Vichry války

Vichry války76

Seriálcsfd.cz

The Winds of War

USA, 1983

Válečný, Drama

Vichry války

Vichry války: hd.1080p
HD

Románová sága amerického autora Hermana Wouka Vichry války (1971, česky poprvé 1996) líčí události od března 1939 až do přepadení Pearl Harboru na sklonku roku 1941.
Jejím ústředním hrdinou je korvetní kapitán Victor „Pug" Henry (Robert Mitchum), který těsně před válkou odjíždí jako americký námořní atašé se ženou (Polly Bergenová) do Berlína, kde ho zastihne vyhlášení války. Jeho tři děti jsou každé v jiném koutu světa a pohybují se v odlišných prostředích. Určitým protipólem jsou složité životní peripetie židovské rodiny Jastrowových, zejména spisovatele Aarona Jastrowa (známý divadelní režisér a producent John Houseman) a jeho neteře Natalie (Ali MacGrawová), kteří žijí v Itálii. Německý pohled na věc doplňuje smyšlená postava generála von Roona (Jeremy Kemp).
Rodinné události se prolínají s historickými, klíčové momenty války jsou většinou nazírány očima hrdinů, především kapitána Henryho, jenž se jako Rooseveltův důvěrník setkává s předními evropskými politiky (Hitler, Mussolini, Churchill i Stalin). Osudy Henryových a Jastrowových se spojí v milostném vztahu Natalie a Henryova syna Byrona (Jan-Michael Vincent).
Mezi producenty najdeme jména Branka Lustiga, který přežil věznění v Osvětimi a později se stal držitelem dvou Oscarů (za Schindlerův seznam a za Gladiátora), a známé herečky hororů Barbary Steeleové (u nás známé především z Cormanovy Jámy a kyvadla), která se tu mihne v roličce manželky bankéře Schollera. Hlavním producentem a režisérem ambiciózního projektu byl Dan Curtis (1927–2006), který o pět let později ještě natočil stejně obsáhlé pokračování War and Remembrance (Válka a vzpomínky). Autor předlohy Herman Wouk se snažil uplatnit při natáčení jistou míru kontroly a na obrazovce ho můžeme vidět v epizodní úloze sienského arcibiskupa.
Skladatel chytlavého hudebního tématu Bob Cobert byl zažalován kvůli jeho původnosti a v roce 1991 svou při také prohrál, neboť bylo prokázáno, že se jedná o píseň Sans Vous (Bez vás), kterou v roce 1965 zkomponoval profesor jedné evangelické univerzity v Illinois John Woodbridge.
Vichry války se při prvním americkém uvedení dočkaly velkého diváckého ohlasu a také různých ocenění, mj. tří Cen Emmy (z třinácti nominací) a čtyř nominací na Zlatý glóbus.

2. světová válka, nacisté, nacismus, Adolf Hitler, Berlín, Pearl Harbor


Hrají: Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent, John Houseman, Polly Bergen, Lisa Eilbacher, David Dukes, Elke Sommer, Chaim Topol,  .....Ben Murphy, Peter Graves, Jeremy Kemp, Ralph Bellamy, Victoria Tennant, Wolfgang Preiss, Anton Diffring, Reinhard Kolldehoff, Enzo G. Castellari, Sky du Mont, Edmund Purdom, Ferdy Mayne, Lawrence Pressman, Ron Rifkin, Barry Morse, Deborah Winters, Andrew Duggan, Paul Müller, Siegfried Rauch, Timothy Stack, Matt Clark, Barbara Steele, Rainer Penkert, Alexander Kerst, Albert Rueprecht, Joachim Hansen, Jacques Herlin, Elizabeth Hoffman, Gianni Rizzo, Karl-Otto Alberty, William Berger, Scott Brady, Günter Meisner, Patrick Allen, Jack Ging, Ben Piazza, Bob Johnene, John Dehner, John Karlen, Michael Ensign, Ken Lynch, George Murdock, Logan Ramsey, Leo Gordon, Peter Brocco, Paul Lambert, Allan Cuthbertson, Arthur Brauss, Stefan Gierasch, Lin McCarthy, Alberto Morin, Edmund Pegge, Ben Hammer, Francesco Carnelutti, John Karlsen, Charles Lane, Stelio Candelli, Stephan Paryla, Richard X. Slattery, Heinz Weiss, Alfonso Giganti, Gene Ross, Roy Poole, Carlheinz Heitmann, Michael McGuire, Reinhard Glemnitz, Davis Roberts, Art Lund, Hugh Gillin, Robert Brown, Maysie Hoy, Mickey Knox, Norman Bowler, James Kerry, Don Collier, John Carter, Michael Logan, Erik Holland, Raplh Arliss, Lewis E. Ciannelli, Harry Fielder, Henryk Rajfer, John Harkins, Byron Morrow, Carolyn De Fonseca, Demeter Bitenc, Laurence Haddon, Jerry Fujikawa, Chuck Mitchell, Colin Douglas, John Sanderford, Guido Wieland, Jack Bernardi, Elliott Street, Dragomir Stanojevič, Ben Astar, Tom McFadden, Ioan Barbu, Bruce Hayes, James McIntire, Seweryn Dalecki, Waldemar Gawlik, Stefania Staszewska, Patrick Cameron, Howard Lang, Reinhold Olszewski, Herman Wouk, Neil Dickson, Joseph Hacker

Vypravějí: William Woodson

Režie: Dan Curtis

Scénář: Herman Wouk

Producenti: Dan Curtis

Hudba: Bob Cobert

Kamera: Charles Correll

Střih: Jack Tucker, Peter Zinner, John F. Burnett, Bernard Gribble, Gary L. Smith

Scénografie: Jackson De Govia, Chuck Rutherford

Kostýmy a make-up: Hasso von Hugo, Heidi Wujek, Wes Dawn, Karin Bauer-Hurst, Jim Kail, Bonnie Walker

Zvuk: Allen L. Stone, Alan Bernard

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.