Oľga Adamčíková

Oľga Adamčíková

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Rozprávky pätnástich sestier

Seriál - Pohádka


1979

A pobežím až na kraj sveta

Film - Rodinný, Drama

Hra na telo

Film - Drama

Lesanka

Film - Pohádka

S vetrom vo vlasoch

Film - Rodinný, Drama

Majka tárajka

Film


1978

Kazko Vlasko

Film - Pohádka

Bambusová dievčina

Film - Pohádka

Žabí ženích

Film - Pohádka

Spevák Peter

Film - Hudební, Komedie, Pohádka


1977

Vládca Oidipus

Film - Drama

Volám sa Tina

Film - Krátkometrážní, Rodinný


1976

Červené víno

Film - Drama

Dobrý deň, stará mama

Film - Rodinný

Serenáda pre Martinu

Film - Drama

Sloník medzi zvieratkami

Film - Krátkometrážní, Loutkový, Pohádka


1975

Pomsta

Film - Komedie

Ľudia z kanálovej štvrte

Film - Drama

Nemám čo povedať

Film - Drama


1974

Škriatok

Film - Komedie

Zorenka

Film - Pohádka

Drotárova svadba

Film - Komedie

Dva životy

Film - Drama

Svedomie

Film - Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Červené víno

Film - Rodinný, Drama


1971

Klinko a Kompit kráľ

Film - Pohádka


1970

Rekomando

Film


1969

Generácia

Film - Válečný, Drama

Symetrála

Film - Krátkometrážní


1968

Zbehovia a pútnici

Film - Povídkový, Drama

Traja svedkovia

Film - Historický

Román o base

Film - Komedie, Drama, Romantický

Predposledné dni

Film - Drama


1967

Stud

Film - Psychologický, Drama

Krotká

Film - Psychologický, Drama

Rok na dedine

Film - Hudební


1966

Majster kat

Film - Drama, Historický


1964

Smoliarka

Film - Pohádka

Tisíc podpisov za obžalovaného

Film - Drama


1963

Smrt si říká Engelchen

Film - Válečný, Drama

Bez svatozáře

Film - Drama


1962

Půlnoční mše

Film - Psychologický, Válečný, Drama

Tam za lesem

Film - Válečný, Drama

Mladé letá

Film - Drama

Kolegovia

Film - Drama


1961

Predjarie

Film - Válečný, Drama

Bratia

Film - Drama


1959

Velká samota

Film - Drama

Guľometný pás

Film - Krátkometrážní, Válečný


1958

Dáždnik svätého Petra

Film - Komedie


1956

Čisté ruky

Film - Drama

Nie je Adam ako Adam

Film - Komedie


1954

Drevená dedina

Film - Drama

Komu dôverovať?

Film - Krátkometrážní


1953

Rodná zem

Film - Komedie, Muzikál

V piatok, trinásteho...

Film - Komedie

Pole neorané

Film - Drama


1952

Lazy sa pohly

Film - Drama


Vypravečka

1960

Periféria

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Oľga Adamčíková se narodila jako Oľga Gontková 17. února 1903 v Kremnici. Už od dětství se zajímala o herectví. Poprvé stanula na divadelních prknech v šesti letech na scéně v Trnavě a později roku 1918 hostovala opět v trnavském divadle za režie dramatika, spisovatele a režiséra Ferka Urbánka. Následně se její cesta začala ubírat jiným směrem.

Po absolvování učitelského ústavu v Bratislavě roku 1921 se stala pedagožkou v Levicích a v Kremnici (1921 – 1932) a odbornou učitelkou na kremnickém Státním ústavu pro hluchoněmé (1932 – 1946). Stala se horlivou a nadšenou ochotnicí v Divadelním odboru při Matici slovenské v Kremnici, kde kromě herectví též režírovala, psala a malovala kulisy.

Ovšem pod vlivem ředitele Drahoše Želenského a svého manžela se rozhodla pro profesionální dráhu herečky v Nové scéně v Bratislavě (1946 – 1951) a až do odchodu na penzi v bratislavském Slovenském národním divadle (1951 – 1960), kde však hostovala i jako penzistka. Oľga Adamčíková byla pokaždé charakterní herečkou silných matek a dramatických hrdinek, hodně často z vesnického a venkovského prostředí.

I když hodně na divadle, filmu, televizi i rozhlase převáděla malé roličky či dokonce epizodky, vtiskla jim dar lidství, pochopení, neopakovatelnosti a dobroty srdce. Jako herečka sehrála například Kordulu („Strakonický dudák“), Chůvu („Romeo a Julie“) a nebo Ponciu („Dům Bernardy Alby“).

Ve slovenském filmu debutovala počátkem 50. let a úplně naposledy se v něm ještě objevila na konci normalizačních 70. let. Poprvé si zahrála Rendkovou v dramatu Paľo Bielika LAZY SA POHLI (1951). Během 50. let se objevila jako Rebrová v Bielikově komedii V PIATOK TRINÁSTEHO (1953), matka ve snímku RODNÁ ZEM (1953) Josefa Macha, Grochalka v Bahnově dramatu POLE NEORANÉ (1953), Púplavová v DREVENEJ DEDINE (1954) Andreje Lettricha, Marta Bubníková v komedii NIE JE ADAM JAKO ADAM (1956) Paľo Bielika, Rusiňková v Lettrichově filmu ČISTÉ RUKY (1956) a též Adamcová ve slovensko – maďarské Pavlovičově a Bánově komedii DÁŽDNIK SVÄTÉHO PETRA (1958).

V 60. a 70. létech se předvedla a byla Molnárkou v Bahnově PREDJARIE (1961), Haviarkou v dramatu BRATIA (1961) Andreje Lettricha, starší ženou v Krejčíkově válečném POLNOČNÁ OMŠA (1962), Katrinou v historickém Bielikově snímku MAJSTER KAT (1966), Merenkou v Ťapákově a Zacharově projektu ROK NA DEDINE (1967), starou služkou v dalším historickém filmu Paľo Bielika TRAJA SVEDKOVIA (1968), stařenou z Jakubiskova povídkového snímku ZBEHOVIA A PÚTNICI (1968), babičkou v dramatu ČERVENÉ VÍNO (1976) Andreje Lettricha, starou ženou v Zemanově HRE NA TELO (1979) a naposledy babičkou v lyrickém A POBEŽÍM AŽ NA KRAJ SVĚTA (1979) Petera Solana.

Do české kinematografie byla Oľga Adamčíková přizvána během osmi let pětkrát (její manžel se před českými kamerami zjevil pouze dvakrát). Čeští režiséři (třikrát Ladislav Helge a jednou Pavel Blumenfeld a dvojice Ján Kadár a Elmar Klos) si Oľgu vybrali pro kreace družstevnice Křístkové v Helgeho VELKÉ SAMOTĚ (1959), farářovy (Emil Horváth st.) hospodyně v dramatu TAM ZA LESEM (1962) režiséra Pavla Blumenfelda, vesničanky Rožkové zvané máma v Kadárově a Klosově partyzánském SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (1963), manželky mistra Hirše (Zdeněk Štěpánek) v Helgeho BEZ SVATOZÁŘE (1963) a na závěr babky ve STUDU (1967) Ladislava Helgeho, jenž jí i poprvé do českých filmových ateliérů přivedl.

Výrazné postavy sehrála též před dabingovým i rozhlasovým mikrofonem (př. „Sirota Podhradských“, „Moudrý vládce“, „Serenáda pro Martinu“, „O dvou mládencích“, „Kopečky svatého Floriána“, „Budkáček a Dubkáček“, „Bylo to na váš účet“, „Ežo Vlkolínský“ atd.) a televizními (MLADÉ LETÁ, SMOLIARKA, KROTKÁ, GENERÁCIA, ŠKRIATOK, ČERVENÉ VÍNO, LESANKA apod.) a seriálovými (ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER aj.) kamerami.

Psala rovněž divadelní hry pro děti a pro loutkové divadla. Jejím mužem byl herec a pedagog Samuel Adamčík (1904 – 1984). Herečka Oľga Adamčíková zemřela 16. srpna 1992 v Bratislavě ve věku vysokých devětaosmdesáti let. Svého o rok mladšího muže, po jehož úmrtí prakticky ukončila hereckou dráhu, přežila o dlouhých osm let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.