Joanna Shimkus

Joanna Shimkus

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2022

Sidney

Film - Dokumentární, Životopisný


2000

Sidney Poitier: One Bright Light

Film - Dokumentární


1972

Time for Loving

Film - Komedie, Drama


1971

The Marriage of a Young Stockbroker

Film - Komedie


1970

The Virgin and the Gypsy

Film - Drama, Romantický


1969

Ztracený muž

Film - Drama

L'invitata

Film - Drama


1968

Ho!

Film - Krimi

Vlak s mlékem zde již nestojí

Film - Thriller, Drama

La Prisonnière

Film - Drama

Tma přede mnou, tma za mnou

Film - Poetický, Psychologický, Drama


1967

Dobrodruzi

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1966

Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Film - Komedie, Drama


1965

Paříž očima...

Film - Komedie, Povídkový, Drama

Idoli controluce

Film


1964

De l'amour

Film - Komedie


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


Hostka

1985

The 2th Annual American Cinema Awards

Seriál - Publicistický


1961

La grande farandole

Seriál - Hudební

Životopis

Filmová kariéra a s ní spojená sláva kanadské rodačky Joanny Shimkus je již dávnou minulostí, ve společnosti filmařů se ale dodnes pohybuje jako manželka slavného amerického herce Sidneye Poitiera (*1927). Po rodičích má Joanna Shimkus litevské kořeny, narodila se ale v kanadském Halifaxu, později vyrůstala v Montrealu. Počátkem šedesátých let odešla do Paříže, kde se začala prosazovat jako modelka, svou vizáží brzy zaujala i filmaře.

Před kamerou debutovala jako dvacetiletá v komedii Z LÁSKY (De l′amour, 1964) režiséra Jeana Aurela, následovaly další role v několika filmech, objevila se také v televizí. Tragickou postavou dívky Laetitie doplnila hvězdné obsazení (Lino Ventura, Alain Delon) filmu DOBRODRUZI (Les aventuriers, 1967), ve filmu HO! (1968) vytvořila partnerskou dvojici s J. P. Belmondem. Významné herecké příležitosti dostala i mimo Francii a například v britském filmu VLAK S MLÉKEM ZDE JIŽ NESTOJÍ (Boom, 1968) sekundovala Elizabeth Taylor a Richardu Burtonovi. Mezitím se pokusila prosadit i jako zpěvačka a se Sachou Distelem nazpívala francouzskou verzi slavné Sinatrovy písně Something Stupid (1967).

Koncem šedesátých let začala její herecká kariéra upadat a poslední velké role vytvořila opět v britské produkci. V režii Christophera Milese hrála ve dvojici s Francem Nerem ve filmu PANNA A CIKÁN (The Virgin and the Gypsy, 1970) a tento titul jí vynesl nominaci na cenu Zlatého Laurela. Stejný režisér jí pak svěřil hlavní roli ve filmu ČAS PRO MILOVÁNÍ (A Time for Living, 1971). Krátce nato se seznámila s americkým hercem Sidneyem Poitierem (*1927), s nímž má dvě dcery, Aniku (*1972) a Sydney (*1973), která je dnes také herečkou. V roce 1976 se pak stala Poitierovou třetí manželkou a žijí spolu dodnes. Kromě společenských povinností vyplývajících z manželství s jedním z předních amerických herců se dnes Joanna Shimkus příležitostně věnuje navrhování interiérů.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.