Anschlag auf Baku

Filmcsfd.cz

Německá říše, 1942

Anschlag auf Baku

Anschlag auf Baku: hd.1080p
HD

Jsme těsně po první světové válce v Ázerbajdžánu na ropných polích kolem Baku, kde se opakovaně objevují záhadné sabotáže. V čele bezpečnostní služby je čestný německý důstojník Hans Romberg, který si je jist, že za tím stojí Britové, kteří se snaží ropná pole levně odkoupit a že je vede kapitán Percy Forbes. Forbes se spojí se Sylvií Campsovou, dcerou amerického ropného magnáta George, a stále zvyšuje tlak na místní majitele ropných polí, dokonce nechá poškodit potrubí a část zapálit. Romberg poté najme domorodce, ázerbájdžánské občany, aby posílili ochranu polí, ale při jedné kontrole je postřelen. Zákeřný Forbes přesvědčí policejního ministra Barakoffa, aby nasadil turecké expediční síly na ochranu polí, a je oslavován jako zachránce.
Mezitím britští agenti štvou proti sobě křesťanskou a muslimskou populaci, Forbes pak obviní Turky jako příčinu nepokojů a britská vojska obsadí ropná pole. Aby přinesla mír. Forbes je jmenován novým guvernérem Baku a donutí místní majitele převést své majetky na anglickou vládu. Barakoff si ale uvědomí, že ho Britové hnusně zneužili a snaží se zachránit, co se dá. Požádá o pomoc Romberga, který se mezitím uzdravil a poctiví němečtí občané se spojí s místními občany. Podaří se jim pokrytecké Brity konečně vyhnat a osvobodit ázerbajdžánská ropná pole ze spárů „zrádného Albionu“?
Německý propagandistický a antibritský film se natáčel v Rumunsku na ropných nalezištích a brzy získal i protisovětský rozměr, když Německo zaútočilo na SSSR a tři dny po premiéře vtyčilo vlajku na Elbrusu na Kavkaze. Nicméně britské zájmy a investice do získání ropných polí v Baku po roce 1918 existovaly a používané metody nebyly vždy pěkné. Součást rozsáhlé nacistické protibritské propagandy, která ukazovala koloniální metody Britů v Africe, Indii i v dalších zemích.


Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.