Richard Boleslawski

Richard Boleslawski

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1922

Miluj bližního svého

Film - Drama


1918

Chleb

Film

Liubov - nenavist - smert

Film


1915

Tsar Ivan Vasilyevich Grozny

Film


Režisér

1937

The Last Of Mrs. Cheyney

Film - Komedie, Drama


1936

Zahrada Allahova

Film - Drama

Divoká Theodora

Film - Komedie

Three Godfathers

Film - Western


1935

Bídníci

Film - Drama, Romantický, Historický

Dobyvatel Indie

Film - Dobrodružný, Životopisný, Drama, Akční

Metropolitan

Film - Muzikál, Drama, Romantický

O'Shaughnessy's Boy

Film - Drama


1934

Hollywood Party

Film - Komedie, Muzikál

Pestrý závoj

Film - Drama, Romantický

Fugitive Lovers

Film - Komedie, Krimi, Drama

Operator 13

Film - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Men in White

Film - Drama, Romantický


1933

Beauty for Sale

Film - Drama, Romantický

Storm at Daybreak

Film - Válečný, Drama, Romantický


1932

Rasputin and the Empress

Film - Drama, Historický


1931

Woman Pursued

Film

The Gay Diplomat

Film - Drama


1930

Last of the Lone Wolf, The

Film - Mysteriózní


1929

Královna Kelly

Film - Drama


1921

Cud nad Wisłą

Film - Válečný, Drama


1918

Chleb

Film


Scenárista

2021

Acting: The First Six Lessons

Film - Drama

Životopis

Polský režisér a divadelní pedagog Richard Boleslawski, vlastním jménem Bolesław Ryszard Srzednicki se narodil 4. února 1889 ve Varšavě (v té době, území obsazené Ruskem). Od mládí se zajímal o divadlo a tak již při studiích na univerzitě v Oděse vystupoval na ochotnických scénách, kde si ho všiml Stanislavský. Dostal se do souboru Uměleckého divadla v Moskvě, kde studoval dva roky ve třídě Němiroviče-Dančenka a Stanislavského. Brzy se v moskevském divadle stal elitním hercem, obsazovaným převážně do hlavních rolí. Přes divadlo se dostal k filmu, kde debutoval v roce 1914 nejdříve jako herec ve dvou snímcích J. Protazanova a V. Gardina a o rok později již režíroval dva snímky, TRI VSTREČI (Tři setkání) a TY EŠTĚ NEUMĚJEŠ LJUBIT (Ty ještě neumíš milovat). V roce 1917 natočil drama NE RAZUM, A STRASTI PRAVJAT MIROM (Nikoli rozum, ale vášeň vládne světem) a DOMIK NA VOLGE (Domek na Volze).

V době Říjnové revoluce odešel do Polska, kde natočil dva filmy. V roce 1919 BOHATERSTWO POLSKIEGO SKAUTA (Hrdinství polského skauta) a v roce 1921 CUD NAD WISLA (Zázrak na Visle). Následující rok působil jako režisér na Divadle Polském ve Varšavě. V roce 1922 odjel do Paříže, kde vystupoval krátký čas s ruským činoherním soubore. Poté přesídlil do Ameriky, kde v New Yorku založil hereckou školu. Stal se uznávaným pedagogem a jeho přednášky vyšly i knižně.

Na počátku zvukové éry se vrátil k filmové režii a začátkem třicátých let se představil několika snímky. V roce 1931 špionážní drama THE GAY DIPLOMAT (Triumf velkého diplomata), následně drama RASPUTIN AND THE EMPRESS (Rasputin a carevna) s Johnem, Lionelem a Ethel Barrymorovými, podle hry Sidneye Kingsleye MEN IN WHITE (Lidé v bílém) s Clarkem Gablem. V roce 1934 natočil snímek s Gretou Garbo THE PAINTED VEIL (Pestrý závoj) podle novely Williama Somerseta-Maughama a romantický snímek z války Severu proti Jihu OPERATOR 13 s Garym Cooperem. V druhé polovině třicátých let se nejdříve uvedl životopisným snímkem o jednom ze zakladatelů britského koloniálního panství lordu Clivovi CLIVE OF INDIA (Dobyvatel Indie) s Ronaldem Colmanem, téhož roku zfilmoval ještě Hugovy LES MISÉRABLES (Bídníci) s Fredrycem Marchem a Charlesem Laughtonem, drama z cirkusového prostředí O'SHAUGHNESSY'S BOY (Krotitel) s Wallacem Beerym a hudební romanci METROPOLITAN s Lawrence Tibbettem. Mezi jeho poslední tituly patří například snímek podle Hichensova románu THE GARDEN OF ALLAH (Zahrada Alláhova) s Marlene Dietrichovou a Charlesem Boyerem a satirická komedie THEODORE GOES WILD (Divoká Theodora) s Irene Dunneovou.

Richard Boleslawski byl třikrát ženatý. Po dvou bezdětných manželstvích, v letech 1914 - 1917 s Marií Efremovou a v letech 1917 -1929 s Natálií Platonovou se v roce 1929 oženil s herečkou Normou Drury se kterou žil až do smrti. Měli spolu jedno dítě, syna Jana, který se narodil v roce 1935. Pouhé dva roky po narození syna Richard Boleslawski náhle zemřel 17. ledna 1937 ve věku nedožitých 48 let. Smrt ho zastihla těsně před dokončením komedie THE LAST OF MRS. CHEYNEY (Podvodníci na cestách) s Joan Crawfordovou v hlavní roli. Jeho syn Jan se také nedožil vysokého věku, když v roce 1962 zemřel. Bylo mu pouhých 27 let. Richard Boleslawski je pohřben na hřbitově the Calvary Cemetery v Los Angeles. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.