Romantický poutník. Veltrusy a Krásný Dvůr

Filmcsfd.cz

Česko, 1997, 15 min

Dokumentární, Krátkometrážní

Romantický poutník. Veltrusy a Krásný Dvůr

Romantický poutník. Veltrusy a Krásný Dvůr: hd.1080p
HD

V přírodních parcích kolem zámků můžeme nalézt duchovní stopy mnoha historických etap. Anglické romantické parky.
Procházka dvěma nejstaršími anglickými romantickými parky v Čechách. Druhá polovina 18. století přinesla do Evropy osvícenství. Myšlenky filosofů a vědců nacházely odezvu i mezi šlechtou. Díky tomu začaly vznikat přírodní parky jako kulturní mikrokosmy kolem šlechtických sídel.
Dnešní podoba veltruského zámku je výsledkem úsilí hraběcího rodu Chotků. V roce 1785 Jan Rudolf Chotek využil terénní situace a ve spolupráci s botanikem a zahradníkem Richardem van der Schottem vybudoval u zámku velký park. Stavební doplňky navrhl architekt Matyáš Hummel. V parku se odrážely duchovní tendence doby, cesta parkem byla jakýmsi cestopisem v čase a prostoru. Nalezneme zde antický chrám nebo egyptskou sfingu, prohlédneme si pavilon „Přátel venkova a zahrad". Jan Rudolf Chotek byl propagátor manufaktur a nových metod hospodaření. V parku byla uspořádána první průmyslová výstava v Evropě, kterou navštívila i císařovna Marie Terezie. Na její počest tu byl později postaven stejnojmenný pavilon.
Zámek Krásný dvůr je spjat s rodem Černínů. Jan Rudolf Černín byl význačný botanik a milovník umění. Podnikl cestu po Evropě v roce 1779 a po svém návratu spolu se zahradníkem Frankem a myslivcem Vachtlem založil kolem zámku velký romantický park, který byl prvním tohoto druhu. V parku se nachází velice zajímavá stavba – gotický templ, který sloužil současně jako kaple i rozhledna a byl dominantou tzv. Velké louky. Dále se zde nachází Poustevníkova rokle s kaplí, hrobkou a jeskyní. Park kromě korunovaných hlav také navštívil Johann Wolfgang Goethe, v pavillonku Belvedere je umístěna jeho busta.


Režie: Petr Kaňka

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.