Miriam Hopkins

Miriam Hopkins

Osobnostcsfd.cz

Herečka

18. října, 1902, Bainbridge, Georgia, USA

9. října, 1972, New York City, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2008

Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood

Film - Dokumentární


2005

I'm King Kong!: The Exploits of Merian C. Cooper

Film - Dokumentární


1970

Savage Intruder

Film - Horor, Thriller


1967

The Flying Nun

Seriál - Komedie


1966

Štvanice

Film - Krimi, Thriller, Drama


1964

Fanny Hill

Film - Komedie


1963

The Outer Limits

Seriál - Horor, Sci-Fi, Drama, Fantasy


1961

Dětská hodinka

Film - Drama


1952

Carrie

Film - Drama, Romantický

The Outcasts of Poker Flat

Film - Western


1951

The Mating Season

Film - Komedie


1949

Dědička

Film - Drama, Romantický


1943

Old Acquaintance

Film - Drama


1942

Džentlmen po setmění

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama


1940

Virginia City

Film - Western, Drama, Romantický, Historický

Lady with Red Hair

Film - Životopisný, Drama


1939

Stará panna

Film - Drama


1937

Honička na mužského

Film - Komedie, Romantický

Wise Girl

Film - Komedie

The Woman I Love

Film - Drama


1936

Vražedná lež

Film - Drama

Muži nejsou bozi

Film - Drama


1935

Barbary Coast

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Trh marnosti

Film - Válečný, Drama, Romantický

Screen Snapshots, Series 14, No. 1

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Třpyt

Film - Komedie, Romantický


1934

She Loves Me Not

Film - Komedie, Muzikál

All of Me

Film - Drama

Hollywood on Parade No. B-1

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

The Richest Girl in the World

Film - Komedie, Romantický


1933

Láska mezi umělci

Film - Komedie

The Story of Temple Drake

Film - Drama

The Stranger's Return

Film - Komedie, Drama


1932

Útěk z ráje

Film - Komedie, Romantický

World and the Flesh

Film - Drama

Dancers in the Dark

Film - Drama

Two Kinds of Women

Film - Drama


1931

Dr. Jekyll a pan Hyde

Film - Horor, Drama

Kouzlo valčíku

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

24 Hours

Film - Drama

House That Shadows Built, The

Film - Dokumentární


1930

Fast and Loose

Film - Komedie, Romantický


1928

The Home Girl

Film - Krátkometrážní, Drama


Archivní záběry

2007

Cinemassacre's Monster Madness

Seriál - Dokumentární

Životopis

Narodila se jako Ellen Miriam Hopkins do bohaté rodiny ve městě Savannah v americkém státě Georgia. Finanční situace její rodiny jí umožnila navštěvovat ty nejlepší vzdělávací instituace jako Goddard Seminary ve Vermontu a Syracuse University ve státě New York. Ve dvaceti letech při studiu tance v New Yorku okusila jako sboristka poprvé chuť showbusinessu. Nejprve hrála v místních muzikálech, o čtyři roky později se začala objevovat i ve vážnějších rolích. V roce 1928 vystupovala s hereckými společnostmi na východním pobřeží a její kritiky byly stále lepší. V roce 1930 se rozhodla vyzkoušet stříbrné plátno a podepsala smlouvu s Paramount Studios.

Ještě téhož roku si zahrála ve svém prvním filmu FAST AND LOOSE. Role rebelantské dívky byla pro Miriam dobrým filmovým startem. Poté, co si ve snímku 24 HODIN z roku 1931 zahrála ženu zavražděnou svým manželem, se objevila jako princezna Anna v romantické a na svou dobu odvážné komedii KOUZLO VALČÍKU, kde byl jejím hereckým partnerem Maurice Chevalier. I když byla v oblasti filmového herectví stále považována za nováčka, v tomto filmu předvedla svůj hvězdný talent. Rok 1931 zakončila rolí prostitutky Ivy Pearson, která se zaplete s hlavními protagonisty, v hororu DR. JEKYLL A PAN HYDE.

O rok později zazářila společně s Georgem Raftem ve snímku DANCERS IN THE DARK. Tento nečekaně silný film zapůsobil jako katalyzátor, který urychlil cestu obou herců k hvězdné slávě. Skvělý herecký výkon předvedla i ve filmu TWO KINDS OF WOMEN z roku 1932. Později téhož roku ztvárnila roli krásné a žárlivé kapsářky Lily Vautier v sofistikované romantické komedii ÚTĚK Z RÁJE, která byla dlouhá léta považována za mistrovské komediální dílo a klasiku ve svém žánru. Její brilantní výkon v komedii LÁSKA MEZI UMĚLCI z roku 1933 z ní udělal v té době nejlépe placenou herečku Paramountu. V témže roce si zahrála také titulní roli ve filmu THE STORY OF TEMPLE DRAKE. V roce 1934 si zahrála nejbohtaší ženu na světě Dorothy Hunter v romantické komedii THE RICHEST GIRL IN THE WORLD, ale také ve filmu ALL OF ME, který ale nebyl příliš dobře přijat. V témže roce měla smůlu hned dvojnásobnou – kromě nepříliš dobře přijatého filmu odmítla také roli Ellie Andrews v komedii IT HAPPENED ONE NIGHT. Tuto roli následně získala Claudette Colbert, která za ni získala Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli. Sama Miriam k tomu tehdy řekla: „Jsem špatný soudce, pokud jde o divadelní hry a filmy. Odmítla jsem tu roli, která přinesla Claudette Colbert Oscara. Řekla jsem o tom filmu, že je to hloupá komedie“.

V roce 1935 pak ztvárnila hlavní roli v dramatu TRH MARNOSTI, za kterou byla nominována na Oscara. V roce 1939 se ucházela o roli Scarlett O´Hara ve snímku GONE IN THE WIND, kterou ale nezískala. V témže roce si zahrála už pouze ve snímku THE OLD MAID. Nabídek filmových rolí začalo ubývat, a tak se Miriam vrátila zpátky k divadlu. Natočila dva filmy v roce 1940 a po jednom v roce 1942 a 1943. Její hlavní prací se v té době stalo divadlo. Nicméně v roce 1949 si zahrála Lavinii Penniman ve filmu DĚDIČKA. Během 50. let natočila pouze tři filmy, ale začala se objevovat na televizních obrazovkách. Jejím posledním filmovým počinem byla role ve filmu SAVAGE INTRUDER z roku 1970. Devět dní před svými 70. narozeninami zemřela v New Yorku na infarkt.

Její soukromý život nebyl tak úspěšný jako ten herecký. Poprvé se provdala v květnu roku 1926, kdy si vzala herce Brandona Peterse. Manželství ale skončilo v roce 1931 po pěti letech rozvodem. Ještě v témže roce se vdala podruhé – jejím druhým manželem se stal scénárista, novinářský dopisovatel a letec Austin Parker. Toto manželství však ztroskotalo po pouhém jednom roce. Ačkoliv v té době byla ve většině států adopce osamělým rodičem nelegální, podařilo se jí v roce 1932 adoptovat chlapce Michaela, o kterém mluvila jako o nejdůležitějším muži v jejím životě. V září roku 1937 se jejím třetím manželem stal scénárista, režisér a producent Anatole Litvak. V té době byly v médiích často publikovány její slovní přestřelky s její nepřítelkyní Bette Davis, která měla v té době poměr s jejím manželem Anatolem. I toto manželství ale skončilo po dvou letech v říjnu roku 1939 rozvodem. Jejím čtvrtým a posledním manželem se stal v říjnu roku 1945 válečný korespondent Raymond B. Brock. I s ním se ale po šesti letech – v roce 1951 – rozvedla a od té doby se již neprovdala.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.