Jan Škvor

Jan Škvor

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

60%
Filmografie

Herec/čka

2001

Archa pro Vojtu

Film - Psychologický, Rodinný, Drama


2000

Jabloňová panna

Film - Pohádka


1999

Všichni moji blízcí

Film - Válečný, Drama, Historický

Stín

Film - Pohádka

Jeníček a Mařenka

Film - Pohádka

Mořská brána

Film - Krátkometrážní, Pohádka


1998

Jezerní královna

Film - Pohádka

Mimina

Film - Komedie, Krátkometrážní

Operace Noah

Film - Thriller, Akční


1997

Zdivočelá země

Seriál - Dobrodružný, Drama, Historický

Sněhurka - Příběh hrůzy

Film - Horor, Pohádka

Past

Film - Komedie, Krátkometrážní

Dovolená

Film - Krátkometrážní, Rodinný


1996

Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo

Film - Pohádka

Sestřička a princ ze snů

Film - Rodinný, Fantasy


1995

Broučci

Seriál - Loutkový, Pohádka, Animovaný

Bubáci pro všední den

Film - Horor, Komedie


1993

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Pohádka

Kaspar Hauser

Film - Mysteriózní, Drama, Historický

Životopis

Jan Škvor se narodil 8. března 1986 v Praze. Má o tři roky mladšího bratra Radka Škvora. Od raného věku oba kluci sportovali, hráli závodně řadu let tenis, mnoho let jezdili o víkendech a prázdninách na koni, s vodáckým oddílem z Rakovníka sjeli nespočet českých řek na kánoích a v zimě se stejnou partou pravidelně vyráželi na lyže do hor. Honza chodil do kroužku kreslení, keramiky, sboru Sedmihlásek, hrál na flétnu a klarinet. Po ukončení závodní kariéry v tenisu začal Honza trénovat baseball, do dnešních dnů hraje softball ze český extraligový tým a zároveň v tomto sportu reprezentuje VŠ.

Vedle toho všeho však oba bratři hodně času věnovali herectví. Začínali v komparsu na Barrandově, odkud byli zváni na konkurzy na jednotlivé role. V roce 1992 hledala německá produkce filmu KASPAR HAUSER (NSR) velmi dlouho neúspěšně hlavního představitele titulní role – malého Kaspara. Nakonec krátce před začátkem natáčení ho našla v Čechách v osobě malého Honzy. A tak Honza v šesti letech získal svoji první filmovou roli, která hodně ovlivnila jeho další postoj a přístup k filmu a herectví vůbec. Honza byl totiž v průběhu natáčení pro svoji bezprostřednost, přirozenost a věrohodnost celým štábem velmi obdivován a milován.

Pod vlivem tohoto zajímavého a hezkého natáčení začal Honza chodit do „dětského dramatického kroužku“ Radar v Praze 7. V současné době nese tento dětský divadelní soubor název Ty-já-tr. Honza docházel do Radaru cca dva roky a prostřednictvím vedoucí Radky Tesárkové dostal možnost si vyzkoušet a seznámit se s profesí dabingu. V této herecké kategorii se velmi rychle uplatnil a od roku 1995, od svých devíti let do dnešních dnů namluvil nespočet dabingových rolí od několika slůvek až po mnoho hlavních rolí. Mezi nejvýznamnější role v dabingu zajisté patří namluvení malých autistů ve filmech Mercury a Šestý smysl. Vedle dabingu účinkoval příležitostně i v rozhlasových hrách.

Do „obrazu“ byl Honza po roli Kaspara Hausera obsazen ještě mnohokráte. Hrál v několika televizních pohádkách a inscenacích ČT, např. v pohádce JAK SI PAN PINAJS KUPOVAL OD KOCOURA SÁDLO či MOŘSKÁ BRÁNA, ve večerníčku BROUČCI, v seriálu ČT ZDIVOČELÁ ZEMĚ, ve filmu režiséra Václava Vorlíčka JEZERNÍ KRÁLOVNA. Po mnoho let hrál po boku řady významných českých herců v českých filmech, ale i po boku významných světových herců v mnoha koprodukčních či zahraničních filmech. Mezi jeho a bratrovy nejzajímavější role patří role bratříčků v italském filmu SORELLINA (v češtině Sestřička a princ ze snů), od autorů řady pohádek o princezně Fantagiro. Natáčení tohoto dvoudílného filmu probíhalo v létě 1995 po dobu šest týdnů na zámku Bojnice na Slovensku a v září následovalo 14 denní natáčení v Indii ve „zlatém městě“ Jaisalmer (Džaisalmér) a jeho okolí, v indickém státě Rajasthan (Rádžasthán) u hranice s Pákistánem.

Další zajímavé natáčení prožil v roce 1998 Honza, opět s bratrem, v Holandsku při natáčení akčního filmu NSR OPERACE NOAH, jehož děj se odehrává na ropné plošině. Po natáčení interiérů v ateliérech na Barrandově celý filmový štáb přesídlil pro natáčení exteriérů do Rotterdamu, kde v přístavu byla zakotvena montážní loď Hermes. Tento ohromný komplex, nepodobný lodi, z kterého jsou na moři montovány ropné plošiny, simuloval pro potřeby filmařů ropnou plošinu na moři. Natáčení a spolupráce na dramatických scénách se zúčastnili také kaskadéři z Čech.

Na podzim roku 1994 byl osmiletý Honza pozván na konkurz do Divadla ABC, kde režisér Milan Schejbal hledal představitele malého D´Artagnana pro připravované divadelní představení D´Artagnan. Několikakolový konkurz ke své veliké radosti Honza vyhrál a následně od premiéry dne 25.2.1995 po dobu pěti let (derniéra 22.2.2000) pravidelně v této hře v divadle ABC účinkoval. Role D´Artagnana byla pro malého kluka velice zajímavá a to, že byl od začátku až do konce nedílnou součástí „party“ mušketýrů v osobách herců Otakara Brouska ml. (Athos), Dalibora Gondíka (Aramis), Ernesta Čekana (Porthos), Filipa Blažka (starší D´Artagnan), Otakara Brouska st. (nejstarší D´Artagnan), Ladislava Trojana (otec D´Artagnana) a řady dalších výborných a přátelských herců divadla ABC, bylo pro Honzu nezapomenutelným a krásným zážitkem. Na všech představeních bylo moc hezké, že každé bylo trošičku jiné a že „mušketýři“ vždy překvapili novými kousky a vtípky.

V průběhu zkoušek v divadle ABC byl Honza pozván na „prkna“ Stavovského a následně i Národního divadla, kde v několika malých roličkách účinkoval dlouhých devět let, od roku 1995 až do roku 2004, a to v představeních Cymbelín, Faust, Obsluhoval jsem anglického krále a Maryša.

Honza je absolventem všeobecného a sportovního gymnázia v Kladně, v červnu 2010 ukončil inženýrskými státnicemi Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze Dejvicích a na této škole na fakultě chemicko-inženýrské dále pokračuje v doktorandském studiu.

I v oblasti kultury je stále velmi aktivní. Dále se pravidelně uplatňuje v dabingu, kde namlouvá role pro veřejnoprávní i soukromé vysílací stanice (Česká televize, Nova, Prima, HBO a další) a uplatňuje se i v dalším profesním odvětví, a to je moderování společenských akcí a maturitních plesů.

zdroj: Stanislava Škvorová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.