Rubi D'Alma

Rubi D'Alma

Osobnostcsfd.cz

Herečka

7. května, 1908, Milán, Itálie

7. srpna, 1994, Castel Gandolfo, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1953

Febbre di vivere

Film


1950

Kronika jedné lásky

Film - Krimi, Drama, Romantický


1949

Cielo sulla palude

Film - Drama


1948

Révoltée, La

Film


1947

Cavaliere del sogno, Il

Film - Drama

Daniele Cortis

Film - Drama


1946

Pian delle stelle

Film


1943

Tempesta sul golfo

Film

Sant'Elena piccola isola

Film - Drama, Historický

Calafuria

Film

Enrico IV

Film


1942

Výstřel

Film

Odessa in fiamme

Film - Válečný

C'e sempre un ma!

Film - Drama


1941

Divieto di sosta

Film

I mariti (Tempesta d'anime)

Film

Solitudine

Film


1940

Fanfulla da Lodi

Film

Antonio Meucci

Film

Cantate con me

Film

Rudé růže

Film - Komedie


1939

Uragano ai tropici

Film

Krásná zlodějka

Film


1938

L'argine

Film - Romantický

L'allegro cantante

Film - Komedie


1937

Signor Max

Film - Komedie

Životopis

Vysoká, štíhlá, elegantní a také odměřená, taková byla italská herečka Rubi d′Alma, která se koncem třicátých let zařadila do zástupu filmových hvězd. Pocházela ze šlechtické rodiny a narodila se jako Giusta Manca di Villahermosa v Miláně, kde také vyrůstala. Když tady režisér Camillo Mastrocinque natáčel film KRÁLOVNA ZE SCALLY (Regina della Scalla, 1937) se slavnou sopranistskou Margheritou Carosio v hlavní roli, potřeboval do komparzu obsadit dívky z lepší společnosti. Byla mezi nimi i tehdy již třicetiletá Giusta Manca, která zaujala filmové producenty; ti ji pozvali do Říma a přišly další nabídky, tentokrát již k velkým rolím.

Pod uměleckým jménem Rubi d′Alma (někdy též uváděno jako Rubi Dalma) natočila romantickou komedii PAN MAX (Il signore Max, 1937), v níž se jí dvořil Vittorio de Sica. Výčet jejích následujících rolí napovídá, že režiséři si oblíbili ji obsazovat do postav žen z vyšší společnosti, často nepřístupných a povýšených. Hrála v řadě historických a životopisných filmů (ANTONIO MEUCCI, 1940; NAPOLEON I. - Sant′Elena, piccola isola, 1943; JINDŘICH IV. – Enrico IV., 1943; DANIELE CORTIS, 1947), objevila se také v adaptacích významných literárních děl (VÝSTŘEL – Un colpo di pistola, 1942).

Zatímco za války točila Rubi d′Alma několik filmů ročně, po roce 1945 jich již tolik nebylo. Za zmínku stojí drama NEBE NAD BAŽINAMI (Cielo sulla palude, 1949) režiséra Augusta Geniny, které bylo oceněno na festivalu v Benátkách a Rubi d′Alma zde hrála hlavní roli. Její filmovou kariéru pak uzavírají vedlejší role ve známých filmech jako KRONIKA JEDNÉ LÁSKY (Cronaca di un amore, 1950) nebo ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Febbre di vivere, 1953).

Počátkem padesátých let Rubi d′Alma na další nabídky od filmu přestala reagovat. Dá se říci, že její dočasná herecká kariéra byla jen zpestřením v dlouhém životě bohaté ženy, s blížící se padesátkou ji hraní přestalo naplňovat a odešla do soukromí. Jako dávno zapomenutá osobnost italského filmu zemřela v letovisku Castel Gandolfo 7. srpna 1994 ve věku 88 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.