Jeanne Eagels

Jeanne Eagels

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1929

Jealousy

Film - Drama

The Letter

Film - Drama


1927

Man, Woman and Sin

Film - Drama


1919

The Madonna of the Slums

Film - Krátkometrážní


1918

Cross Bearer, The

Film - Drama


1917

Fires of Youth, The

Film - Drama

Under False Colors

Film - Drama


1916

World and the Woman, The

Film - Drama


1915

The House of Fear

Film - Mysteriózní


1914

A Lesson in Bridge

Film - Krátkometrážní, Drama


1913

Bride of the Sea, The

Film - Krátkometrážní, Thriller

Ace of Hearts, The

Film - Krátkometrážní, Drama


Archivní záběry

1980

Hollywood

Seriál - Dokumentární, Historický

Životopis

„Jsem největší herečkou na světě i největším smolařem. A všem je to fuk.“

Americká herečka, rodným jménem Eugenia Eagles, byla známá především svými vystoupeními na Broadwayi a v několika hraných filmech. Narodila se v Kansas City v Missouri manželům Edwardu a Julii Eaglesovým 26. června 1890 s německými a irskými kořeny. Ačkoli spousta biografických materiálů tvrdí, že jejím rodným jménem bylo Amelia Jeanne Eagles, její skutečné jméno bylo Eugenia (podle záznamů sčítání lidu pro Kansas City v letech 1900 i 1910). Měla pět sourozenců. Otec zemřel v roce 1910 a zanechal tak 44letou vdovu se šesti dětmi, aby je vychovávala. Jeanne nastoupila do St. Joseph’s Catholic School a Morris Public School. Ale školu opustila krátce po svém Prvním svatém přijímání, aby mohla pracovat jako pokladní v obchodním domě.

Svoji hereckou kariéru zahájila v Kansasu, vystupovala ve varieté už jako velmi mladá. Kansas opustila kolem svých patnácti let a vyrazila na turné po středozápadě Spojených států spolu s uskupením Dubinsky Brothers‘. Zpočátku byla tanečnicí, ale včas využila situace a pokračovala tak s hraním hlavních rolí v několika komediích i dramatech, kreré pořádali Dubinskyovci. V rámci jejího působení v této skupině, se provdala za Morrise Dubinského, který často hrál role padouchů. Okolo r. 1911 se přestěhovala do New York City, tady pracovala ve sboru a nakonec se stala jednou ze „Ziegfeld Girl“ (což byla dívka-sboristka, vystupující v revue jménem Ziegfeld Follies na Broadwayi). Jeanne měla hnědé vlasy, ale když odjela do New Yorku, odbarvila si je. Říkávala, že má španělský a irský původ a že její příjmení bylo původně ‚Aguilar‘, což se dá volně přeložit do angličtiny jako ‚eagle‘ (česky orel), také změnila jeho pravopis z ‚Eagles‘ na ‚Eagels‘, údajně proto, že se domnívala, že to vypadá lépe na propagačních poutačích nad kinem. Během tohoto období si zahrála doprovodnou roli v MIND THE PAINT GIRL a dále po boku George Arlisse ve třech úspěšných hrách. V roce 1915 se poprvé objevila v hraném filmu. V následujících letech střídala filmování s vystupováním na Broadwayi, až v roce 1922 konečně hrála hlavní roli ve hře RAIN anglického spisovatele W. S. Maughama. Roku 1925 se provdala za bývalou hvězdu fotbalového týmu na univerzitě Yale, Edwarda Harris Coye, jež se stal makléřem na burze. Pár neměl nikdy děti a v r. 1928 se rozvedli. Rok nato jí byla nabídnuta role Roxie Hart ve známé hře CHICAGO od Maurine Dallas Watkins, avšak Jeanne od role odstoupila během zkoušek. Dále se objevila v komedii HER CARDBOARD LOVER, po boku Leslieho Howarda a několik měsíců s touto hrou jela turné. Po sezóně na Broadwayi, si dala pauzu, aby mohla natáčet u filmu. V r. 1929 natočila dva mluvené filmy pro Paramount Pictures, JEALOUSY a THE LETTER (za nějž byla posmrtně nominována na ceny Academy Awards).

Právě předtím, než se vrátila zpátky na pódia Broadwaye s novou hrou, Jeanne náhle zemřela při své návštěvě soukromé newyorkské nemocnice ve věku 39 let. Soudní lékaři nesouhlasili s příčinou smrti a existovaly tři různé zprávy od koronera – všechny s odlišnými závěry. Nicméně dostupný důkaz ukazoval na vliv alkoholu, sedativ nebo heroinu. Všechny tři látky byly pravděpodobně v jejím ústrojí v době úmrtí. Údajně si Jeanne nechala dát sedativum při první návštěvě lékaře a následně u dalšího lékaře, jenž nevěděl, že již jednu dávku dostala, neinformovaně vpravil do těla neuvědomělé herečky druhou injekci, což způsobilo předávkování a smrt. Po smutečním obřadu v New Yorku, se konal druhý obřad v Kansas City, kde byla pohřbena na hřbitově Calvary Cemetery. Všichni její sourozenci i matka Jeanne přežili, i pravděpodobně jediný její potomek, syn, jehož měla s prvním manželem (Dubinsky), avšak jeho osud není znám.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.