Geoffrey Horne

Geoffrey Horne

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2022

The Wild One

Film - Dokumentární


2006

Jenseits von Hollywood - Das Kino des Otto Preminger

Film - Dokumentární


1999

Velký táta

Film - Komedie, Drama


1974

The Green Hornet

Film - Krimi, Sci-Fi, Akční


1973

Dva lidé

Film - Drama, Romantický


1970

The Baby Maker

Film - Drama


1963

The Outer Limits

Seriál - Horor, Sci-Fi, Drama, Fantasy

Tres hombres buenos

Film - Western


1962

Zadáno pro Alfreda Hitchcocka

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1961

Korsičtí bratři

Film - Dobrodružný, Akční


1960

Giuseppe venduto dai fratelli

Film - Drama

Moment of Fear

Seriál - Drama


1959

The Twilight Zone

Seriál - Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama, Fantasy

Esterina

Film


1958

Dobrý den, smutku

Film - Drama

Gardový seržant

Film - Dobrodružný


1957

Most přes řeku Kwai

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

The Strange One

Film - Drama

Životopis

Americký herec Geoffrey Horne zazářil na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století v hollywoodské produkci i v západoevropských filmech, jeho úspěšná kariéra byla ale jen krátká. Narodil se v argentinském hlavním městě Buenos Aires, vzdělání získal na soukromých školách, herectví začal studovat v roce 1954 pod vedením významného amerického režiséra a pedagoga Lee Strasberga, od roku 1956 navštěvoval proslulou hereckou školu Actor’s Studio. 
V letech 1955-1956 se objevil v několika televizních seriálech, v mezinárodním měřítku se prosadil postavou poručíka Joyce ve slavném filmu MOST PŘES ŘEKU KWAI (The Bridge on the River Kwai, 1957). Ve Francii s několika proslulými hvězdami natočil film DOBRÝ DEN, ÚSMĚVE (Bonjour tristesse, 1958), po této zkušenosti se pak na delší dobu usadil v Evropě a stejně jako řada jiných amerických herců našel uplatnění v Itálii. 
V adaptaci Puškinovy literární předlohy GARDOVÝ SERŽANT (La tempesta, 1959) hrál poručíka Grinova, poté vytvořil ústřední pár s Carlou Gravinou v dramatu ESTERKA (Esterina, 1959), dvojroli oddělených siamských dvojčat pak odehrál v akčně laděné kriminálce KORSIČTÍ BRATŘI (I fratelli corsi, 1960). Jeho biografie zdůrazňují i neúspěšnou účast v konkurzech na hlavní roli v americkém filmu TŘPYT V TRÁVĚ (Splendor in the Grass, 1961) nebo ve Felliniho SLADKÉM ŽIVOTĚ (La dolce vita, 1960). 
I když v západoevropské kinematografii participoval převážně na béčkových komerčních žánrech, připomeňme alespoň hlavní roli statkáře Dona Cesara Guzmána, který se mstí za vraždu své manželky ve španělském westernu TŘI NESMIŘITELNÍ (Tres hombres buenos, 1963). V šedesátých letech se Geoffrey Horne vrátil do Spojených států, poté často hrál v televizních seriálech, ve filmech se ale objevoval již jen zřídka a v menších rolích (DVA LIDÉ – Two People, 1973; VELKÝ TÁTA – Big Daddy, 1999). 
Geoffrey Horne je popáté ženatý, jednou z jeho manželek byla americká herečka Collin-Wilcox (1935-2009), svého času známá pod jménem Wilcox-Horne, s níž měl tři děti. Se svou poslední manželkou Kristin Andersson nyní žije v New Yorku a na zdejší univerzitě vyučuje herectví.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.