Bhaskar Roy Chowdhury

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1978

Ghar

Film - Rodinný, Drama


1972

Trisandhya

Film


1970

Chlemtám tvou krev

Film - Horor

Protivník

Film - Drama

Epitaph, The

Film - Krátkometrážní


1960

Creation of Woman, The

Film - Krátkometrážní


Archivní záběry

2010

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape

Film - Dokumentární

Životopis

Indický tanečník, choreograf, malíř a herec Bhaskar Roy Chowdhury je nejlépe znám jako tanečník indických lidových tanců.

Bhaskar se narodil do zámožné královské rodiny a je synem Devi Prasad Roy Chowdhuryho, slavného malíře a sochaře. Vyrůstal bez sourozenců a užíval si života bohatství, privilegií a služebníků. Na střední škole projevil zájem o box, který mu vydržel i během studií na Madras Christian College. Ještě před maturitou v roce 1946 se Chowdhury stal profesionálním boxerem, ale svou úspěšnou boxerskou kariéru musel záhy opustit kvůli vážnému zranění prstu.

V roce 1948 se Chowdhury rozhodl vykonávat současně dvě kariéry: jednu kariéru jako herec a druhou kariéru jako profesionální indický lidový tanečník. Chowdhury trénoval s několika guruy, učil se stylům tanců Bharata Natyam, Kathakali, Kathak a Manipuri. Následující rok založil a choreografoval taneční společnost Bhaskar & Company. Tato společnost si užila úspěchu na cestách po Indii i na Srí Lance.

Jako herec se Chowdhury objevil ve více než třiceti filmech. Taneční vystoupení a herecká kariéra Bhaskara upoutaly pozornost producenta, režiséra a skladatele Maxe Liebmana. Nabídl talentovanému Bhaskarovi televizní roli a navrhl mu, aby zkusil štěstí v USA a rozšířil tam svou filmovou kariéru. S požehnáním svých rodičů se přestěhoval do USA a získal roli výřicího derviše v televizní produkci The Adventures of Marco Polo (1956) režiséra Maxe Liebmana.

V průběhu let následovaly další herecké role a také hlavní role v kultovní hororové klasice I Drink Your Blood (1970). Jihoasijský tanec ale byl i nadále středobodem Bhaskara a se svým tanečním souborem procestoval mnoho mezinárodních státu, než se mu v roce 1977 stala tragická nehoda. Bhaskar a jeho společnost měli mít vystoupení v Indianě. Před představením Bhaskar ještě řešil zvuk a choreografii, mezitím bylo slabě osvětlené orchestřiště sníženo a Bhaskar omylem vstoupil do osmi metrové propasti.

Výsledky nehody byly zničující. Polámané končetiny, stejně jako páteř na čtyřech místech. Po zbytek života zůstal Bhaskar od pasu dolů ochrnutý. Po měsících rehabilitace, podpory rodiny a přátel našel Bhaskar v životě novou energii a účel v malování obrazů. Bhaskarovy obrazy odrážely jeho indickou kulturu a výtěžky z prodeje obrazů do soukromých sbírek byly věnovány charitativním organizacím na pomoc zdravotně postiženým.

Epistemolog

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.