Skutečný Robin Hood

Skutečný Robin Hood68

Filmcsfd.cz

Real Robin Hood, The

Japonsko, USA, 2010, 105 min

Dokumentární, Životopisný, Historický

Skutečný Robin Hood

Skutečný Robin Hood: hd.1080p
HD

Po 700 let, legendární příběh o psanci z Nottinghamu, který okrádá bohaté, aby pak následně kořist rozdal chudým, se objevil jako jeden z nejdéle trvajících lidových hrdinů v populární kultuře, a jako jeden z nejvšestrannějších – Robin Hood. Jeho příběh začíná již na přelomu 13. a 14. století a možná ještě dříve. Přičemž od počátku 16. století je pak jeho osoba ztotožňována se šlechticem Robertem z Lockley. A v 19. století spisovatel a ilustrátor Howard Pyle přizpůsobil příběh, jakožto tradiční pohádku pro děti. Zpopularizoval ho nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě. Nakonec se příběh o Robinovi dostal několikrát i na stříbrné plátno.

Vědní akademici zatím odhalili historický záznam balady a další důkazy o skutečném Robinu Hoodovi. Z dochovaných poznatků zatím vyplývá, že ve 14. století v Anglii, kde vzniká mezi zemědělci pře a velká nespokojenost, začal místní zeman, jakýsi "Robehod" či "Rabunhod", který žil v Sherwoodu se svými muži a často se střetl s šerifem z Nottinghamu, poškozovat feudální systém. Objevuje se jako rebel, který vraždí vládní zmocněnce a bohaté vlastníky půdy. Pozdější odchylky v jiných baladách od těch dob více méně upouští od tohoto společenského pozdvižení, až nakonec od spisovatele Waltera Scotta Ivanhoe je Robin obsazen v románu jako nemajetný šlechtic se srdcem ze zlata a s milostným zájem o lady Marianu.

Zatímco většině současných badatelů se nepodařilo zase až tak pevně stanovit život a pravdivost o Robinu, jelikož středověcí kronikáři považovali za samozřejmé, že historický Robin Hood zkrátka a jednoduše žil a dýchal v 12. nebo 13. století. Možná tak nikdy nebudeme vědět jistě, zda Robin Hood vůbec existoval mimo verše balad a stránek knih.

A i když jsme si jistí, že mladí i staří fanoušci se určitě budou hrnout do oblasti anglického Nottinghamu na prohlídku legendárních míst, například starého dubu v lese Sherwood, o němž se tvrdí, že byl použit jako Robinův úkryt. Co víme je, že pojem statečný rebel, který žije na okraji společnosti, v boji proti nespravedlnosti a útisku s haldou jeho společníků, má stále velkou přitažlivost, ať už jej hraje: Russell Crowe, Kevin Costner či Patrick Bergin.

Robin Hood


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.