Melina Mercouri

Melina Mercouri

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

18. října, 1920, Athens, Řecko

6. března, 1994, New York City, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1978

Grito de mujer

Film - Drama


1977

Nasty Habits

Film - Komedie


1975

Once Is Not Enough

Film - Drama

Tragoudia tis fotias

Film - Dokumentární, Hudební


1974

The Rehearsal

Film - Drama


1970

La promesse de l'aube

Film - Drama


1969

Vesele, jen vesele

Film - Komedie


1966

Je léto, půl jedenácté večer

Film - Krimi, Drama, Romantický

A Man Could Get Killed

Film - Komedie


1965

Pianos mecánicos, Los

Film - Drama


1964

Topkapi

Film - Dobrodružný, Komedie, Krimi, Thriller

Top à...

Seriál - Hudební


1963

Vítězové

Film - Válečný, Drama

Canzoni nel mondo

Film - Dokumentární


1962

Phaedra

Film - Drama


1961

Poslední soud

Film - Komedie

Vive Henri IV... vive l'amour!

Film - Komedie


1960

Nikdy v neděli

Film - Komedie, Drama


1959

Zákon

Film - Drama


1958

Cikánka a gentleman

Film - Drama, Romantický


1957

Ten, který musí zemřít

Film - Drama


1956

Cinépanorama

Seriál - Dokumentární


1955

Stella

Film - Psychologický, Drama, Romantický


Hostka

1994

The 66th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1983

Cadence 3

Seriál - Hudební


1981

7 sur 7

Seriál - Publicistický


1970

The Virginia Graham Show

Seriál - Talk-show


1969

The David Frost Show

Seriál - Talk-show


1968

The 22nd Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


Vypravečka

1981

Gynaikes stin exoria

Film - Krátkometrážní

Životopis

Řecká rodačka Melina Mercouri toho za svůj život stihla hodně – napřed se prosadila v několika evropských zemích jako herečka, později patřila k významným osobnostem politiky v rodném Řecku. Narodila se do významné athénské rodiny, její dědeček Spyridon Merkoúris byl starostou v Athénách, otec Stamatis Merkoúris byl poslancem řeckého parlamentu. Melina, vlastním jménem María Amalíka Merkoúris, byla již v dětství rebelkou a život v prominentní rodině spoutané konvencemi jí v patnácti letech donutil k odchodu z domova, v roce 1941 se provdala za bohatého velkostatkáře Panose Harokopose.

Za války začala studovat herectví na Dramatickém institutu Národního divadla v Athénách. Krátce po válce zazářila v řeckém Národním divadle ve hrách Smutek sluší Elektře nebo Tramvaj do stanice touha, počátkem padesátých let začala své aktivity dělit mezi Athény a Paříž, kde vystupovala v divadelních hrách Marcela Acharda, účinkovala na jevištích Théâtre Antoine nebo Théâtre de la Renaissance. První filmovou roli – a hned titulní – jí nabídl významný řecký režisér Mihalis Kakogiannis ve svém psychologickém dramatu STELLA (1955), které zabodovalo na festivalu v Cannes a získal i Zlatý glóbus v USA za nejlepší film. Přestože Melině Mercouri bylo v té době již 35 let, stala se vyhledávanou hvězdou s přezdívkou Poslední řecká bohyně, překvapivě o ni ale nebyl zájem v rodném Řecku. Osudové setkání v Cannes proběhlo s režisérem Julesem Dassinem (1911-2008).

V Řecku natočila francouzsko-italský film TEN, KTERÝ MUSÍ ZEMŘÍT (Celui qui doit mourir, 1957) právě v režii Julese Dassina. Následně točila v Británii nebo Itálii (ZÁKON – La legge, 1959, opět v režii Julese Dassina), ve francouzském historickém snímku AŤ ŽIJE JINDŘICH IV., AŤ ŽIJE LÁSKA (Vive le Henri IV., vive l´amour, 1961) hrála královnu Marii Medicejskou. Ze spolupráce s Julesem Dassinem vyniká moderní adaptace starého řeckého mýtu PHAEDRA (1963), v němž hrála titulní roli a po jejím boku stanuli herci z různých zemí v čele s Anthony Perkinsem. Za tento film byla Melina Mercouri nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

Zatímco s Dassinem točila Melina Mercouri převážně v Řecku, s dalšmi režiséry pracovala na různých koprodukčních projektech ve Francii, Itálii, Británii nebo Španělsku. Ze spolupráci s Dassinem byl největším úspěchem příběh Američana a řecké prostitutky NIKDY V NEDĚLI (Pote tin Kyriaki, 1960), který opět zabodoval ve festivalových soutěžích. Melina Mercouri byla oceněna jako nejlepší herečka na festivalu v Cannes, za svou roli byla nominována na Oscara a na cenu BAFTA. V tomto filmu také zpívala a píseň Never On Sunday skladatele Manose Hatzidakise získala Oscara. Půvabnou zlodějku Elizabeth hrála Melina Mercouri v dalším Dassinově filmu TOPKAPI (1964), tentokrát natočeném v americké produkci, a tento film pro ni znamenal další nominaci na Zlatý glóbus. S Romy Schneider pak hrála v dramatu JE LÉTO, PŮL JEDENÁCTÉ VEČER (10:30 P.M., 1966).

Mezitím se v roce 1962 Mercouri rozvedla se svým prvním manželem a v roce 1966 stvrdila sňatkem již několik let trvající vztah s Julesem Dassinem. Ačkoliv Melina Mercouri pracovala v celé Evropě, doma se stále cítila v Řecku. Když ale v její rodné zemi došlo v roce 1967 ke státnímu převratu a nastolení vojenské diktatury, zaujala k novému režimu kritický postoj a musela odejít do exilu ve Francii (v době převratu hrála ve Spojených státech v divadle). Její filmy (a také LP desky) byly v Řecku zakázány, ztratila majetek i řecké občanství. Omezila práci pro film, jako politická aktivistka bojovala za obnovení demokracie v Řecku a coby značně populární osobnost byla trnem v oku řecké vojenské juntě, což vedlo k tomu, že byla vystavena i několika pokusům o atentát. Před kamerou se objevovala již jen zřídka, posledním velkým úspěchem pro ni byl francouzsko-americký film PROMISE AT DOWN (1970), za nějž byla opět nominována na Zlatý glóbus.

Když se dění v Řecku vrátilo v roce 1974 k normálním poměrům, Melina Mercouri se do země vrátila, v řadách strany Panhelénského socialistického hnutí se nadále věnovala politice a od roku 1977 byla poslankyní řeckého parlamentu, značný vliv jí zajišťovalo také osobní přátelství s premiérem Andreasem Papandreu. V letech 1981-1990 byla Melina Mercouri řeckou ministryní kultury; v této funkci se snažila především o navrácení antických movitých památek roztroušených po celé Evropě, což se jí nepodařilo, její zásluhou ale Evropská unie začala každoročně vyhlašovat soutěž o Evropské hlavní město kultury. Podporovala archeologický výzkum, ale i stavby nových kulturních institucí, v její funkci jí velmi pomáhala i mezinárodní popularita kdysi slavné herečky a bojovnice za demokracii. Po odchodu z vlády v roce 1990 kandidovala Mercouri na post athénské starostky, ve volbách ale neuspěla.

V roce 1992 stála naposledy na divadelním jevišti, poslední období života pak strávila v Americe a zemřela v New Yorku následkem nádorového onemocnění (6. března 1994 ve věku 73 let). V Athénách jí pak byl vypraven státní pohřeb a je tu i pohřbena. Paradoxem je, že zatímco ona, athénská rodačka, zemřela v New Yorku, její manžel, Američan Jules Dassin, skonal o čtrnáct let později v Athénách.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.