Richard Greene

Richard Greene

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Il ritorno di Robin Hood

Film - Dobrodružný


1991

Robin Hood: The Movie

Film - Dobrodružný


1981

Scarf Jack

Seriál - Dobrodružný, Rodinný


1979

Neobvyklé příběhy

Seriál - Horor, Thriller


1977

Profesionálové

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Akční


1972

Tales from the Crypt

Film - Horor, Mysteriózní, Povídkový, Thriller


1969

Die Folterkammer des Dr. Fu Man Chu

Film - Dobrodružný, Horor, Krimi, Drama


1968

The Blood of Fu Manchu

Film - Dobrodružný, Horor, Krimi, Sci-Fi


1967

Ostrov ztracených

Film - Dobrodružný, Mysteriózní, Akční


1960

Sword of Sherwood Forest

Film - Dobrodružný

Beyond the Curtain

Film - Drama


1955

The Adventures of Robin Hood

Seriál - Dobrodružný, Rodinný

Contrabando

Film - Krimi, Drama


1953

Rogue's March

Film - Válečný

Captain Scarlett

Film - Dobrodružný, Drama

The Bandits of Corsica

Film - Dobrodružný


1952

The Black Castle

Film - Horor, Mysteriózní, Drama


1951

Lorna Doone

Film - Drama, Romantický


1950

My Daughter Joy

Film - Drama

Shadow of the Eagle

Film - Drama

The Desert Hawk

Film - Dobrodružný, Akční


1949

The Fan

Film - Komedie, Romantický

That Dangerous Age

Film - Drama, Romantický

Now Barabbas

Film - Drama

The Fighting O'Flynn

Film - Dobrodružný, Akční


1948

Studio One

Seriál - Drama


1947

Věčná Ambra

Film - Drama


1946

Gaiety George

Film - Muzikál, Drama


1944

Don't Take It to Heart

Film - Komedie, Romantický


1943

Yellow Canary

Film - Thriller, Drama


1942

Flying Fortress

Film - Válečný, Drama, Romantický

Unpublished Story

Film - Válečný, Drama


1940

I Was an Adventuress

Film - Komedie, Krimi, Drama

Little Old New York

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Romantický, Historický


1939

Pes baskervillský

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller

Malá princezna

Film - Drama

Stanley and Livingstone

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

Here I Am a Stranger

Film - Drama


1938

Four Men and a Prayer

Film - Dobrodružný, Mysteriózní

Ponorky hrozí

Film - Dobrodružný

My Lucky Star

Film - Komedie, Romantický

Kentucky

Film - Sportovní, Drama, Romantický


1934

Sing As We Go!

Film - Komedie, Muzikál

Životopis

Britský filmový a divadelní herec, pohledný a sympatický  Richard Greene se narodil v Plymouthu, Devonu dne 25. 8. 1918. Jen málokterý herec by se mohl honosit tolika hereckými předky, jako právě Green. Richard vystudoval církevní školu v Kensigtonu - Cardinal Vaughn School a na prknech divadla stanul už jako malý kluk. Studoval na herecké škole Old Vic, a specializoval se především na Shakespeara a  Wildea. Debutoval v Juliu Ceasarovi v roce 1933. Do té doby se také živil, díky svému velmi pohlednému zevnějšku, jako model na košile a klobouky, prý velmi úspěšně.

Ve filmu debutoval o rok později v Journey End a Sing As We Go - oba v roce 1934. Richard Green byl svým způsobem perfekcionista a cítil, že potřebuje více  hrát, aby se naučil to, co ještě nezná a věděl, že v obrovské konkurenci je to více než jen třeba. V roce 1936 odjel na turné po „ostrovech" v náročných inscenacích se skupinou  Jevan Brandon Repertory Company,  a v tomto roce získal ocenění za divadelní práci, cenu Terrence Rattigan's  -  za French Without Tears. Tím na sebe upozornil Darryla F. Zanucka a režiséra Alexandera Kordu, a poté co podepsal v Anglii smlouvu odjíždí za další prací do USA. První rolí zde byl film v režii  Johna Forda - Four Men and a Prayer, rok 1938. Skvělé recenze na nováčka na americké půdě, chvála na  jeho fotogenickou a příjemnou tvář, a zájem zbožňujících divaček, to vše mu otevřelo další cestu k hlavním rolím.

S jeho tváří jsem se poprvé setkala v barevném filmu se Shirley Temple - The Little Princess, kde hrál sympatického mladého učitele, pocházejícího z bohaté šlechtické  rodiny, ale proto, že se vzepře dědečkovi, ten jej vyžene z domova a mladík se živí vlastní prací. Trénuje koně, a učí dívky z prominentního penzionu pro bohaté dívky slečny Minchinové jezdit na koni. Stal se  představitelem spol. Fox a objevil v několika  pozoruhodných rolích - Kentucky. 1938, Hound of the Baskervilles, 1939, Here I Am a Stranger, nebo v historickém dramatu v roli Roberta Fultona, vynálezce parníků - Little Old New York 1940.

Ve Foxu měl jediného soupeře a to oblíbeného Tyrona Powera. I když byl v roce 1940 na vrcholu své popularity, udělal to, co považoval za správné. Vrátit se do Británie, a bojovat za svou zemi. Toto však mělo bohužel  přes obdivuhodné osobní rozhodnutí naprosto negativní profesní důsledky. Narukoval do královských sborů a během II. světové války byl třikrát vyznamenán a povýšen. Z armády byl propuštěn na sklonku roku 1944, a  objevil se ve třech britských, propagandistických filmech podporujících  morálku bojujících.

V roce 1941 se Richard oženil s krásnou, mladou britskou herečkou Patricií Medinou. Objevil se  pak ve filmech: v roce 1944 v okouzlující komedii Four Men and a Prayer 1944, Don't Take It to Heart 1945  a  Gaiety George 1946. V tom samém roce doprovází svou Patricii do Hollywoodu. Byla jí nabídnuta smlouva u spol. Fox. Green tenkrát doufal, že se mu podaří navázat tam, kde před šesti lety přestal, ale velký „Comeback" se nekonal. Přijímá tedy vedlejší role a objevuje se v kostýmních dramatech a dobrodružných filmech, jako barevný film Forever Amber s Lindou Darnell v hlavní roli z roku 1947,  nebo se stal hrdinou v několikadílné sérii The Black Castle, rok 1952.

Od roku 1950 se vrací k práci v divadle v G.B. a přechází k televiznímu natáčení. Popularita se mu vrátila po TV sérii natočené britskou TV, v roli neohroženého Robina z Locskley v Adventures of Robin Hood, které bylo hodně směřováno do  anglicky mluvících zemí, především do USA. V této věci se skutečně zadařilo. Na druhé straně mu nevyšlo soužití s Medinou a v roce 1951 následoval rozvod. Rozčarovaný Green zůstává  v Anglii,  přijímá  a podepisuje smlouvu na 143 epizodních TV příběhů a stává se nejen úspěšným, ale i bohatým mužem.  Po  pěti letech se oženil znovu, s brazilskou krasavicí a dědičkou Beatrizz Summer,  zakoupil si statek na irském venkově. Svůj čas dělí už jen mezi svou manželku, cestování a chov ušlechtilých koní. Občas si odskočí, aby si zahrál tu v horroru, tu v dobrodružném filmu.

Druhé manželství končí v roce 1980 také rozvodem, a z manželství s Beatrizz se narodilo jeho jediné dítě, dcera Greer. Onemocněl v roce 1982, a byl mu diagnostikován nádor na mozku. Richard podstoupil operaci, ale po ní následovaly vleklé zdravotní potíže, a  nic už nebylo tak, jako dříve. O tři roky později  utrpěl vážná zranění při pádu ze schodů. Richard Green umírá po převozu do nemocnice v Norfolku na zástavu srdce 1. 6. 1985. Stejně však přežil svou dceru Greer, která se zabila s kamarády v autě ve věku 19 let.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.