Ruth Chatterton

Ruth Chatterton

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2008

Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood

Film - Dokumentární


1953

Hamlet

Film - Drama


1938

Royal Divorce, A

Film - Drama, Historický


1937

The Rat

Film - Krimi, Drama


1936

Továrník Dodsworth

Film - Drama, Romantický

Girls' Dormitory

Film - Drama, Romantický

20th Century Fox Promotional Film

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Lady of Secrets

Film - Drama


1934

Journal of a Crime

Film - Drama


1933

Female

Film - Komedie, Drama, Romantický

Hollywood on Parade No. A-13

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Lilly Turner

Film - Drama


1932

Frisco Jenny

Film - Drama

The Rich Are Always with Us

Film - Komedie, Drama, Romantický

The Crash

Film - Drama

Tomorrow and Tomorrow

Film - Drama


1931

The Magnificent Lie

Film - Drama

House That Shadows Built, The

Film - Dokumentární

Unfaithful

Film - Drama

Once a Lady

Film - Drama


1930

Paramount Revue

Film - Muzikál

Anybody's Woman

Film - Drama

The Lady of Scandal

Film - Komedie, Drama, Romantický

The Right to Love

Film - Drama

Ukolébavka

Film - Drama


1929

Charming Sinners

Film - Drama

Madame X

Film - Drama

The Doctor's Secret

Film - Drama

The Dummy

Film - Komedie

The Laughing Lady

Film - Drama


1928

Hříchy otců

Film - Drama


Host/ka

1951

The 23rd Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Ruth Chatterton byla americkou herečkou, romanopiskyní a pilotkou v počátcích ženského letectví.
Narodila se na Štědrý den, 24. prosince 1892, v New York City Walteru Smithovi a Lillian Reed Chattertonové. Byla jednak anglicko-francouzského původu a jednak potomkem anglického básníka Thomase Chattertona. Rodiče se jí rozešli, ještě když byla relativně mladá. Aby mohla finančně rodinu podporovat, opustila ve čtrnácti letech školu a rozjela kariéru na Broadwayi.
Ruth začala jako sboristka v divadelní hře a do svých osmnácti už zářila na jevištích v Americe. Největší úspěch přišel v roce 1914, kdy vystupovala v hlavní roli hry DADDY LONG LEGS, adaptace podle románu Jean Websterové. V roce 1924 se provdala za britského herce Ralpha Forbese, se kterým téhož roku účinkovala v THE MAGNOLIA LADY, což byla muzikální verze hitu COME OUT OF THE KITCHEN. Ruth se s Forbesem v roce 1928 přestěhovali do Hollywoodu a za pomoci Emila Janningse byla obsazena do své první filmové role v SINS OF THE FATHERS a téhož roku uzavřela smlouvu se studiem Paramount Pictures, pročež přišly na řadu role ve filmech THE DOCTOR’S SECRET (1929), THE DUMMY (1929), MADAME X (1929). A za další film v pořadí obdržela mimo jiné svou první nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. Následující rok jí přinesl druhou Oscarovou nominaci, opět za hlavní roli, za snímek SARAH AND SON (1930), který líčí příběh jedné hospodyňky na mizině, jenž získá slávu a bohatství coby operní pěvkyně. Její zkušenosti „na prknech“ vyzdvihly řadu filmů, ve kterých účinkovala v době, kdy němé filmy přecházely na mluvené. I když se jednalo pouze o zfilmovanou divadelní tvorbu, díky přesné artikulaci a způsobu hraní ji docenila veřejnost stejně jako kritici. Nicméně svého prvního chlebodárce, Paramount Pictures, opustila kvůli Warner Brotheres (ještě spolu s herci Williamem Powellem a Kay Francisovou); jak se ukázalo, Warneři potřebovali přísun umělců na „vysoké úrovni“. Producentovi Samuelu Goldwynovi natočila snímek DODSWORTH (1936), což se ve velké většině pokládá jako její nejkvalitnější práce (s tím, že většina to považuje za výkon hoden Oscara, ačkoli nominována nebyla).
Vzhledem k jejímu věku (již po čtyřicítce) a faktu, že studio bylo zaměřeno na mladší hvězdy, tedy slibnějšími magnety na zisk, se Ruth odstěhovala do Anglie, kde pokračovala v kariéře u filmu. Posledním snímkem byl A ROYAL DIVORCE (1938). Z ústraní se navrátila v 50. letech v rámci několika amerických televizních opusů, např. adaptace DODSWORTH na stanici CBS, kde se objevila společně s Mary Astorovou a Walterem Hustonem. Její poslední účinkování v televizi bylo jakožto Gertruda, Hamletova matka, v adaptaci na HAMLETA z roku 1953, s Mauricem Evansem v titulní roli.
Poté, co herectví pověsila na hřebík, úspěšně začala kariéru spisovatelky, která vytvořila několik románů. Také v té době byla jednou z pár letkyň, přátelila se s Amelií Earhartovou. Několikrát samostatně proletěla Spojené státy křížem krážem. Učila létat britského filmového a divadelního herce Briana Ahernea, který tuto zkušenost podrobně popsal ve své biografii. První manželství, s Ralphem Forbesem, od roku 1924 vydrželo do roku 1932. Den po nabytí platnosti jejich rozvodu, se Ruth znovu provdala za svého častého hereckého kolegu, irského rodáka, George Brenta (manželství trvalo dva roky). Do třetice a naposledy si vzala Barryho Thomsona, za kterého byla provdána od r. 1942 až do jeho smrti v r. 1960. Ruth byla bezdětná. Ve svých 68 letech zemřela na krvácení do mozku, v connecticutském Norwalku. Na hollywoodském chodníku slávy patří Ruth Chattertonové hvězda s jejím jménem.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.