Faust67

Filmcsfd.cz

Československo, 1989, 72 min

Drama

Faust

Faust: hd.1080p
HD

Televizní přepis obou dílů tragédie J. W. Goetha o věčné lidské touze najít smysl života na této zemi. Pořad byl inspirován inscenací Divadla Na okraji z roku 1984.
Příběh doktora Fausta, který upsal svou duši ďáblu a ten si ho pak odnesl do pekla, přetavil v první velké dramatické dílo alžbětinský dramatik Christopher Marlowe podle knížky lidového čtení, která vyšla v Německu na konci 16. století a zachycovala skutečné i fiktivní události kolem tohoto muže, který opravdu žil a v němž se snoubila touha po poznání, magické schopnosti a vědomosti, stejně jako sklon k šarlatánství. Z Marlowa, z lidových historek a loutkových her pak vyšel J. W. Goethe a vytvořil jedno z největších děl světové literatury. Jeho obrovské dílo, které vznikalo několik desítek let, představuje jeden z nejsložitějších divadelních úkolů nejen rozlohou. Zatímco první část je určena především milostným příběhem Fausta a Markétky, druhá, představující Faustovo putování světem, je epizodická a filozofická. Goethovo dílo v sobě navíc nese chápání světa, jak se vyvíjelo od středověku do konce 18. století.
Inscenace Divadla na okraji měla premiéru v Junior klubu na Chmelnici v říjnu 1984. Vznikl pro ni nový znamenitý překlad Olgy Maškové. Režiséru Zdenku Potužilovi se podařilo skloubit oba díly tragédie v jedno představení s jasným dramatickým tahem. Jeho významnou složkou se stala hudba Mikiho Jelínka a herecké výkony zejména tří hlavních představitelů: Fausta Ondřeje Pavelky, Markétky Evy Salzmannové a Mefista Petra Lepši. Pro televizní záznam byla zvolena cesta přepisu divadelní inscenace v exteriérech. Hledala se nová výtvarná řešení, která by vytvořila významový ekvivalent inscenace divadelní a usnadnila a umocnila vnímání bohatého Goethova textu. V historii televizního cyklu Zveme vás do divadla tak vznikl ojedinělý pokus. Podařilo se nejen zaznamenat oba díly Goethova veledíla, které se i na jevištích objevuje více než zřídka, ale i vytvořit umělecky mimořádný přepis divadelního díla do televizní podoby.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.