Jarmila Kurandová

Jarmila Kurandová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

30. ledna, 1890, Veselá u Počátek, Rakousko-Uhersko

6. prosince, 1978, Brno, Československo

90%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1996

Kdo je...

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1973

Ten život ze všech nejmilejší

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1971

Babička

Film - Rodinný, Drama, Romantický

Panter čeká v 17.30

Film - Psychologický, Drama

Dokud jsou ryby němé

Film - Komedie, Drama


1970

Nahota

Film - Psychologický, Drama


1969

Barometr

Film - Drama


1968

Josefina

Film - Hudební, Komedie


1963

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Film - Poetický, Pohádka

Deváté jméno

Film - Krimi, Psychologický, Drama

Čas jeřabin

Film - Krátkometrážní, Poetický, Psychologický, Drama


1961

Pouta

Film - Psychologický, Drama


1960

Vyšší princip

Film - Válečný, Drama

Smyk

Film - Psychologický, Drama

Rychlík do Ostravy

Film - Drama


1959

Princezna se zlatou hvězdou

Film - Pohádka

Dařbuján a Pandrhola

Film - Komedie, Pohádka

Život pro Jana Kašpara

Film - Drama


1956

Synové hor

Film - Sportovní, Životopisný, Drama

Neporažení

Film - Válečný, Drama

Zlatý pavouk

Film - Krimi, Drama

Advent

Film - Drama


1955

Rudá záře nad Kladnem

Film - Drama, Historický

Samota

Film - Romantický


1954

Psohlavci

Film - Drama, Historický

Botostroj

Film - Drama


1953

Přicházejí z tmy

Film - Drama


1952

Pyšná princezna

Film - Komedie, Pohádka, Rodinný, Drama, Romantický

Mladá léta

Film - Životopisný, Drama, Historický

Usměvavá zem

Film - Drama

Konec strašidel

Film - Dobrodružný, Rodinný


1950

Vstanou noví bojovníci

Film - Drama, Historický

Posel úsvitu

Film - Životopisný, Drama, Historický


1949

Rodinné trampoty oficiála Tříšky

Film - Komedie

Dva ohně

Film - Drama


1948

Svědomí

Film - Psychologický, Drama

Ves v pohraničí

Film - Drama

Kariéra

Film - Drama


1947

Týden v tichém domě

Film - Komedie, Povídkový

Čtenáři a jejich svět

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní


1946

Pancho se žení

Film - Komedie, Western, Romantický


1939

Čtyři lidé - jedna řeč

Film - Krátkometrážní


Hostka

1970

Herecké Vánoce

Seriál - Komedie, Talk-show


Archivní záběry

1998

Naše paní Jarmila Kurandová

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1980

Vzpomínka na národní umělkyni Jarmilu Kurandovou

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný

Životopis

Jarmila Kurandová se narodila jako Marie Martínková 30. ledna 1890 ve Veselé u Počátek. Narodila se do chudé a početné rodiny hajného. Nakonec vyrůstala v Dobré Vodě, kde chodila do školy, a již zde spolupracovala s ochotníky. V patnácti odešla do Prahy, kde přijala místo vychovatelky. Při tom chodila jako divák do Národního divadla a jiných divadel. Přes protest rodičů odešla v roce 1908 na inzerát k Housově divadelní společnosti. Za 1. světové války prošla řadou amatérských kočovných divadelních společností (A. Brázdy, A. Vladyky, V. Rovenského, F. K. Štětky a dalších).

Po válce nastoupila do kamenných divadel. Hrála v činohře Moravskoslezského Národního divadla (1919 – 1920), olomouckého Českého divadla (1920 – 1935) a Národního divadla v Brně (1935 – 1960). Po odchodu do penze v roce 1960 se na této scéně objevovala ještě pohostinsky. Ke konci čtyřicátých let se pohostinsky uvedla i na scéně pražského Národního divadla. Kurandová byla dlouholetou ženou divadelního herce Františka Kuranda (1889 – 1976).

Poněkud zavalitější postava, laskavý projev a realistické herectví Kurandovou skvěle předurčovaly do postav velikých hrdinek, hrdých obětavých žen, starostivých a milých babiček, ve kterých se odrážela veliká laskavost, láska k životu a životní zkušenosti její interpretky. Kladla veliký důraz na výslovnost a čistotu českého jazyka. Skvělé kreace předvedla ve hrách „Strakonický dudák“, „Maryša“, „Loupežník“, „Léto“, „Lucerna“ a zejména „Babička“, kterou hrála ještě v 70. letech.

Film našel Kurandovou v pozdním věku. Přesně po druhé světové válce (ještě předtím se v roce 1939 objevila v krátkometrážním snímku ČTYŘI LIDÉ – JEDNA ŘEČ), kdy ji Rudolf Hrušínský obsadil do role matky Pedra (Josef Kemr) Anabely v komedii PANCHO SE ŽENÍ (1946). K filmu se dostala v padesáti šesti letech, a proto jí nabízel pouze postavy laskavých starších chův, matek a babiček. Také působení v brněnském divadle zapříčinilo ne moc velké množství jejích rolí.

Vytvářela malé i velké postavy: Bavorová v Krejčíkově TÝDNU V TICHÉM DOMĚ (1947), obětavá a starostlivá matka a žena v dalším Krejčíkově snímku VES V POHRANIČÍ (1948), manželovu (Saša Rašilov) nervozitu zvládající Tříšková v komedii RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY (1949) Josefa Macha, hospodyně v Zemanově pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952), matka Aloise Jiráska ve filmu MLADÁ LÉTA (1952) Václava Kršky, Kozinova matka ve Fričově dramatu PSOHLAVCI (1955), Janova matka v Sísově dramatu ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA (1959), porodní bába v pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959) Martina Friče, princeznina chůva v další Fričově pohádce PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU (1959), sousedka oznamující pradleně Ryšánkové (Marie Vášová) zastřelení jejího jediného syna v Krejčíkově psychologickém okupačním dramatu VYŠŠÍ PRINCIP (1960), sudička v pohádce TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963) Jana Valáška a další.

Kurandová svoji hereckou kariéru završila opravdu důstojně tak, jak by si to přál každý herec. Její poslední a zároveň jedinou životní rolí byla legendární laskavá a moudrá Babička v Moskalykově dvoudílném zpracování románu Boženy Němcové BABIČKA (1971). Celý projekt byl natáčen pro Československou televizi, ale nakonec byl uveden rovněž v kinech. Kurandová se tak stala třetí představitelkou (po Ludmile Innemannové a Terezii Brzkové) této národem milované literární postavy. Bez další filmové role Kurandová žila ještě dalších sedm let.

Další doménou Jarmily Kurandové byl rovněž rozhlas a výjimečně televize (inscenace BAROMETR a HERECKÉ VÁNOCE). Uplatnila se rovněž na poli pedagogickém, kdy byla externí pedagožkou na brněnské JAMU (1953 – 1960). Za roli matky Pavlasové v dramatu VES V POHRANIČÍ (1948) získala Cenu země České za rok 1947, roku 1954 byla vyznamenána Zasloužilou umělkyní, prezident republiky Ludvík Svoboda jí propůjčil titul Národní umělkyně (1971) a v roce 1975 obdržela Řád práce. Jarmila Kurandová zemřela 6. prosince 1978 v Brně ve vysokých osmdesáti osmi letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.