Traktor

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka

Filmografie

Režisér/ka

2009

Madonna: Celebration: The Video Collection

Film - Hudební


2005

The Prodigy: Their Law - The Singles 1990-2005

Film - Dokumentární, Hudební


2000

Řetěz bláznů

Film - Komedie, Krimi

Životopis

Traktor je skupina mladých švédských filmařů sestávající z pěti režisérů a dvou producentů (Patrik von Krusenstjerna, Sam Larsson, Mats Lindberg, Pontus Löwenhielm, Ole Sanders, Ulf Johansson a Richard Ulfvengren). Dali se dohromady na začátku 90. let a zakrátko se stali respektovanými filmaři na poli reklam a hudebních videoklipů.

Píše se o nich jako o filmařích, kteří přinesli svěží vítr do omšelého a stereotypního stylu točení TV reklam. Díky originálním nápadům a osobitému humoru si Traktora za chvíli všimli i kritici, a ocenili jejich dílka všemi možnými cenami - získali např. Emmy, The Andy, Cannes, atd. Nejznámější je asi reklama vytvořená pro MTV - Jukka bros, jejíž zápletka se točí okolo šablony s nápisem MTV, ping-pongové pálky a jednoho svérázného způsobu trestání.

Jak ale bylo už řečeno, Traktor nezůstal jen u reklam - natočil i pěknou řádku hudebních videoklipů, např. s kapelami Basement Jaxx, The Flaming Lips nebo The Prodigy. Z těch známějších stojí za zmínku třeba Ya Mama (Fatboy Slim) nebo Die Another Day (Madonna), za nějž byl Traktor dokonce nominován na Grammy a MTV Music Video Awards.

A rozhodně by se nemělo zapomenout na jejich první (a zatím i jediný) celovečerní film - ŘETĚZ BLÁZNŮ (pod ním jsou podepsáni jmenovitě Patrick von Krusenstjerna a Pontus Löwenhielm). Traktor v této hvězdně obsazené komedii s kriminální zápletkou dokonale využil svého svižného klipového stylu a okořenil ji tak vtipnými pointami, že by klidně ustála srovnání i s největšími veličinami tohoto žánru.

M. "Stegman" K.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.