krokodýl. V jiných afrických zemích je nebezpečný a útočí na člověka. V Mali kupodivu žije s Dogony v dokonalé harmonii.

2 Očarováni hady
Druhý díl francouzského dokumentárního cyklu o kulturách, uctívajících rozmanitá zvířata jako kmenová božstva, zavede diváky do míst, kde místní obyvatelé uctívají hady. Tato zvířata najdeme téměř ve všech oblastech světa, kromě polárních krajů. Nejnebezpečnější žijí v Jižní Americe, Africe, Asii a Austrálii. Tyto oblasti jsou bohaté na zvláštní rituály a náboženství zasvěcené hadům. Lidé je uctívají, zdobí, nenávidí a bojí se jich. Hadi se vynořují z nejhlubších zákoutí vědomí člověka a vstupují do lidských snů a nočních můr. Jsou to bohové a démoni zároveň.

3 Žralok, dobrý či zlý duch?
U některých afrických kmenů procházejí mladí chlapci obřadem zasvěcení. Mladí Bijagové ze západoafrické Guineje Bissau během posledních týdnů před odchodem do lesů, kde dokončí hlavní přípravy k tomu, aby se stali muži, tančí každý večer obřadní tanec. Aby zvládli těžké zkoušky, které je čekají, čerpají energii ze "žraločího" tance. Žralok je tu ztělesněním přírody, síly, agrese a potence. Jeho napodobováním se chlapci učí usměrňovat svou energii. Žralok tedy není ani dobrý ani zlý, je to zkrátka jen přírodní síla. Jaké místo tento mocný predátor zaujímá v lidské představivosti, hledali autoři třetí části dokumentárního cyklu v různých koutech naší planety.

zvířata


Režie: Jean Queyrat

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.