Gila Golan

Gila Golan

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1969

Údolí Gwangi

Film - Sci-Fi, Thriller, Western


1967

Lo Scatenato

Film - Komedie


1966

Náš muž Flint

Film - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi, Akční

Three on a Couch

Film - Komedie


1965

Loď bláznů

Film - Drama, Romantický

I Dream of Jeannie

Seriál - Komedie, Rodinný, Fantasy


Hostka

1965

The 22nd Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Modelka a herečka Gila Golan pochází z Krakova, přesné datum jejího narození je ale neznámé. Její rodina byla židovského původu a počátkem druhé světové války se všichni polští Židé skrývali před německými okupanty. Nikdo z jejích příbuzných válku nepřežil, ona sama později začala jako datum narození uvádět 30. prosince 1940. Jako opuštěné novorozeně byla nalezena v ulicích Krakova a ujala se jí katolická rodina, po válce ale s dalšími polskými Židy přesídlila do Izraele.

V Polsku původně užívala jméno Zoshia Zavatski, v Izraeli pak přijala modifikovanou formu jména Zusia Zobetzcki, pro nás může být zajímavý i fakt, že na cestě z Polska do Izraele nějaký čas pobývala také v uprchlickém táboře v Československu. V Izraeli původně studovala na dívčí internátní škole, později plánovala dráhu učitelky, mezitím pracovala jako telefonní operátorka. Život jí ale změnilo náhodné setkání s americkým fotografem, který upozornil na její půvaby. Stala se tváří ženského časopisu Laisha a v roce 1960 vyhrála soutěž Miss Izrael.

Téhož roku pak v Londýně reprezentovala Izrael na soutěži Miss World. Získala sice „jen" druhé místo, světová média ale dojala svým životním příběhem židovského nalezence z ulice. Poté odcestovala do Spojených států, kde pracovala jako modelka, mimoto studovala herectví, tehdy také teprve přijala umělecké jméno Gila Golan. Domnělé i skutečné střípky z jejího soukromí plnily v polovině šedesátých let stránky amerických časopisů, zviditelnila se také jako moderátorka udílení cen Zlatý glóbus 1965.

Po podpisu smlouvy se společností Columbia Pictures se poprvé mihla před kamerou ve filmu LOĎ BLÁZNŮ (Ship of Fools, 1965), hlavní ženskou roli pak dostala ve špionážním filmu NÁŠ MUŽ FLINT (Our Man Flint, 1966). Hrála též ve dvou amerických televizních seriálech, její filmografii uzavírají dva tituly natočené v Evropě. V Itálii hrála s Vittoriem Gassmanem v komedii NEVÁZANÝ (Lo scatenato, 1968), o rok později točila ve španělských exteriérech western ÚDOLÍ GWANGI (The Valley of Gwangi, 1969).

Gila Golan se ještě v Izraeli poprvé provdala v roce 1960, její první manželství ale trvalo jen několik měsíců. Podruhé se vdávala v roce 1969, tentokrát již za značného zájmu médií; jejím druhým mužem se stal úspěšný podnikatel a vlivný akcionář společnosti Columbia Pictures Matthew Rosenhaus (1912-1980), měli spolu tři dcery. Po boku druhého manžela se Gila Golan stala výraznou osobností života židovské komunity ve Spojených státech. V polovině 80. let se vdávala potřetí, se svým současným manželem žije střídavě na Floridě a v New Yorku.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.