Catherine Jourdan

Osobnostcsfd.cz

Herečka

90%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1989

Nuit des toiles, La

Film - Krátkometrážní


1984

L'Araignée de satin

Film - Komedie


1982

Aphrodite

Film - Drama, Pornografický


1981

Pourvoir

Film

Diablo y la dama, El

Film


1979

Zoo zéro

Film - Experimentální, Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama, Fantasy


1978

Guerres civiles en France

Film - Drama


1976

Germicide

Film - Drama

Blondy

Film - Drama


1975

Dehors-dedans

Film - Drama


1974

Čtyři sluhové a čtyři mušketýři

Film - Dobrodružný, Komedie

Čtyři sluhové a kardinál

Film - Dobrodružný, Komedie

Nouvelles d'Henry James

Seriál - Drama


1973

Mariage a la mode, Le

Film


1972

Rendez-vous en forêt, Les

Film - Drama, Fantasy


1971

N. a pris les dés...

Film - Drama

Petit matin, Le

Film


1970

Eden a potom...

Film - Experimentální, Horor, Drama

Bas de cuir

Seriál - Dobrodružný


1969

Amore e rabbia

Film - Povídkový, Drama

Die Lederstrumpferzählungen

Seriál - Dobrodružný, Western

Podivuhodná příchuť majetku

Film


1968

Dívka na motocyklu

Film - Romantický

Vivre la nuit

Film


1967

Samuraj

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Životopis

Catherine Jourdan byla spíše hrající modelkou než skutečnou herečkou, na přelomu 60. a 70. let nicméně patřila ke známým tvářím francouzského filmu s přesahem i do zahraničí. Pocházela z malého městečka Azay-le-Rideau ve střední Francii a její skutečné jméno znělo Catherine Paule Mignon. Díky svému půvabu si během středoškolských studií začala přivydělávat jako modelka a v osmnácti letech odešla do Paříže s rozhodnutím prosadit se jako filmová herečka.

Pod vedením herce a pedagoga Yvese Fureta získala určitou hereckou průpravu a v první – zatím bezejmenné roli – se objevila ve filmu SAMURAJ (Le samourai, 1967) v hlavní roli s Alainem Delonem. S ním a tentokrát již na větším prostoru pak hrála v u nás méně známém britsko-francouzském filmu DÍVKA NA MOTOCYKLU (The Girl on a Motorcycle, 1968). Následovaly i nabídky ze zahraničí a po účasti na italském povídkovém filmu LÁSKA A ZUŘIVOST (Amore e rabbia, 1969) si zahrála i v jednom německém seriálu.

Na přelomu 60. a 70. let se Catherine Jourdan dočkala i několika velkých rolí, například v komedii PODIVUHODNÁ VŮNĚ DĚDICTVÍ (Un merveilleux parfum d′oseille, 1969) nebo v melodramatu ČASNĚ ZRÁNA (Le petit matin, 1971). V těchto filmech byla obklopena souhvězdím významných osobností francouzského divadla, dnes jsou to ale již zapomenuté počiny tehdejší kinematografie. Z našeho pohledu stojí za zmínku film režiséra Alaina Robe-Grilleta EDEN A POTOM (L′Éden et après, 1970) natočený se slovenskou účastí (byl to již druhý Robe-Grilletův film realizovaný na Slovensku).

V mezinárodním měřítku se Catherine Jourdan zviditelnila až s dvěma historickými komediemi – nepříliš zdařilými, tehdy ovšem úspěšnými – režiséra André Hunebella ČTYŘI SLUHOVÉ A ČTYŘI MUŠKETÝŘI (Les quatre Charlots mousquetaires, 1973) a ČTYŘI SLUHOVÉ A KARDINÁL (Les Charlots en folie: À nous quatre Cardinal, 1974); v obou filmech hrála královnu Annu Rakouskou. Jestliže se počátek filmové dráhy Catherine Jourdan odehrával v rámci žánrově těžko zařaditelných snímků, podobný byl i tajuplný příběh ZOO NULA (ZOO zéro, 1977) s Klausem Kinskim a italskou hvězdou Alidou Valli. A jestliže ve většině filmů nabídla divákům své tělesné půvaby, nejinak tomu bylo i u jejích posledních snímků z 80. let (APHRODITE, 1982).

Od konce 80. let žila Catherine Jourdan zcela v soukromí, jejím životním partnerem byl fotograf, výtvarník a také filmový režisér Alain Fleischer (*1944), pod jehož vedením hrála ve výše zmíněném filmu ZOO NULA (ZOO zéro, 1977). Po četných zdravotních obtížích zemřela Catherine Jourdan následkem plicní embolie v Paříži 18. února 2011 ve věku 62 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.