Franca Gonella

Franca Gonella

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Franca Gonella má uváděn datum narození 1. března 1952. Toto datum uváděla jen z toho důvodu, aby také někdy měla narozeniny. Ve skutečnosti se narodila 29. 2. 1952, tedy v přestupném roce. Franca byla představitelkou zejména vedlejších rolí a hrála v necelých třiceti filmech v sedmdesátých a osmdesátých letech. Natáčela zejména v Itálii, ale také v Německu. Byla herečkou všech filmových žánrů a tak jsme ji mohli vidět jak v komediích, tak ve filmech dramatických či erotických. Za svou kariéru se setkala s množstvím významných režisérů, jako byli Mario Siciliano, Alfredo Rizzo, Claudio Gora, Marcello Andrei a další.

Premiéru měla Franca v osmnácti letech, roku 1970, ve filmu CERCA DI CAPIRMI (SNAŽ SE MĚ POCHOPIT). Po dvouleté pauze, se pak objevila roku 1972, jako Nanna v komedii E SI SALVO SOLO L'ARETINO PIETRO NOC UNA MANO AVANTI E L´ALTRA DIETRO.

V roce 1973 se poprvé objevila na scéně erotiky a to v perverzním sexy snímku RIVELAZIONI DI UNO PSICHIATRA SUL MONDO PERVERSO DEL SESSO, kde ztvárnila Esther. V roce 1975 si režisér Alfredo Rizzo „pohrál“ s tehdejší cenzurou a předložil snímek LA BOLOGNESE. Dne 16. února 1976, byl tento snímek označen za obscénní film a dostal se do rukou soudců a státních zástupců ve Florencii. Rozhodnutí bylo vydáno 14. června 1976: dva měsíce vězení a pokuta 40.000 lir (režisér, producent a herci). Franca Gonella ovšem odsouzení za exhibicionismus ještě v krátkodobém horizontu zdvojnásobila a obdržela trest na čtyři měsíce odnětí svobody (podmíněný trest) za to, že ještě hrála ve filmu Maria Siciliana UNA VERGINE IN FAMIGLIA. Film BOLOGNESE se objevil v kinech až v dubnu roku 1977. V roce 1976 hrála opětovně ve filmu Maria Siciliana, tentokráte v roli Felicetty, ve snímku LA CAMPAGNOLA BELLA. O rok později si zahrála Carmelu v akční komedii MATTETEMI IN GALERA.

V osmdesátých letech pak hrála již ve filmech „slušnějších“, jako byl například koprodukční válečný snímek v roce 1982 LA GUÉRILLÉRA, nebo bláznivá komedie I POMPIERI 2 – MISSIONE EROICA (HASIČI 2 – HRDINSKÁ MISE) z roku 1987, kde jako Roberta hrála s Paolem Villagiem, Lino Banfim, Massimem Boldim, Christianem De Sicou a dalšími hereckými hvězdami italské komedie osmdesátých let. V průběhu osmdesátých let se také „mihla“ v televizi, LA CITTÁ DI MIRIAM (1983), nebo L´HERBE ROUGE (1985).

Koncem osmdesátých let opustila Franca svět filmování a v roce 1995 ve svých 42 letech opustila bohužel i tento svět na následky mozkového nádoru.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.