Alexander Godunov

Alexander Godunov

Osobnostcsfd.cz

Herec

28. listopadu, 1949, Sachalin, Sovětský svaz

18. května, 1995, West Hollywood, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Nukleární zóna

Film - Thriller, Drama, Akční


1994

Všude dobře, doma nejlíp

Film - Komedie, Rodinný, Drama


1992

Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase

Film - Horor, Komedie


1991

Runestone

Film - Dobrodružný, Horor, Komedie, Drama


1988

Smrtonosná past

Film - Thriller, Akční


1986

Dům za všechny peníze

Film - Komedie


1985

Svědek

Film - Thriller, Drama, Romantický

Godunov: The World to Dance In

Film - Dokumentární


1978

Karmen sjuita

Film - Muzikál

31 iyunya

Film - Muzikál


1974

Anna Kareninová

Film - Muzikál, Drama


Host

1982

De película

Seriál - Talk-show


Archivní záběry

2019

Filmy našeho dětství

Seriál - Dokumentární, Historický

Životopis

Narodil se 28. listopadu 1949 v Sovětském svazu, konkrétně na poloostrově Sachalin. Poté se rodina přestěhovala na území dnešního Lotyšska a zde začal Alexander v devíti letech studovat baletní školu. Hlavním důvodem nebyl ani tak jeho zájem, jako spíš obavy matky z toho, aby se její syn nestal chuligánem. Jeho spolužákem a kamarádem byl budoucí baletní velikán Michail Baryšnikov. Alexander se ukázal jako velice talentovaný tanečník a po absolvování studia se připojil k Moskevskému klasickému baletu a poté získal angažmá ve Velkém divadle. Kritiky bylo ceněno jeho vystupování v klasických dílech jako ,,Labutí jezero“ nebo ,,Giselle“. V roce 1973 se poprvé podíval s baletním souborem do USA. Už tehdy budil podezření, že by se mohl pokusit o útěk a tak mu byly na několik dalších let zahraniční zájezdy zakázány.

První zkušenosti s kamerou získal Alexander ještě coby sovětský tanečník – účinkoval v přepisech baletů CARMEN nebo ANNA KARENINA. V 70. letech se oženil, vzal si za ženu kolegyni primabalerínu Ljdmilu Vlasovovou. Společně účinkovali i ve filmovém přepisu představení hry J. B. Priestleyho s názvem 31. ČERVNA. V srpnu 1979 se Alexander znovu podíval s divadelním souborem do USA. Tentokrát se podezření KGB naplnilo, Alexander požádal v USA o politický azyl. Bylo mu 29 let a v kapse měl pouze pětasedmdesát centů.

Poté co KGB zjistila jeho nepřítomnost, posadila jeho ženu do letadla směr Moskva. Let byl zastaven a mladá tanečnice strávila v letadle nakonec tři dny, během kterých probíhala jednání mezi americkými úřady a KGB. Do incidentu se zapojili dokonce i oba tehdejší prezidenti, jak ruský Brežněv, tak americký Carter. Mělo být jasně zjištěno, že Vlasovová chce odletět dobrovolně. Alexander prosil o možnost promluvit si s manželkou, chtěl ji přesvědčit, aby zůstala ve Státech s ním. Dostal šanci, ale jen pokud za ní přijde do letadla – nevěřil, že by ho na palubě nezadrželi a tak příležitosti nevyužil. Jeho žena nakonec odletěla do Moskvy, odkud se jí celý následující rok Godunov marně snažil získat zpátky. Jejich příběh byl označován jako ,,Romeo a Julie studené války“ . Dvojice byla na dálku rozvedena v roce 1982.

V USA Alexander nejprve vystupoval v souboru American Ballet Theater, jehož uměleckým šéfem byl právě jeho přítel z dětství Baryšnikov. Ten ho ale v roce 1982 donutil ze souboru odejít, což bral Godunov jako zradu, byl tím zdrcený a podle jeho přátel už nikdy nedával baletu tolik jako dosud. Útěchou mu ale mohla být změna v osobním životě – až do roku 1988 udržoval milostný vztah s filmovou hvězdou Jacqueline Bisset.

Jeho první hranou rolí se stal amišský farmář Daniel v thrilleru SVĚDEK (1985). Největší slávu mu ale přinesla role teroristy Karla ve SMRTONOSNÉ PASTI (1988). Nějaký čas pak snil o tom, že bude velkou filmovou hvězdou, ale další role byly stále slabší a bezvýznamnější. ,,Producenti mi říkali: budeš hrát chlapa v dlouhém kabátu se samopalem, který postřílí všechny v místnosti. A budeš mít ten samý výraz ve tváři, jako jsi měl ve Smrtonosné pasti,“ vzpomínal Alexander.

Po neúspěších začal někdejší velký tanečník pít. V roce 1995 byli jeho přátelé zneklidněni tím, že Alexander dlouho nezvedá telefon. Poslali do jeho domu ošetřovatelku a ta jej nalezla mrtvého, jeho tělo tam leželo několik dnů. Jako příčina smrti bylo uvedeno předávkování alkoholem v kombinaci s hepatitidou.

M "Cherish" H

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.