Lise Delamare

Lise Delamare

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1991

Florentine, La

Seriál - Dobrodružný, Romantický


1989

Baxter

Film - Thriller, Drama


1983

Tartuffe

Film - Komedie


1980

La folle de Chaillot

Film - Drama


1978

Les Grandes conjurations: Le connétable de Bourbon

Film


1974

L'Ange de la rivière morte

Film

Au théâtre ce soir: Sexe faible, Le

Film - Komedie


1973

Buď zdráv, umělče!

Film - Komedie, Drama

Château perdu, Le

Film - Historický


1972

Boussardel, Les

Seriál - Drama


1969

Clérambard

Film - Komedie


1966

Les femmes savantes

Film - Komedie


1964

Top à...

Seriál - Hudební


1961

Les démons de minuit

Film - Drama

Vive Henri IV... vive l'amour!

Film - Komedie


1960

Kapitán

Film - Dobrodružný, Historický

Il suffit d'aimer

Film - Drama

Ennemi dans l'ombre, L'

Film - Krimi, Drama


1959

Le Chemin des écoliers

Film - Válečný, Drama


1957

Escapade

Film - Dobrodružný

Nathalie

Film - Komedie


1955

Velké manévry

Film - Komedie, Drama, Romantický

Lola Montès

Film - Životopisný, Drama, Romantický


1952

Saint-Tropez, devoir et vacances

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1951

Roi du bla bla bla, Le

Film - Komedie


1950

Un certain monsieur

Film - Krimi


1947

Monsieur Vincent

Film - Životopisný, Drama, Historický


1946

Lunegarde

Film

Capitan, Le

Film


1945

Père Goriot, Le

Film - Drama

Raboliot

Film - Drama

Farandole

Film


1944

Graine au vent

Film


1943

Le comte de Monte Cristo, 2ème époque: Le châtiment

Film - Drama

Valse blanche, La

Film

Hrabě Monte Cristo

Film - Dobrodružný, Drama, Historický


1942

Duchesse de Langeais, La

Film - Drama

Destin fabuleux de Désirée Clary, Le

Film - Komedie, Drama

La fausse maîtresse

Film - Komedie, Drama

La Symphonie fantastique

Film - Drama, Historický


1941

Péchés de jeunesse

Film


1938

Marseillaisa

Film - Historický


1937

Forfaiture

Film - Drama


1936

Notre-Dame d'amour

Film - Drama, Romantický


1935

Pension Mimosas

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka a ve filmu především představitelka historických postav, Lise Delamare, se narodila ve městě Colombes, které je dnes jedním z pařížských předměstí. Její otec Georges Delamare (1881-1975) byl jedním z průkopníků francouzského rozhlasového vysílání. Již jako dítě obdivovala Lise Delamare divadlo, následně pak vystudovala herectví na pařížské konzervatoři. Ještě jako studentka zazářila v Mussetově hře Rozmar a získala první cenu udělovanou adeptům herectví. V této době také dostala první příležitost před kamerou a nevelkou roli odehrála v nenáročné situační komedii GEORGES A GEORGETTE (Georges et Georgette, 1933).

Hned po dokončení studií byla Lise Delamare angažována do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française (1934), kde po řadu let zářila především ve francouzské i světové klasice (Moliére, Shakespeare), účinkovala ale i v moderně (z francouzských autorů například Jean Cocteau). Krátce po příchodu do divadla hrála znovu také ve filmu a v umělecky hodnotném titulu PENZIÓN MIMÓZA (Pension Mimosas, 1934) ztvárnila postavu amorální a chamtivé Nelly. Lise Delamare se velmi rychle zařadila mezi přední osobnosti francouzského divadla, zároveň disponovala fotogenickou tváří, přesto se nestala skutečnou filmovou hvězdou. Za svou dlouhou hereckou kariéru hrála jen zhruba ve třiceti filmech, což je počet nesrovnatelný s řadou jiných hereček její generace. Částečně to bylo dáno faktem jejího patetického hereckého projevu, který však souzněl především s historickými postavami, respektive úlohami žen z vyšší společnosti, pro které byla filmovými režiséry oslovována.

Velkou roli dostala v L'Herbierově filmu ZRADA (Forfaiture, 1937), který byl remakem staršího amerického titulu. Její první výraznou postavou v historickém velkofilmu byla role královny Marie Antoinetty v titulu MARSEILLAISA (La Marseillaise, 1937). Znovu se ale před kameru vrátila až v době okupace účastí v kvalitních filmech, v nichž ztvárnila například císařovnu Josefínu (PODIVUHODNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY – Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942), příležitost dostala i ve dvoudílném velkofilmu na motivy románu Alexandra Dumase HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1943). Velké role, v nichž sekundovala ještě slavnějším herečkám té doby, pak hrála i v dalších kostýmních snímcích, jednu z mála hlavních rolí hrála ve filmu BÍLÝ VALČÍK (La valse blanche, 1942).

Se zvýšenou participací ve filmu souvisí i dočasný odchod Lise Delamare z Comédie Française v roce 1942. V letech 1942-1943 pak hrála v sedmi filmech, což byla nejaktivnější léta její filmové kariéry. V roce 1944 se pak do Comédie Française vrátila a pokračovala v jevištní dráze, po válce s dalšími herci uspořádala turné po jižní Americe. Tehdy se také provdala a jejím manželem se v roce 1946 stal herec Tony Taffin; jejich svazek trval sedm let, ale nakonec skončil rozvodem (1953). I po druhé světové válce hrála Lise Delamare velké role v historických filmech, za zmínku stojí OTEC GORIOT (Le pére Goriot, 1945), kde hrála postavu paní de Beauséant, spolu s manželem se pak objevila v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947), její herectví však našlo uplatnění i ve výrazných dramatech ze současnosti.

Lise Delamare dobře znají i čeští diváci, především díky rolím v dodnes slavných filmech přelomu 50. a 60. letech. Výraznou vedlejší roli Julie Duvergerové ztvárnila v legendárním snímku VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955), jako královnu Marii Medicejskou ji pak můžeme zaznamenat po boku Jeana Maraise ve filmu KAPITÁN (Le capitain, 1960). V roce 1966 Lise Delamare definitivně opustila scénu Comédie Française (později byla čestnou členkou tohoto divadla) a nadále se angažovala především jako pedagožka. Vyučovala herectví na pařížské konzervatoři a mezi její nejslavnější žáky patří Nicole Garcia nebo Daniel Auteuil. V šedesátých letech navázala Lise Delamare také spolupráci s televizí, před filmovou kameru se postavila po delší době ve filmu BUĎ ZDRÁV, UMĚLČE! (Salut l'artiste, 1973). Po další dlouhé přestávce pak dostala velkou příležitost v originálně pojatém thrilleru BAXTER (1989), což byla zároveň její poslední filmová role.

Lise Delamare zemřela v Suresnes 25. července 2006 ve věku 93 let. Mezi výrazné osobnosti francouzského filmu patří dlouhodobě také její starší sestra Rosine Delamare (*1911), která jako návrhářka vytvořila stovky kostýmů k řadě filmů, především historických, za všechny se sluší připomenout pětidílnou ságu o krásné Angelice.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.