Dunkerque: záchrana expedičního sboru

Dunkerque: záchrana expedičního sboru63

Filmcsfd.cz

Dunkirk

Velká Británie, 2004, 60 min

Válečný, Drama, Historický

100%

Dunkerque: záchrana expedičního sboru

Dunkerque: záchrana expedičního sboru: hd.1080p
HD

Během hrdinské námořní akce bylo v květnu 1940 evakuováno přes tři sta tisíc obklíčených spojeneckých vojáků z Francie do Anglie. Dokumentární rekonstrukce BBC.

1. Ústup
V květnu 1940 byla Británie velice blízko porážce. Její expediční sbor byl ve Francii obklíčen a zatlačen k moři. Po měsících "podivné války" nebyli Spojenci připraveni na rychlost a mohutnost německého útoku. Blitzkrieg, blesková válka, přinutila britskou a francouzskou armádu k chaotickému ústupu. Jednotky se ocitly ve zmenšujícím se kotli, a snažily se dostat k pobřeží. Deset dní visela budoucnost Británie na vážkách. Třídílná dokumentární rekonstrukce BBC vypráví příběh oněch zoufalých dní. Všechny postavy jsou skutečné, všechny události byly natočeny podle vzpomínek očitých svědků.
2. Evakuace
Druhý díl dokumentární rekonstrukce BBC o záchraně spojeneckých vojáků z obklíčení v květnu 1940 ukazuje s velikou přesvědčivostí a historickou přesností průběh této obdivuhodné operace, kdy ze stále se zmenšujícího perimetru u přístavu Dunkerque byly za stálých německých útoků a nepřetržitého leteckého bombardování evakuovány tisíce vojáků přes kanál La Manche do Anglie. Připluly pro ně válečné lodě - ale byly tam také desítky malých rybářských člunů, které je pod nepřátelskou palbou převážely na transportní plavidla.
3. Vysvobození
Závěrečná část dokumentární rekonstrukce BBC popisuje poslední fázi Operace Dynamo, během které bylo zachráněno přes tři sta tisíc britských a francouzských vojáků z obklíčeného perimetru u přístavu Dunkerque. Začátkem června už jen pět tisíc britských vojáků tvořilo zadní voj, který držel bojovou linii, aby mužům na pláži poskytl čas k úniku. V posledních pěti dnech ztratilo Královské námořnictvo 28 lodí - ale remorkéry vlekly na pomoc z Anglie stovku malých plavidel, která pomáhala při evakuaci. Nadšení a odvaha námořníků nakonec slavila úspěch. Premiér Churchill tuto nevídanou akci zhodnotil slovy: "Zázrak vysvobození, dosažený díky houževnatosti a disciplíně, vynalézavosti, umu a neskonalé oddanosti. Je zřejmý nám všem."

Bola to výnimočná bitka. Boj, od ktorého záviselo viac, ako by sme si mohli myslieť. Trojdielny britský dokumentárny film je opisom udalostí odohrávajúcich sa počas Druhej svetovej vojny pri meste Dunkirk. Autentické výpovede tých, čo prežili, dopĺňa retrospektíva obrany územia spojeneckými vojskami pred hitlerovou armádou.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.