Rina Morelli

Rina Morelli

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1976

Nevinný

Film - Drama, Romantický


1974

Aféra profesora Murriho

Film - Krimi, Drama, Historický

Albero dalle foglie rosa, L'

Film - Drama


1972

Sorelle Materassi

Seriál - Drama


1971

I Buddenbroock

Seriál - Drama


1963

Gepard

Film - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Nejkratší den

Film - Komedie, Válečný


1962

Le Crime ne paie pas

Film - Krimi, Drama


1961

Statek

Film - Drama

Jaká slast žít

Film - Komedie


1960

Krásný Antonio

Film - Drama

Totò, Fabrizi a dnešní mládež

Film - Komedie


1958

Gli zitelloni

Film - Komedie

Città di notte

Film


1956

Intrusa, L'

Film - Drama


1955

Le diciottenni

Film - Komedie

Andrea Chénier

Film - Drama


1954

Vášeň

Film - Válečný, Drama, Romantický

Cento anni d'amore

Film - Drama


1952

Altri tempi - Zibaldone n. 1

Film - Komedie

Cinque poveri in automobile

Film - Komedie, Drama

Colpa di una madre, La

Film


1950

Cristo proibito, Il

Film - Drama


1949

Fabiola

Film - Drama, Historický


1946

Aquila nera

Film - Drama


1945

Quartetto pazzo

Film

Che distinta famiglia!

Film


1943

Maria Malibran

Film - Drama

Appassionata

Film

Il nostro prossimo

Film


1942

Don Giovanni

Film

Fedora

Film - Drama, Romantický

Sissignora

Film - Drama, Romantický


1941

La Corona di ferro

Film - Dobrodružný, Drama, Fantasy

Una famiglia impossibile

Film - Katastrofický


1939

Tajemná maska

Film - Dobrodružný

Životopis

Italská herečka Rina Morelli od mládí excelovala na divadelních jevištích, teprve ve zralém věku se pak dostala k výrazným vedlejším rolím v řadě hodnotných filmů. Narodila se v Neapoli a pocházela ze starobylé herecké rodiny, jejím dědečkem byl slavný italský divadelník 19. století, Alamanno Morelli (1812-1893). Díky rodinné tradici stála Rina již od dětství na divadelních prknech, jejím oficiálním debutem byla v roce 1924 Molnárova hra Balada od kolotočů (Liliom). Od roku 1931 byla členkou divadelní společnosti Antonia Gandusia, kde se seznámila se svým prvním manželem, hercem Gastonem Ciapinim, jejich manželství ale trvalo jen krátce.

První nabídky od filmu přišly až koncem třicátých let a Rina Morelli debutovala jednou z hlavních rolí v Blasettiho dobrodružném filmu TAJEMNÁ MASKA (Un′avventura di Salvator Rosa, 1939). Režisér Alessandro Blasetti ji pak přizval i ke svým dalším filmům ŽELEZNÁ KORUNA (La coronna di ferro, 1942) a FABIOLA (1948), hrála i pod vedením jiných režisérů jako byli Riccardo Freda, Camillo Mastrocinque nebo Mario Bonnard. Brzy se stala i jednou z předních osobností italského dabingu a pro uvedení v Itálii namluvila řadu amerických filmu, nejčastěji to byla herečka Judy Holliday, dále například Grace Kelly, Judy Garland nebo Gene Tirney.

Po roce 1939 působila Rina Morelli v divadle Teatro Eliseo, kde navázala letitou spolupráci se slavným režisérem Luchinem Viscontim, našla tu i svého dalšího životního partnera, herce Paola Stoppu (1906-1988). Divadlo zůstávalo prioritou hereččiných uměleckých aktivit, na jevišti podávala pozoruhodné výkony v postavách citlivých a křehkých, přesto ale rozhodných žen. Hrála v řadě her Williama Shakespeara nebo A. P. Čechova, zaujala ale i svými výkony ve světové moderně (Smrt obchodního cestujícího, Tramvaj do stanice Touha, Pohled z mostu).

I když těžiště uměleckých aktivit Riny Morelli bylo v divadle, nadále spolupracovala s filmem, ať už jako herečka nebo dabérka. Kromě namluvení řady amerických hvězd dabovala také v několika filmech z komediální série o Donu Camillovi. Znovu dostala příležitosti v kostýmních rolích (VÁŠEŇ – Senso, 1954; ANDREA CHENIER, 1955), stejně jako v divadle ji ke spolupráci přizval Luchino Visconti a objevila se například ve slavném GEPARDOVI (Il gattopardo, 1963) v manželském páru s Burtem Lancasterem. Hrála také se začínajícími francouzskými hvězdami, například J. P. Belmondem (STATEK – La viaccia, 1960) nebo A. Delonem (JAKÁ SLAST ŽÍT – Che gioia vivere, 1960), objevila se i v mezinárodních koprodukčních projektech (NEJKRATŠÍ DEN – The Shortest Day, 1963).

Od roku 1965 byla Rina Morelli členkou římského divadla Teatro Stabile, na jevišti se však již vyskytovala jen málo. Během šedesátých let navázala spolupráci také s televizí a v tomto médiu zazářila především jako představitelka jedné z titulních rolí v seriálu SESTRY MATERASSIOVY (Le sorelle Materassi, 1972). Jejím posledním výstupem před kamerou byla postava matky hlavního hrdiny v dramatu NEVINNÝ (L′innocente, 1976).

Rina Morelli zemřela v Římě 17. července 1976 ve věku 67 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.