Božena Šustrová

Božena Šustrová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1941

Rukavička

Film - Drama, Romantický


1940

Babička

Film - Drama, Romantický

Pohádka máje

Film - Poetický, Psychologický, Romantický, Historický

Maskovaná milenka

Film - Drama, Romantický

Panna

Film - Komedie

Okénko do nebe

Film - Hudební, Komedie


1939

Lízino štěstí

Film - Drama, Romantický

Ženy u benzinu

Film - Komedie

Humoreska

Film - Drama, Romantický

Svátek věřitelů

Film - Komedie

Muž z neznáma

Film - Psychologický, Drama


1938

Cech panen kutnohorských

Film - Komedie, Historický

Neporažená armáda

Film - Drama

Druhé mládí

Film - Drama, Romantický


1937

Panenství

Film - Psychologický, Drama

Děvče za výkladem

Film - Drama, Romantický

Láska a lidé

Film - Drama


1936

Velbloud uchem jehly

Film - Komedie

Životopis

Již od svých čtyř let hrála v náchodském divadelním spolku, kde byla oblíbenou představitelkou dětských rolí. Po studiu na nižším gymnáziu prošla klášterní školou Uršulínek v Hostinném a anglickou kolejí Viktoria v Praze. Následovala studia na obchodní škole a státní zkouška z angličtiny. Přestože se toužila stát učitelkou, láska k divadlu byla silnější. Na radu Václava Vydry, který s ní hrál při pohostinském představení v Náchodě, odešla na pražskou konzervatoř. Tam na sebe upozornila ve Šrámkově Létě pod režijním vedením dr. Milana Svobody, stejně jako její budoucí kolega Svatopluk Beneš. Po úspěšné pohostinské roli v komedii Na čem nejvíc záleží (O. Wilde) na prknech Vinohradského divadla, získala v tomto divadle angažmá. Zde vytvořila několik významných rolí (např. Blanka v Zeyerově hře Doňa Sanča). V letech 1943 - 1944 hrála v divadle Anduly Sedláčkové.

Šustrová byla, jak se říká, holka "krev a mlíko". Tvárná postava, oplácaný a usměvavý obličej. Své dívky hrála s nesmírným temperamentem, pohotovostí, jistotou a s výraznými gesty a zřetelnou dikcí. Takových a podobných rolí vytvořila v českém filmu 18. Poprvé se objevila před kamerou ještě jako konzervatoristka. Byla to role přítelkyně Niny v podání Adiny Mandlové v komedii Huga Haase a Otakara Vávry VELBLOUD UCHEM JEHLY z roku 1936. První větší roli získala hned o rok později v dramatu Václava Kubáska a Vladislava Vančury LÁSKA A LIDÉ. Ve Vávrově HUMORESCE se objevila jako hezká dcerka pošumavského šumaře Podestáta Hanči, která svedla nešťastného abiturienta Josefa Hupku v podání Rudolfa Hrušínského na dráhu potulného muzikanta a stala se matkou jeho syna Hynka - hlavního hrdiny příběhu.

Další výraznější roli nabídnul Šustrové režisér Gina Hašler v komedii OKÉNKO DO NEBE, kde vytvořila spolu s Jiřím Dohnalem, Ladislavem Peškem a Natašou Gollovou ústřední čtveřici mladých lidí, žijících v jednom bytě pohromadě. Z jejích dalších filmových rolí jmenujme např. hloupou Oldřišku Sudíkovou v melodramatu DRUHÉ MLÁDÍ, Růženu Královou v příběhu NEPORAŽENÁ ARMÁDA, Nelly Wernerovou v MUŽI Z NEZNÁMA, nebo Cilku v POHÁDCE MÁJE.

Nejznámější postavou Šustrové však asi navždy zůstane Kristla v BABIČCE z roku 1940. Partnerem jí byl Jiří Dohnal jako chasník Jakub. Zatímco o 30. let později vytvořili Jaroslava Obermaierová a Jiří Wohanka v televizním zpracování patetickou mileneckou dvojici, Šustrová s Dohnalem vytvořili milenecký pár plný života a radosti. Poslední filmovou rolí Boženy Šustrové byla rozmazlená Adélka Houdková v melodramatu J. A. Holmana RUKAVIČKA. Po roce 1941 se definitivně odmlčela. Svědectví, že kolaborovala s nacistickými okupanty a proto raději emigrovala se dnes již nedají ověřit. Přesto se Šustrová nesmazatelně zapsala do české filmové historie jako představitelka mladých dívek plných života.

Petr "Bart" Bartoš

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.