Alžbeta Štrkulová

Alžbeta Štrkulová

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Moderátorka

18. srpna, 1945, Košice, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1976

Bratislavská lýra: Galakoncert Bratislavskej lýry 1976

Film - Hudební


1974

Kvety zla

Film - Psychologický, Drama


1973

Cesta do Paríža

Film - Rodinný, Drama


1970

87. revír

Film - Krimi


1968

Jarní vody

Film - Poetický, Drama, Romantický

Traja svedkovia

Film - Historický

Čas slunce a růží

Film - Hudební, Krátkometrážní

Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde

Film - Komedie


1967

Tři dcery

Film - Drama


Moderátorka

1975

Silvestr na Silvestru

Seriál


Hostka

2002

Čo bolo, bolo...

Seriál - Hudební


1983

30 májů s ČST

Seriál - Hudební


1969

Hovory cez rampu

Seriál

Životopis

Slovenka Alžbeta Štrkulová vstoupila do obecného povědomí především jako vítězka československé soutěže krásy v roce 1967, ale předtím i potom se uplatnila na filmovém plátně, známá je nicméně především jako televizní hlasatelka a moderátorka. Narodila se v Košicích a od dětství vystupovala ve folklórním souboru Čarnica. Po maturitě začala studovat na nově vzniklé přírodovědecké fakultě Univerzity P. J. Šafárika v Košicích, v roce 1962 zároveň externě začala účinkovat jako hlasatelka televizního studia v Košicích.

Půvabné tváře z televizní obrazovky si povšiml režisér Štefan Uher, který Štrkulovou obsadil do jedné z hlavních rolí ve svém filmu TRI DCÉRY (1967). Tento silný baladický příběh situovaný do padesátých let je dnes již zapomenutý, patří ale k výrazným počinům slovenské kinematografie 60. let a po roce 1968 putoval do trezoru kvůli svému protikomunistickému pojetí. V průběhu natáčení zvítězila Alžbeta Štrkulová v soutěži Miss Československo, jejíž finále se konalo v Ostravě. Celosvětový fenomén soutěží krásy k nám pronikl v průběhu šedesátých let a první klání, tehdy ještě pod názvem Dívka roku, se konalo v roce 1966. Další ročník probíhal již s názvem Miss Československo a Štrkulová se tedy často uvádí jako první československá Miss, i když to není úplně přesné. Alžbeta Štrkulová se v roce 1967 zúčastnila finále Miss World v Londýně, kde dosáhla úspěchu v podobě umístění na šestém místě.

Pozadu se svým zájmem o krásnou dívku nezůstali ani filmaři a v následujícím roce se Štrkulová objevila ve dvou filmech a jedné televizní inscenaci. Slovenský režisér Paľo Bielik ji ve svém historickém dramatu TRAJA SVEDKOVIA (1968) svěřil roli dcery jednoho z hlavních protagonistů. V témže roce se pak jako krásná Gemma Roselli objevila ve filmovém přepisu klasické literární předlohy JARNÍ VODY (1968) pod režijním vedením Václava Kršky. Nevelkou roli pak ztvárnila ve slovenské televizní inscenaci POMSTA STAREJ DÁMY ALEBO NA KAŽDÉHO RAZ DÔJDE (1968).

Filmová dráha Alžbety Štrkulové se uzavřela již v roce 1968, nadále ale působila jako televizní moderátorka, po svatbě byla známá též jako Štrkulová-Šebová. V 90. letech začala podnikat a více než tři roky strávila v USA. V průběhu tohoto pobytu navázala spolupráci se slovenskou komerční televizí Markíza a pro ni v Americe natočila několik reportáží. Jako členku poroty ji bylo možno vidět také v novodobých ročnících soutěže Miss a v roce 1997 moderovala finále Miss Universe na Havaji.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.