Flamenco Hoy de Carlos Saura

Flamenco Hoy de Carlos Saura81

Filmcsfd.cz

Flamenco Hoy Carlose Saury

Španělsko, USA, 2012, 100 min

Hudební

Flamenco Hoy de Carlos Saura

Flamenco Hoy de Carlos Saura: hd.1080p
HD

Unikátní hudebně-taneční představení, kterým vzdal španělský filmový režisér poctu flamencu. Saura se na divadelní scéně vrátil k vášnivé hudbě a tanci z Andalusie, s nimiž pracoval v mnoha svých proslulých filmech – mj. Carmen, Krvavé svatbě nebo Čarodějné lásce.
Flamenco je původně tradiční španělská lidová hudba a tanec z oblasti Andalusie. Téměř po celou dobu svého vývoje flamenco znamenalo zpěv (cante) a tanec (baile); teprve na počátku dvacátého století vystoupila z pozadí třetí složka, sólová kytara (guitarra flamenca) – a okouzlila celý svět. Cílem hudebníků flamenka je dosáhnout duende (do konce), stavu extáze, kdy je hudba úplně pohltí. Proto je pro flamenco typické vzájemné slovní povzbuzování hudebníků (jaleo), navzájem se podněcují k hlubšímu prožitku.
Od sedmdesátých let nedávno minulého století se tradičnímu pojetí žánru flamenca vzepřely přední osobnosti nové vlny. Od té doby se flamenco žánrově rozvrstvuje, kombinuje svůj prazáklad s prvky pop music, rocku, jazzu, brazilskou hudbou, reggae, hip hopem a všemi myslitelnými styly. O mezinárodní popularizaci a následné zakořenění stylu v mnoha zemích světa se nejvíce zasloužil fenomenální kytarista, Andalusan Paco de Lucia, režisér Carlos Saura, jenž natočil filmy s flamenkovou tematikou (Krvavá svatba, Carmen, Čarodějná láska, Flamenco, Salomé).

tanec


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.