Mária Bancíková

Mária Bancíková

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1961

Vždy možno začať

Film - Psychologický, Drama

Predjarie

Film - Válečný, Drama

Rodina Vidorovcov

Film - Válečný, Drama


1960

Jerguš Lapin

Film - Poetický, Drama


1959

Muž, ktorý sa nevrátil

Film - Krimi


1958

V hodine dvanástej

Film - Válečný, Drama


1956

Previerka lásky

Film - Drama, Romantický


1954

Drevená dedina

Film - Drama


1938

Neporažená armáda

Film - Drama


1935

Jánošík

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Historický


Vypravečka

1950

Ženy do boja za mier

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Divadlo hrála ochotnicky už v rodném Klenovci. V roce 1934 se zúčastnila divadelní soutěže v Rimavské Sobotě, kde jí porota doporučila studium herectví. A tak šla mladá ochotnice studovat do Bratislavy na tamní Hudební a dramatickou akademii. Absolvovala v roce 1938 u profesora Janka Borodáče.

Už za studií se stala členkou Slovenského národního divadla (1936), jehož členkou a členkou jeho Nové scény (1946 - 1951) byla až do své předčasné smrti. Na divadelních prknech vytvořila celou škálu žánrových postav od mladičkých hrdinek až po postavy starých žen. Psychologicky složité postavy tvořila realisticky a svůj smysl pro krásu jevištní řeči uplatňovala především ve veršovaných hrách. Mezi její vrcholné postavy patří Vassa (Gorkij - Vassa Železnovová), Nora (Ibsen), Kateřina (Shakespeare - Zkrocení zlé ženy), nebo Mína (Lessing - Mína z Barnhelmu). V letech 1941 - 1951 působila jako pedagožka na Státní konzervatoři v Bratislavě.

Film tuto herečku dlouho opomíjel. Poprvé se sice před kamerou objevila již v roce 1935 v českém dramatu Martina Friče JÁNOŠÍK v malé roli vesnické ženy a krátce na to v roce 1938 ve filmu NEPORAŽENÁ ARMÁDA v roli manželky kapitána Jurčíka (Andrej Bagar), ale slovenská kinematografie poznala tuto herečku až v roce 1954. Tehdy jí také debutující režisér Andrej Lettrich obsadil do své prvotiny DREVENÁ DEDINA, budovatelského dramatu, do role Zuzy Šechnárové. Po menší postavě Márii Karasové ve filmu PREVIERKA LÁSKY (1956) vytvořila Bancíková další větší roli v kriminálním filmu Petra Solana MUŽ, KTORÝ SA NEVRÁTIL (1959). Dále hrála ve filmu V HODINE DVANÁSTEJ (1959) jako Záhorová, nebo ve filmové baladě JERGUŠ LAPIN (1960) jako Jergušova matka. Krátce před smrtí vytvořila ve válečném dramatu PREDJARIE (1961) zajímavou dramatickou roli členky ilegální skupiny Hrůzové, kterou umučili nacisti, když odmítla prozradit jména příslušníků své skupiny. Dramatický příběh VŽDY MOŽNO ZAČAŤ (1961), kde ztvárnila roli matky Ivana, přišel do kin až po smrti Bancíkové.

Kromě rozhlasu působila Bancíková také v Československé televizi a to už od jejích počátků. Dále také překládala české hry do slovenštiny. V roce 1955 získala titul Zasloužilá umělkyně.

Petr "Bart" Bartoš

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.