Annabella

Annabella

Osobnostcsfd.cz

Herečka

14. července, 1907, La Varenne Saint Hilaire, Francie

18. září, 1996, Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Étoiles et toiles

Seriál - Dokumentární


1972

Bonaparte et la révolution

Film - Drama, Historický


1952

Quema el suelo

Film - Drama


1950

Don Juan

Film - Drama


1949

Homme qui revient de loin, L'

Film - Krimi

Désordre

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Dernier amour

Film


1948

Věčný konflikt

Film - Drama


1947

13 Rue Madeleine

Film - Thriller, Válečný


1943

Tonight We Raid Calais

Film - Válečný

Bomber's Moon

Film - Válečný


1941

Meet the Stars #6: Stars at Play

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1939

Bridal Suite

Film - Komedie


1938

Hotel du Nord

Film - Drama

Suez

Film - Drama, Romantický, Historický

The Baroness and the Butler

Film - Komedie, Drama, Romantický


1937

Citadelle du silence, La

Film - Drama

Večeře v Ritzu

Film - Mysteriózní, Romantický

Wings of the Morning

Film - Drama, Romantický

Rudá sutana

Film - Dobrodružný


1936

Anne-Marie

Film - Drama


1935

Pevnost ztracených

Film - Drama

L'équipage

Film - Drama

Připravte k boji

Film - Válečný, Drama

Napoléon Bonaparte

Film - Životopisný, Drama

Variétés

Film - Drama, Romantický

Varieté

Film - Drama, Romantický


1934

Les nuits moscovites

Film - Drama

Caravane

Film


1933

La Bataille

Film - Válečný

Gardez le sourire

Film

Slečna Josefinka - moje žínka

Film - Komedie

Quatorze Juillet

Film - Komedie

Marie, légende hongroise

Film - Drama

Sonnenstrahl

Film


1932

Paris-Méditerranée

Film

Prima dragoste

Film - Komedie

Marie, propuštěná z morálních důvodů

Film - Drama

Bratr a sestra

Film


1931

Milión

Film - Komedie, Muzikál

Son altesse l'amour

Film - Komedie

Autour d'une enquête

Film

Pařížské noci

Film - Drama


1930

Deux fois vingt ans

Film

Maison de la Flèche, La

Film

La Barcarolle d'amour

Film - Drama

Romance à l'inconnue

Film


1929

Trois jeunes filles nues

Film - Komedie


1928

Maldone

Film - Drama


1927

Napoleon

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Historický


Hostka

1964

The 36th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

1977

Ciné Follies

Film - Dokumentární

Životopis

Krásná herečka Annabella zazářila jako hvězda francouzského filmu v meziválečném období, prosadila se i v celoevropském měřítku, její pokus proslavit se i v Hollywoodu však příliš úspěšný nebyl, přesto ve Spojených státech prožila bezmála deset let. Po návratu do Francie po druhé světové válce pak její herecká kariéra pomalu vyzněla do ztracena. Narodila se v Paříži jako Suzanne Georgette Charpentier, její otec působil jako vydavatel a pohyboval se mezi umělci. Když bylo Suzanne šestnáct let, nabídl její fotografie filmovým producentům; záměr se zdařil a již pod uměleckým jménem Annabella debutovala ve slavném Ganceho filmu NAPOLEON (Napoléon, 1927). Vzápětí hrála již větší roli v Grémillonově dramatu MALDONE (1928), skutečnou slávu jí ale přinesl až zvukový film. V roce 1930 se poprvé provdala, její první manžel, spisovatel Albert Sorre však zemřel již v roce 1932, měli spolu dceru Anne. Podle jiných zdrojů byla Anne dcerou známého herce Alberta Préjeana, s nímž Annabella měla také poměr.

Hlavní ženskou roli Béatrice ztvárnila v Clairově slavném muzikálu MILIÓN (Le million, 1931), znovu v Clairově režii pak hrála hlavní roli v sentimentálním příběhu PAŘÍŽ MILUJE A JÁSÁ (Quatorze julliet, 1933). Točila i s jinými režiséry, dostala první nabídky i ze zahraničí. Zajímavou příležitost jí poskytl film PEVNOST ZATRACENÝCH (La bandera, 1934), kde byla v roli arabské tanečnice partnerkou Jeana Gabina. Mezinárodní triumf jí přinesl válečný snímek PŘIPRAVTE K BOJI (Veille d'armes, 1935); tady hrála oddanou ženu, která zachraňuje čest svého manžela, kapitána válečné lodi (Victor Francen). Za tuto kreaci získala Volpiho pohár pro nejlepší herečku na festivalu v Benátkách.

Nenáročná komedie PAŘÍŽ-RIVIÉRA (Paris-Meditérranée, 1932) nijak z dobového průměru nevyniká, pro Annabellu měl ale tento film význam jako první setkání s populárním hercem Jeanem Muratem (1888-1968), který se v roce 1934 stal jejím druhým manželem. Později spolu ještě natočili například drama z prostředí válečných letců MODRÁ BRIGÁDA (L'équipage, 1935). V letech 1936-1937 pobývala v Británii, kde s režisérem Haroldem Schusterem natočila filmy PERUTĚ JITRA (Wing of the Morning, 1936) a VEČEŘE V RITZU (Dinner at the Ritz, 1937). Tyto snímky vznikly sice v Anglii, ale v produkci americké společnosti Twentieth Century Fox, což Annabelle umožnilo nakonec odejít do Hollywoodu.

Ve Francii točila naposledy v roce 1938, kdy s Jean-Pierrem Aumontem vytvořila ústřední dvojici v tragickém milostném příběhu Marcela Carné HOTEL DU NORD (1938). Před odchodem do Hollywoodu rok pilovala angličtinu, a i když ji předcházela pověst celoevropsky úspěšné herečky, v Americe narazila na tvrdou konkurenci dalších krásek importovaných z Evropy (Greta Garbo, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman). Brzy se dostavily i osobní problémy; Annabella byla dosud šťastná, že si dokázala uchovat soukromí, což se jí v Americe ale nepodařilo. Zvláště poté, co se sblížila s populárním hercem Tyrone Powerem (1914-1958) a jejich vztah se stal veřejným tajemstvím. Ještě v roce 1938 se rozvedla s Jeanem Muratem a o rok později se provdala za Powera, který též adoptoval její dceru Anne z prvního manželství (později známá jako Ann Power).

Její představy nesplňoval ani průběh další herecké kariéry. Hned v roce 1938 natočila v Americe svůj první film SUEZ (1938), právě po boku Tyrone Powera, poté s Williamem Thielem pracovala na hudební komedii SVATEBNÍ APARTMÁ (Bridal Suite, 1939), pak se ale k dalšímu filmování dostala až po čtyřech letech. V roce 1943 hrála ve dvou válečných filmech režiséra Johna Brahma (BOMBER'S MOON, 1943; TONIGHT WE RAID CALAIS, 1943). Novináři mezitím neustávali ve štvanici na sledovaný manželský pár a vztah s Powerem byl neustále probírán. To se odrazilo na jejich vzájemném odcizení, Power navíc za druhé světové války sloužil v armádě jako letec.

V roce 1946 se Annabella s Powerem rozvedla, v rámci rozvodového řízení vysoudila 50.000 dolarů jako alimenty pro dceru a získala též Powerův luxusní dům v Los Angeles. Po natočení posledního filmu v Hollywoodu (13 RUE DE LA MADELEINE, 1947) se vrátila do Francie. Tady ovšem s překvapením zjistila, že v rodné zemi se na ni docela zapomnělo a o herečky její generace navíc přestal být zájem. Přesto se jí podařilo ještě zazářit ve dvou poměrně úspěšných melodramatech VĚČNÝ BOJ (L'éternel conflit, 1947) a POSLEDNÍ LÁSKA (Dernier amour, 1948), poslední dva filmy natočila počátkem padesátých let ve Španělsku. K návratu do Francie se váže také bizarní historka často citovaná v jejích životopisech; od svého léta opuštěného domu neměla klíče a v drahém norkovém kožichu musela lézt přes plot - pochopitelně za početné asistence novinářů a fotografů. Po vstupu do domu pak zjistila, že jej mezitím na konci války obsadila americká armáda.

Od poloviny 50. let se Annabella zdržovala v soukromí, v roce 1958 se po letech setkala se svým exmanželem Tyrone Powerem, který tehdy natáčel ve Španělsku film ŠALAMOUN A KRÁLOVNA ZE SÁBY (Solomon and Sheba, 1959). Tyrone Power přímo během natáčení zemřel na infarkt, s Annabellou se setkal čtyři dny před svou smrtí. I když se Annabella později veřejnému vystupování vyhýbala, znovu se připomněla v roce 1963, kdy za svou přítelkyni Patricii Neal přebírala Oscara za hlavní ženskou roli ve filmu HUD (1963). V pozdějších letech se Annabella věnovala charitě, je například známo, že navštěvovala věznice.

Annabella zemřela následkem infarktu 18. září 1996 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.