Claudio Camaso

Claudio Camaso

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1976

XX. století

Film - Válečný, Drama, Historický


1975

Faccia di spia

Film - Horor, Drama


1974

Všechno je úplně jinak

Film - Komedie, Drama

Tempo dell'inizio, Il

Film - Drama


1971

Krvavá zátoka

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Dům na konci světa

Film - Drama

L'inchiesta

Film - Krimi


1969

Contronatura

Film - Krimi, Thriller


1968

Joko invoca Dio... e muori

Film - Western

Giarrettiera Colt

Film - Western

Crónica de un atraco

Film - Krimi, Western, Drama


1967

10.000 dollari per un massacro

Film - Western

Per 100,000 dollari ti ammazzo

Film - Western

Feu de Dieu, Le

Film - Drama

John il bastardo

Film - Western


1966

Probuď se a zabíjej

Film - Krimi

Největší případ komisaře Maigreta

Film - Krimi

Furia a Marrakech

Film - Drama


1965

Znal jsem ji dobře

Film - Drama

Životopis

Historie kinematografie nabízí jen málo hereckých životopisů, které by končily sebevraždou ve vězení, jedním takovým zajímavým případem je italský herec Claudio Camaso. O jeho dětství a mládí toho příliš nevíme, je ale nepochybné, že cestu před filmové kamery mu zprostředkoval jeho starší bratr Gian Maria Volonté (1933-1994), který byl v 60. letech již zavedeným hercem. Claudio Volonté tehdy přijal pseudonym Camaso a poprvé se objevil v několika televizních seriálech, ve filmu debutoval vedlejší rolí bývalého přítele hlavní hrdinky v režii Antonia Pietrangeliho (ZNAL JSEM JI DOBŘE – Io la conoscevo bene, 1965).

Další filmy předznamenaly jeho zaškatulkování do rolí nesympatických protivníků hlavních hrdinů, v kriminálce PROBUĎ SE A ZABÍJEJ (Svegliati e uccidi, 1966) s ním hrál i jeho bratr Gian Maria Volonté. V následujících letech odehrál vedlejší role v různých žánrech, točil i ve Francii, největší herecké příležitosti mu nabídli tvůrci tzv. spaghetti westernů, dvakrát hrál s Giannim Garkem (10.000 DOLLARI PER UN MASSACRO, 1967), ve španělské kriminálce CRÓNICA DE UN ATRACO (1968) se sešel s další hvězdou žánru, Tomasem Milianem.

U nás je známější například horor Maria Bavy KRVAVÁ ZÁTOKA (Reazione a catena, 1971), kde hrál nemanželského syna zavražděné hlavní hrdinky, zmínku si zaslouží i příběh několika mladých Italů z předměstí Milána režisérky Liny Wertmüller (VŠECHNO JE ÚPLNĚ JINAK – Tutto a posto e niente in ordine, 1974). Kromě dalších nabídek z televize odehrál svou poslední roli kubánského revolucionáře Che Guevary ve filmu TVÁŘ ŠPIÓNA (Faccia di spia, 1975). V této době upustil Camaso od svého uměleckého jména a v titulcích se začal objevovat pod vlastním jménem Claudio Volonté. Stihnul se také oženit a s manželkou Verenou Baer měl jedno dítě.

V červenci 1977 se Claudio Camaso dostal do sporu s kameramanem Vincenzem Massou a při potyčce jej smrtelně zranil. O několik dní později se sám udal na policii a byla na něj uvalena vazba. Soudního procesu se ale nedočkal, v září 1977 se ve své cele oběsil; bylo mu 36 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.