Všechno je pravda

Všechno je pravda

Filmcsfd.cz

It's All True

Francie, USA, 1993, 89 min

Dokumentární

Všechno je pravda

Všechno je pravda: hd.1080p
HD

Uváděný program je složený z dokumentu o vzniku a průběhu Wellsova nedokončeného projektu Všechno je pravda, vzešlého z popudu vlády USA, a rekonstruované pasáže Jangadeirové z Fortalezy, pojednávající politický protest chudých rybářů − národních hrdinů, zde nazvaný Čtyři muži na voru, který se dochoval v ucelenější podobě.

Orson Welles vždy tíhl k výstřednosti. Nikdy netrpěl nouzí o nápady na nové projekty, jenže jeho umělecká dráha se odehrávala pod vlivem osudového paradoxu. Nároky jeho smělých záměrů, jak mířily za hranice možného, oslňovaly, jenže zpravidla také přesahovaly i jeho vlastní síly, natož pak možnosti komerční kinematografie. Proto jsou v jeho filmografii tak častým jevem filmy nedokončené, znetvořené nebo nerealizované. Titul Všechno je pravda je jedním z nich. Jeho produkce nikdy nedospěla k završení původního záměru. Neochota studia RKO dovést ji do konce, vyvolaná silnou averzí tamních producentů k Wellsovi, ji odsoudila téměř k zániku. Naštěstí nebyl natočený materiál zničen, jak se dlouho tradovalo, pouze ho načas pohltila temnota zapomenutých krabic. Do světla projekčních přístrojů jej jako torzo vrátil teprve až rok 1999. Uváděný program představuje z jedné poloviny dokument, přibližující okolnosti vzniku, natáčení a ukázky nedochovaných částí a také vzpomínky zúčastněných filmařů a potomků místních aktérů. Druhá část pak představuje do téměř kompletní podoby rekonstruovanou verzi příběhu jangadeirů pod názvem Čtyři muži na voru.

Pověst kontroverzního tvůrce získal Welles hned svým prvním snímkem Občan Kane z roku 1941. Když se bezprostředně následující Skvělí Ambersoni nalézaly ve fázi postprodukce, Japonci útokem na Pearl Harbor vtáhli USA do II. světové války. Vznikla tak potřeba sjednotit všechny tři Ameriky do jednotné fronty proti fašismu, aby se na tento kontinent nedostal ani z pacifické strany. Jako misi dobré vůle v oblasti kultury přijal Welles nabídku natočit film, který by přibližoval život zemí ve Střední a Jižní Americe. Jako vždy se nechal vést potřebou přijít s něčím novým. Název Všechno je pravda je odvozen ze snahy spojit fakta a fikci v útvar nové formy, jakési „antologie různých témat a příběhů, jež by byla v duchu populárních časopisů celovečerní filmovou zábavou.“ V konečném návrhu měla zahrnovat tři příběhy: První Můj přítel Bonito, vycházející z námětu Roberta Flahertyho, pojednává přátelství mezi mexickým chlapcem a jeho býčkem, jenž má být obětován v koridě. Druhý Jangadeirové z Fortalezy líčí strastiplnou cestu čtyř odvážných rybářů na primitivním voru do Ria, jíž chtějí obrátit pozornost veřejnosti a prezidenta Vargase k ničivé chudobě v rybářských vesnicích a docílit tak změnu svých sociálních podmínek. Třetí Karneval, jenž je uspořádán na oslavu hrdinství jangadeirů, je zaměřen na fenomén národního brazilského tance, samby. Jakkoli se Wellsovi nepodařilo tento projekt přivést do konečné podoby, zůstává i coby torzo silným svědectvím autorské snahy předvést a dramatizovat i jiné podoby amerického života, než jak jej představovala obvyklá klišé pocházející z jeho země. (Věroslav Hába, LFŠ 2007)


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.