Malcolm McDowell


(Malcolm John Taylor)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 13.6.1943

Miesto Narodenia: Horsforth, Yorkshire, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. Corbin Nash (2018)
  2. Mississippi Murder (2017)
  3. American Satan (2017)  
  4. 31 (2016)
  5. Death Race 2050 (2016)  
  6. Spider, The (2015)
  7. Scooby-Doo! Moon Monster Madness (2015)  
  8. Mind's Eye (2015)
  9. How to Make Love Like an Englishman (2014)  
  10. Tbilisi, My City (2013)
  11. Sanitarium (2013)  
  12. Employer, The (2013)  
  13. Room 237 (2012)  
  14. Antiviral (2012)  
  15. Silent Night (2012)  
  16. Vamps (2012)  
  17. Thicker (2012)
  18. Philadelphia Experiment, The (2012)  
  19. Návrat do Silent Hill 3D (2012)    
  20. Excision (2012)  
 

...více

Životopis

Původem britský herec převážně hlavních záporných nebo rozporuplných rolí psychopatických zloduchů, charakteristický démonickým pohledem, jedinečně řezanou tváří a podmanivým měkkým hlasem.

Narodil se roku 1943 v severoanglickém Horsforthu (dnes součást Leedsu) jako Malcolm John Taylor (herecký pseudonym si zvolil podle rodného příjmení své matky). Dětství prožil v Bridlingtonu na pobřeží Severního moře, kde jeho rodiče provozovali pohostinství. Malcolm s nimi příliš nevycházel a už v 11 letech byl poslán na soukromou školu v hrabství Kent, kde měl rovněž problémy s autoritami. Tady se rozhodl stát se hercem, vytvořil řadu rolí ve školním divadle a začal se herecky vzdělávat.

Pracoval nějaký čas u rodičů jako roznašeč nápojů, než jeho otec svůj podnik propil. Malcolm pak vystřídal ještě řadu zaměstnání, např. prodejce kávy nebo poslíčka, než se uchytil jako komparsista v Royal Shakespeare Company. Jeho první filmová rolička v Loachově Poor Cow byla ještě vystřižena, ale brzy na to jej angažoval Lindsay Anderson do hlavní role ve své alegorii IF.... (1968). Úloha mladistvého rebela Micka Travise Malcolmovi sedla jako ulitá a katapultovala jej mezi hvězdy britského filmu.

70. léta přinesla McDowellovi řadu vynikajících rolí v pozoruhodných filmech rozličných žánrů - hořká romance (THE RAGING MOON), kostýmní komedie (ROYAL FLASH, TIME AFTER TIME), válečná dramata (FIGURES IN A LANDSCAPE, ACES HIGH, VOYAGE OF THE DAMNED, THE PASSAGE). V režii L. Andersona pokračoval ve ztvárňování osudů Micka Travise filmem O LUCKY MAN, který si částečně i sám napsal (volnou trilogii uzavírá BRITANNIA HOSPITAL).

Ale erbovní roli mu připravil Stanley Kubrick svou adaptací A CLOCKWORK ORANGE (1971). McDowellův nevycválaný rozkošnický sadista Alex de Large se stal symbolem groteskního "ultranásilí" a jedním z nejkultovnějších filmových zlosynů. Sám však na toto natáčení nevzpomínal rád, hlavně proto, že ze slavné scény s aparátem proti zavření očí si odnesl poškození rohovky, s nímž se pak ještě řadu let léčil.

Titulní role ve skandální "pornobiografii" CALIGULA (1979) jako by předznamenala, kam se bude jeho kariéra ubírat - v 80. letech poněkud degradovala do stereotypních figur zločinných šílenců, často v béčkových až obskurních filmech, kde spíše karikoval sám sebe z lepších časů; k nejznámějším patří mysteriózní CAT PEOPLE (1982). Rozrůstání jeho bohaté filmografie však přinejmenším co do kvantity neutrpělo a pokračuje až do dnešních dní; čas od času se v ní najde i ambicióznější snímek, který připomene šíři Malcolmova hereckého rejstříku, např. drama z baletního prostředí THE COMPANY (2003) nebo remake HALLOWEENu (2007, 2009), kde převzal po D. Pleasenceovi roli dr. Loomise. Objevil se také v pár "ruských" rolích - jako carský atentátník v CAREUBIJCI (1991) a masový vrah EVILENKO (2004). Široce se věnuje i namlouvání animovaných filmů.

Zasloužilý (nejen) záporák filmového plátna a "ten, co zabil kapitána Kirka" (STAR TREK VII) je potřetí ženatý (jeho druhou manželkou byla Mary Steenburgen), má celkem pět potomků a žije na předměstí Los Angeles. Pohříchu nikdy nezískal skutečně vrcholné ocenění, jeho největším úspěchem zůstala nominace na Zlatý Glóbus a 2. cena od sdružení amerických filmových kritiků za Clockwork Orange.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.