Marisa Pavan

Marisa Pavan

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2007

Chris a Don, příběh lásky

Film - Dokumentární, Romantický


1999

Jean-Pierre Aumont, charme et fou-rires

Film - Dokumentární


1993

Haute tension - Adieu marin

Film - Thriller, Drama


1988

Haute tension

Seriál - Thriller


1987

Johnny Monroe

Film


1983

Stelli emigranti

Film - Dokumentární


1977

The Trial of Lee Harvey Oswald

Film - Drama


1976

Arthur Hailey's the Moneychangers

Seriál - Drama


1975

Wonder Woman

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční

Ryan's Hope

Seriál - Drama


1974

The Rockford Files

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Antoine et Sébastien

Film


1973

Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc

Film - Komedie


1970

Cutter's Trail

Film - Western


1967

Deník Anny Frankové

Film


1961

Le Puits aux trois vérités

Film - Komedie, Drama


1960

Shangri-La

Film - Muzikál, Drama, Fantasy


1959

Šalamoun a královna ze Sáby

Film - Drama, Romantický, Historický

El capitán Jones

Film - Válečný, Akční


1957

The Midnight Story

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1956

Muž v šedém flanelovém obleku

Film - Drama

Diane

Film - Drama, Romantický


1955

Alfred Hitchcock uvádí

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

The Rose Tattoo

Film - Drama, Romantický


1954

Drum Beat

Film - Dobrodružný, Western

Down Three Dark Streets

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1953

Ho scelto l'amore

Film - Komedie


1952

What Price Glory

Film - Komedie, Válečný, Drama


Hostka

1980

Stars

Seriál - Hudební


1971

Entrez sans frapper

Seriál - Talk-show


1960

The 17th Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický


1956

The 28th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Původem italská herečka Marisa Pavan se prosadila především v hollywoodské produkci, dnes je ale její herecká kariéra již dávnou minulostí. Narodila se na ostrově Sardinie jako Maria Luisa Pierangeli, její sestra-dvojče Anna Maria Pierangeli (1932-1971) byla mezinárodně proslulou herečkou známou jako Pier Angeli. Jejich otec Luigi Pierangeli byl architektem, v roce 1935 se rodina stěhovala do Říma. Obě sestry to táhlo k herectví, ale zatímco Pier Angeli toužila prorazit jako filmová hvězda v Hollywoodu, Marisa Pavan se původně zaměřila spíše na divadlo.

Studovala herectví v Římě a před kamerou debutovala vedlejší rolí ve filmu VYBRAL JSEM SI LÁSKU (Ho scelto l'amore, 1952), vzápětí ale s Pier Angeli celá rodina přesídlila do Spojených států. Zatímco Pier Angeli se okamžitě stala vytíženou herečkou po boku nejslavnějších hollywoodských hvězd, Marisa Pavan začínala s menšími rolemi. Byl to například Fordův film NA POLI CTI A SLÁVY (What Price Glory, 1952), začala hrát také v televizních seriálech. S nadsázkou by se dalo říci, že zlom v kariéře jí umožnilo těhotenství její sestry Pier Angeli. Ta totiž měla hrát po boku Anny Magnani ve filmu TETOVANÁ RŮŽE (The Rose Tattoo, 1955), protože ale čekala dítě, roli nemohla přijmout. Marisa Pavan nabídku přijala a rázem se proslavila. Za Annu Magnani pak přebírala Oscara pro nejlepší herečku, i pro ni samotnou to ale byl triumf - byla nominována na Oscara za vedlejší roli a na cenu BAFTA, nakonec získala i Zlatý glóbus.

Následovaly další velké role, v historickém filmu DIANE (1956) hrála francouzskou královnu Kateřinu Medicejskou, po boku Gregoryho Pecka se pak objevila ve filmu MUŽ V ŠEDÉM FLANELOVÉM OBLEKU (The Man in the Grey Flannel Suit, 1956). V roce 1956 se Marisa Pavan provdala za francouzského herce Jean-Pierra Aumonta (1911-2001), který často točil v Hollywoodu, později se jim narodily dva synové, Jean-Pierre Aumont (*1957) a Patrick Aumont (*1959). Narození dvou dětí pochopitelně omezilo její další aktivity před kamerou, ale například s manželem hrála v historickém filmu JOHN PAUL JONES (1959). V témže roce hrála v biblickém filmu ŠALOMOUN A KRÁLOVNA ZE SÁBY (Solomon and Sheba, 1959), který se natáčel ve Španělsku.

S Jean-Pierre Aumontem hrála divadlo ve Francii, tady také hrála menší roli v kriminálce TŘI TVÁŘE HŘÍCHU (Les puits aux trois vérités, 1961). V roce 1963 se s Aumontem rozvedla a znovu se vrátila do Spojených států, kromě četných seriálů připomeňme také televizní film DENÍK ANNY FRANKOVÉ (The Diary of Anne Frank, 1967). Později se k Aumontovi vrátila a v roce 1969 se znovu vzali. Ve Francii pak natočila filmy NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOST ODE DNE, KDY ČLOVĚK VSTOUPIL NA MĚSÍC (L'événement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune, 1973) a ANTONÍN A SEBASTIAN (Antoine et Sébastien, 1974), který prozatím její filmografii uzavírá. Znovu příležitostně hostovala v americké televizní produkci, od konce 80. let ale výjimečně účinkovala jen ve franouzské televizi.

Marisa Pavan v současnosti žije střídavě v Paříži a na venkově v Provence, mimo jiné je předsedkyní Asociace pro výzkum Alzheimerovy choroby.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.