Jedenáct dopisů Bohu

Filmcsfd.cz

Odinnadcať pisem k Bogu
Одиннадцать писем к Богу
11 писем к Богу
Odinnadtsat pisem k Bogu
Eleven Letters to God

Rusko, 2007, 107 min

Rodinný, Drama

Jedenáct dopisů Bohu

Jedenáct dopisů Bohu: hd.1080p
HD

Vysoko v horách, kdesi v srdci Kavkazu leží „Bohem zapomenuté místo“. V místní internátní škole se tu učí a dospívají „rodiči zapomenutí“ chlapci. Někteří jsou nemocní, jiní polosirotci, nebo z rozpadávající se rodiny.

Příběh „školy, kterou chtějí místní úřady zrušit“ začíná ve chvíli, kdy sem přijíždí nový učitel a další nový chovanec – sirotek.

Na samotě žijí osamělí lidé a osamělé děti, kteří k sobě navzájem nacházejí cestu… Na samotě vysoko v horách se odehrávají příběhy „lidského srdce“ jako kdekoliv jinde na světě: příběhy zklamání a bolesti, ale i příběhy lásky a drama smrti.

Autoři vyprávějí o dospívání chlapecké duše a s mimořádnou citlivostí zaznamenávají citové bouře. Říkají, že i negativní hrdina se může změnit, pokud se ho dotkne paprsek lásky. Vyprávějí s láskou i jemným kultivovaným humorem o malém, kdysi významném, ale ve světě dnes téměř neznámém osetském národě, jehož tradice, zvyky i lidové mýty a pověsti se vinou jako metafyzická stuha celým filmem.

Strhující neznámé obrazy kavkazské mytologie zaznívají v příběhu o svobodě orla, jehož let i „neviditelná smrt“, vytváří jednu z filozofických rovin filmu. Ve filmu je celá řada etnografických motivů: Staneme se například i svědky tradiční osetinské svatby. Každého diváka zcela nepochybně zaujme mimořádná krása panenské přírody, do níž je příběh zasazen. Režisér točil ve svém rodném kraji a do jednotlivých rolí obsadil neherce.

I když film vypráví o dětech, není to vysloveně dětský film. Lze ho zařadit mezi ty filmy, které by měli sledovat rodiče spolu s dětmi. Nabízí totiž možnost k rozhovoru na témata, o nichž jsme se naučili mlčet.

Film je mimořádný tím, že zasahuje do hlubin nevědomí diváka. Odhaluje osamocenost člověka, který kdesi uvnitř svého srdce touží po lásce s velkým L – po setkání s Bohem. Je vzdechem duše, stenem člověka, který v přetechnizovaném a přecivilizovaném světě ztrácí „orgány vidění a cítění“ a zpřetrhává vazbu se svými vlastními kořeny i odkazy předků.

Jedenáct dopisů - je metafyzický film o člověku, lásce, smrti, víře a naději. Film, který „mluví s duší“. Má mnoho rovin, a proto vybízí diváka k otázkám, diskusi a zamyšlení.


Scénář: Dmitrij Kurilov

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.