Adriana Romanová-Tarábková

Adriana Romanová-Tarábková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

28. května, 1966, Bratislava, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2012

Rodinné prípady

Seriál - Drama


2009

V mene zákona

Seriál - Krimi


1993

Konec básníků v Čechách

Film - Komedie, Romantický


1992

Kačenka a zase ta strašidla

Film - Rodinný, Fantasy


1990

Šípková Růženka

Film - Pohádka

Studňa mladosti

Film


1987

Nové Pištáčikové dobrodružstvá

Film - Dobrodružný, Pohádka, Animovaný

Pistácikove dobrodruzstvá

Film


1986

Alžbetin dvor

Seriál - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Cena odvahy

Film - Drama

Horečka

Film - Drama


1984

Jak básníci přicházejí o iluze

Film - Komedie, Romantický

Král Drozdí brada

Film - Pohádka

Životopis

„Jsi modrá jako hladina, jsi řeka, která usíná, jsi jako nebe za úsvitu a věříš na lži ze soucitu…“

Těmito verši vyznal medik Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) ve druhém díle Básníků lásku zdravotní sestřičce Jeskyňce, která se stala nejslavnější rolí slovenské herečky Adriany Tarábkové. Narodila se v Bratislavě a pochází z rodiny stavařů, což i ji přivedlo ke studiu na Střední průmyslové škole stavební. Již tady se ale začala prosazovat jako modelka a jejích fotografií v časopisu Dievča si povšiml slovenský režisér Miloslav Luther. Ten jí pak nabídl hlavní ženskou roli pyšné princezny Anny v pohádce KRÁL DROZDIA BRADA (1984), v níž byl jejím partnerem Lukáš Vaculík.

Vzápětí dostala další nabídku a na Lutherovo doporučení ji oslovil Dušan Klein pro postavu nedobytné Jeskyňky, druhé lásky Štěpána Šafránka, ve filmu JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Zkušenosti s filmovým natáčením přivedly Adrianu Tarábkovou k přijímacím zkouškám na bratislavskou VŠMU (Vysoká škola múzických umění), kde ovšem neuspěla, a po maturitě zamířila na obor ekonomiky řízení na Slovenské vysoké škole technické. Ještě za vysokoškolských studií nicméně přijala několik dalších nabídek k natáčení, připomeňme alespoň historickou minisérii ALŽBETIN DVOR (1986), v jejímž prvním díle se objevila ve vedlejší roli Agnešky Beličkovej, hrála také v několika televizních inscenacích.

Po škole se Adriana Tarábková provdala za Zdeno Romana, s nímž později založila firmu na výrobu a prodej obalové techniky. V podnikání se jim začalo dařit a z bytu na sídlišti se přestěhovali do luxusního domu. Před kamerou se po několikaleté přestávce objevila naposledy opět v režii Dušana Kleina, když přikývla na epizodní výstup jedné z bývalých lásek Štěpána Šafránka ve filmu KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH (1993). S manželem se nadále věnují podnikání, spolu se synem Tomášem žijí v Bratislavě. Adriana Tarábková-Romanová se dnes snaží o zachování soukromí, vyhýbá se zájmu médií, na poměrně časté žádosti o rozhovor odpovídá strohým vyjádřením, že žije běžný rodinný a pracovní život, a svou někdejší filmovou kariéru pokládá za uzavřenou kapitolu.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.